2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Pentium 4 szteroidon

Kedvenc (és legtovább használt) retro alaplapom az Asus PC-DL Deluxe, ami szerintem a Northwood-éra koronázatlan királya.

[ ÚJ TESZT ]

Az alaplap módosítása

Az alaplapot több helyen módosítottam, alapvetően azért, hogy kismértékben megemeljem a feszültségeket. A módosítások a lehető legegyszerűbbek voltak: a feszültségszabályzók visszacsatolásaira egy-egy sokfordulatos trimmert forrasztottam, így kellő finomsággal tudtam a feszültséget állítani. Gyenge idegzetűek kérem, lapozzanak.

FIGYELEM:

1.) A nyugalom megzavarására alkalmas képek következnek.

2.) Csak akkor végezz ilyen módosítást otthon, ha eleget olvastál róla (pl. érted a műveleti erősítők használatának alapjait), és gyakoroltad már a forrasztást annyira, hogy ilyen apró alkatrészeken is biztosan tudj forrasztani. A gyakorláshoz első körben hibás alaplapokat ajánlok, mert ott nem baj, ha megcsúszik a páka, megsül vagy zárlatos lesz egy elektrolit kondenzátor, stb.

3.) Az itt bemutatottakhoz hasonló módosítások bármilyen alaplap esetén működnek, de egyetlen rossz mozdulat is egy pillanat alatt tönkre teheti az alaplapot, a processzort, a RAM-ot, a videokártyát, sőt szélsőséges (Codegen, HKC, Mercury, stb.) esetben akár az egész számítógépet a tápegységgel és a merevlemezekkel együtt.

A módosítások a CPU, a RAM és az északi híd feszültségét érintették. A CPU feszültségét sosem emeltem 1,6 V fölé, nehogy SNDS-ben elhalálozzon bármelyikük is. Az északi híd és a RAM feszültségét sosem emeltem 1,8 V és 2,8 V fölé (ezek a közeli rokon Asus PCH-DL és Asus NCCH-DL alaplapokon beállítható maximumértékek):

A CPU körüli mókolás:


A bal felső forrasztásnyom eredetileg a Vdroop-ot hivatott kompenzálni, de egyrészt nem segített, másrészt olvastam, hogy káros is lehet, így azt a trimmert levettem az alaplapról

A RAM körüli mókolás:


A hiányzó helyre beforrasztottam egy 3 lábú tüskesort, ami jumper nélkül 2,5 V-ot, míg az egyik irányban 2,2 V-ot, a másik irányban 2,65 V-ot biztosított; a két trimmert a középső és (ha jól emlékszem) a bal oldali tüskétől a sárga kondenzátortól balra lévő ponthoz kötöttem, így körülbelül 2,5 - 2,65 - 2,8 V léptékben tudtam állítani a RAM feszültségét

Az északi híd körüli mókolás:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.