Pentium 3-ason napjaink játékai?!

  • (f)
  • (p)
Elemzés – Írta: | 2009-06-19 12:07

Most jól bemutatom nektek, hogy egy Pentium 3-as gép milyen jól viszi napjaink játékait... Vagy mégsem?

Kulcsszavak: . settlerspentium PRO

[ Új teszt ]

A szokásos bevezető

Már nagyon régóta szerettem volna ezt a cikket elkészíteni, de sajnos nagyon sok akadályt kellett legyőznöm, amit csak nagyon sok idő alatt, még több segítséggel sikerült.
S most, hogy úgy néz ki, meglett minden, így bemutathatom nektek, hogy mit is lehet kihozni egy öregedő Pentium 3-as számítógépből.

A Pentium 3 csúcsszériás processzorai a Tualatin magra épülnek, melyek „már” 0, 13mikronos gyártástechnológiával készültek, az órajelük 1000MHz-től Sajnos „csak” 1400MHz-ig skálázódik.
Ezeket, a processzorokat eredetileg szerverekbe szánta az intel, mégis nagyon sok alaplap gyártó adott ki olyan alaplapot mely kezelte a Tualatin magos processzorokat, illetve BIOS frissítéseket, így nagyon hamar az otthoni felhasználó szívébe lopta magát ez a P3-as csúcsragadozó.

Mikor bejöttek az első, akkor még Socket423as tokozású Pentium4-es processzorok, a tesztek mind azt mutatták, hogy a Tualatin magos P3-as processzorok szinte minden tekintetben jobbak. Azóta is nagyon sok ember a Tualatinra úgy emlékezik vissza, mint egy legendára. Továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy a laptopokba szánt Pentium M-ek, és a Core2-es processzorok alapja a Tualatin, durva kifejezéssel.

Mivel ezeket, a processzorokat 2001-ben kezdték gyártani, így egy 8 éves technológiáról, processzorról beszélünk, mégis még mindig vannak, akik nem cserélték le ezeket, a gépeiket, csupán csak, azért mert nagyon sok esetben még máig megállják a helyüket, főleg ha egy picit feltupírozzuk, és most ezt szeretném bemutatni, hogy mit is lehet kihozni egy ilyen jószágból.

Elsőként kell egy jó alaplap, mely az én esetemben az MSI Workstation lapja, MS-9105 típus számmal.
A legnagyobb erőssége a lapnak, hogy kapásból 2 ilyen, Tualatin magos processzort is támogat, továbbá, hogy az akkoriban is öregedőnek számító SD ram helyett már DDR memóriákat kezel, s AGP csatlakozója már 4X-es. Szeretném még kiemelni azt a pozitív tulajdonságát, hogy a BIOS korlátozva, de még tuningra is ad módot, mely egy Workstation lapnál igen ritka.

Ha már van ilyen alaplapunk, akkor kell hozzá 2db Processzor is, én természetesen a legerősebb modelleket választottam, 2db 1400MHz-es példányt, azon belül is SL6BY Spec számút, mert ez volt a legutolsó széria, így ezeket lehet a legjobban tuningolni.
Memóriából 4DB 512MB-os 400MHz-es ECC-s DDR memóriát raktam az alaplapba, melyek órajelét igaz nem tudom kihasználni, de a 2GB még egy modern, átlagos teljesítményű gépnek is elég
VGA kártyából pedig nem jöhet más szóba, mint az AGP-s VGA-k királya, egy ATI Radeon HD 3850-es típus. Mellyel szintén küzdöttem, hogy működjön az alaplapba, de erről majd később

Moddoljuk a procikat

Kezdésként a processzorokat vesszük kezelésbe.
Mivel a lap nem a tuningra lett felkészítve, így örülhetek, ha az FSB-t engedi állítani, feszültség emelésre már nem ad módot.
Sajnos így feszültség emelés nélkül hamar kifulladtak a processzorok, stabilan az 1400MHz-es CPU-k 1560MHz-ig jutottak. Ez a bő 10% pedig csak alig érezhető.
Ekkor jött Helkis barátom, s fórumtársunk a képbe, aki mondta, hogy egy kis processzor moddolással meg lehet csinálni, hogy a processzor alapból több feszültséget kapjon az alaplaptól, csak ki kell törni egy lábat, illetve másik kettőt összekötni. Elsőnek elég extrémnek tűnt, de belevágtam, s megcsináltattam.

Moddolás után a gyári 1, 45v-os feszültség helyett a processzorok alapból 1, 8V-ot kaptak.

Sajnos a beavatkozás nem volt egyből sikeres, mert hiába a több feszültség, a processzorok nem akartak az elvártak szerint menni, sőt rosszabbul teljesítettek. Illetve csak az egyik, s ez a gyengébbik típus vissza fogta a másikat is.
Ekkor jöttem rá, hogy a régebbi steppinges processzor nem bírja annyira a feszültséget, illetve a magas órajelet, így kénytelen voltam még egy lábat eltávolítani a processzorról, aminek hatására az 1, 8v-os feszültség helyett csak 1, 75v-ot kapott a processzor. Így megtáltosodott a processzor 2 láb mínusszal, s közel annyit teljesített, mint a jobbik, újabb steppinges modell, ekkor jöttem rá, hogy cserélnem kell, a régebbi típusú processzort, hogy a maximumot kihozhassam a rendszerből. Pont ekkor volt Yutani társamnak olyan processzora, amit én kerestem, azaz a legújabb steppinges, így egyből lecsaptam egyre, amin újra elvégeztem a „beavatkozást”. Adott volt tehát 2 teljesen azonos, jól tuningolható moddolt processzorom, amiknek hihetetlen módon addig emelhettem az FSB-t, amíg csak az alaplap engedte, azaz 166MHz-es FSB-ig, a végeredmény 1741MHz, ráadásul duplán, ami azért nem kispiskóta.

VGA kártya működésre bírása

Na akkor csapjunk a legnehezebb részbe. Egy napjaink videokártyáját kell „belehegeszteni” egy 8 éves alaplapba!
Mikor beraktam a VGA kártyát az alaplapba és elindítottam a gépet, a rendszer pittyent egyet, közvetlenül bekapcsolás után, mintha minden rendbe lenne, a hibajelző ledek is szépen kizöldültek az alaplapon, csak éppen képet nem adott a rendszer… Hallottam, hogy a HDD dolgozik, s hogy kis idő után betöltött az oprendszer, csak úgy muzsikállt a hangszóró a Windows bejelentkező dallamától.
Most a sok különböző küszködésemmel nem fárasztanék senkit, a lényeg, hogy később kitaláltam azt, mi lenne, ha a PCI portba beraknék egy másik VGA kártyát?!
Rákötöttem a monitort szépen volt képe, s mikor betöltött az Xp, nagy örömömre jelzett, hogy itt bizony új hardver van, méghozzá egy AGP-s Radeon HD3850.

Már vadásztam is le az AMD oldaláról a legfrissebb AGP-s Radeon driver-t s telepítettem is.
Feltelepült, kivettem a PCI-os Matrox-ot, majd újra elindítottam a gépet. Persze míg a gép bootolt, nem adott képet… betöltéskor sem…

Visszaraktam a Matrox VGA kártyát, s lestem hogy mi a szitu betöltés után: Láttam, szépen fel van telepítve a Radeon, képet mégsem ad. Ekkor a megjelenítés tulajdonságainál is körbe néztem, s láttam ott is, ott van a Radeon. Egy laza mozdulattal beállítottam hogy a Radeon legyen az elsődleges megjelenítőm, és láss csodát, már adta is a képet a kis Radeon, (Természetesen ezek után sincs kép, míg tölt a gép, de betöltés után már minden rendben)

Nyah, akkor essünk neki, indítsunk egy kis 3Dmark-ot, ami szólt egyből, hogy ez bizony nem fog menni, mert a kis Matrox kevés lesz ehhez.
Itt jött a legnagyobb gond, hiába ad képet a Radeon, 3D gyorsítóként továbbra is a kis Matrox-ot akarta használni a rendszer.

Nagyon sok próbálkozás után feladtam a dolgot. Egyszer, nem tudom miért, a Rivatuner nevű programot elindítottam, s nézelődtem benne. Nem állítottam semmit csak kínomba nézegettem a menük szép kis ikonjait. Mikor meguntam az ikonokban lévő „gyönyörködést”, egyszerűen nyomtam egy alkalmaz-t majd restartoltam a rendszert. Betöltés után fene sem tudja miért, újra elindítottam a 3Dmark-ot, ami csodák csodájára elindult! És tökéletesen lefutott, illetve az összes 3D-s játék is szépen futott.
Megjegyezném, mivel volt egy Windows újratelepítésem a gépen, s újra el kellett játszanom a fent leírt műveleteket, biztosan tudom, hogy garantáltan a Rivatunert kell ahhoz elindítani, hogy a Radeon működjön 3D gyorsítóként, és azt is biztosra tudom, hogy semmit nem kell benne állítani, csak egy menüpontot elindítani, amelyik szimpatikus, majd egy "alkalmaz"-t nyomni, s újraindulás után lesz 3D gyorsítás.
Nem tudom megmagyarázni, hogy ez miért kell, de ez a titok nyitja… Garantáltan.

Ezek után, hogy megvolt a jó öreg P3-as felfrissítése, már csak tesztelnem kellett, hogy boldogul napjaink játékaival: Leginkább sehogy. Na jó, ez nem teljesen igaz, mert jó pár napjaink kedvencei elindult, de volt olyan játék, ami nem volt hajlandó elindulni, mert hogy ez a processzor csak az SSE utasításkészletet támogatja, s legújabb játékainknak ez már édeskevés, így az SSE2-SSE3 utasításkészlet hiányában némely játék el sem indult.
De azért érdemes lesz megnézni, hogy mégis mikkel játszottam…
Természetesen teszteltem 3Dmarkokkal is, és csak processzort mérő egyéb szintetikus programokkal is.
Sokat gondolkodtam, hogy milyen ellenfelet állítsak az Upgradelt „pé3nak”, úgy döntöttem saját magát, azaz a kiválasztott tesztprogramokat csak ezen a gépen futtatom, de különböző módosításokkal.
Gondolkodtam, hogy beveszek a buliba még egy 1, 5GHz-es Willamatte magos p4-et is, de sajna megfelelő alaplap hiányába ez nem jött össze, az IC7-MAX3 meg azt mondta, hogy kenjem a hajamba a Willamatte-met
Először megnéztem 1 processzorral majd 2 processzorral, alap és emelt órajelen, azaz 4 különböző eredmény született.
Teszt előtt akkor, még összegezném a rendszert

MSI MS-9105 Alaplap
2X1400MHz Tualatin P3 Processzor@1741MHz
4X512MB Memória (ami a teszt alatt valamiért csak 3X512MB, a 4. modul eddig ment, most kékhalálozik a gép vele. Igaziból nincs nagy jelentősége)
3X18GB SCSI HDD kettő 7200 és egy 10000RPM-es
4MB Matrox Mystice+ ATI Radeon HD3850 VGA kártya
200W-os „fullnoném” táp (Bizony ezt az egész rendszert egy abszolút neve nincs 10éves 200W-os táp, hajtotta stabilan, és hajtja most is, annak ellenére hogy a rendszerben 2 processzor volt, amiknek így moddolva drasztikusan meg növekedett a fogyasztása. A 3 régi SCSI HDD is kivette a részét a fogyasztásból, ráadásul a AGP-s HD3850 a 8pines tápcsatlakozójával is szépen fogyaszt… Hihetetlen, de bizony vitte a rendszert sok-sok órán keresztül!)

Szintetikus tesztek

Elsőként most is szintetikus teszteket futtattam a gépen, kezdésnek az Everest beépített processzor tesztjét futtattam, elsőnek a CPU Queen-t néztem:

Szépen látszik a grafikonon, ahogy nő az órajel, illetve belép a 2. CPU is a képbe, úgy nő a teljesítmény

Következő az FPU Julia:

Lényegében ugyanaz az eredmény, mint egyel feljebb.

Nem maradhat ki a Super PIsem, jelen tesztemben is 1M-ig számoltattam:

Igaziból a teljesítménybe csak az órajelek szóltak bele, azaz nem volt különbség 1 és 2 processzor közt, illetve egy kicsi mégis alap órajelen… Elvileg nem lenne szabad különbségnek lennie. Talán mégis azért volt, mert mikor 1 CPU volt a lapban és alap órajelen volt, kevesebb erőforrás jutott PI-t számolni a háttérben futó alkalmazások miatt. Természetesen semmilyen általam megnyitott alkalmazás nem futott

Utolsó csak processzorra kihegyezett tesztem a Winrar, amivel most is egy 100MB-os mp3 file-t csomagoltam át rar-ba és mértem, hogy mennyi idő alatt végez vele a gép:

Itt is, ahogy nő a számítási kapacitás, úgy, egyre gyorsabban végez a program a csomagolással.
További érdekesség, hogy az 1 processzor emelt órajelen kb. ugyanannyi idő alatt végezte el a csomagolást, mint 2 processzor alap órajelen.

3Dmarkok

A 3Dmarkokra most is igen nagy hangsúlyt helyeztem, először a 3Dmark2001-et futtattam a rendszeren:

Alap órajelen nincs sok különbség 1 és 2 processzor között, igaziból nincs mit csodálni, ez a program nagyon nincs felkészítve a többszálú feldolgozásra.
Emelt órajelnél viszont 2processzorral mégis jobban elhúz a rendszer

Következzen a 3Dmark03:

A Végeredmény nagyon hasonló, itt azért már nagyobb különbség van 1 és 2 processzor teljesítménye között…
Aki csodálkozna, hogy több a pontszám itt a 3Dmark03-ban a 01-hez képest, annak elmondom azért, mert a 2001es verzió iszonyatosan CPU limites, oda inkább bivaly proci kell, míg a 2003 inkább az erősebb VGA kártyákat díjazza jobban

Természetesen a 3Dmark06 sem maradhat ki tesztemből:

Nagyon szépen skálázódik a tesztprogram, hiába megy 1740MHz-en egymagába a processzor, ha bent van a társa is, akkor már kikap.

És akkor jöjjenek a várva várt játékok

Érdekesség képen, leírom a játékok minimum rendszer igényét, hogy lássuk a kis Dual P3-asom mire hány fittyet

Far Cry:

Minimum:
1GHz Processzor
256MB RAM
64MB-os VGA kártya
Ajánlott:
2GHz Processzor
512MB RAM
128MB-os VGA kártya

Én úgy tapasztaltam, hogy egy ajánlott konfigon sem megy a játék maximális részletességgel, én azért megpróbáltam, azaz egyből maximális részletességet, legmagasabb elsimítást kapcsoltam be 1024X768-as felbontásban:

Csak 1 processzorral, alap órajelen volt érezhető lassulás, de nem volt vészes, amint emeltem órajelet, vagy megdupláztam a processzorok számát, egyből minden gyönyörűen ment

Következő játékom a Test Drive Unlimited:

Minimum: 2400MHz Pentium4 vagy 2800+ AMD Athlon XP
512MB, de inkább 1GB RAM
256MB-os VGA kártya, legalább Radeon 9800 vagy Geforce 6600

Na mondom ennek a játéknak elég lesz a minimum részletesség is, aztán tesztem végén felpakoltam a részletességet HIGH-ra, majd elfelejtettem visszaállítani és a további 3 eredményt is úgy futtattam, utána kicsit gyanús volt, hogy 2 proceszorral emelt órajelen nagyon elhúzott a rendszer.. persze mert még a LOW beállítások eredményeit mértem le, így inkább újra teszteltem, még egyszer a 2processzoros emelt órajelű beállítást.
Tehát a játékot 1024X768-ban futtattam HIGH részletesség mellet, (HDR élsimítás ki volt kapcsolva)

Szegény alap órajelű egyprocesszoros tesztem elég nyögve nyelős volt, voltak akadások rendesen, mikor felhúztam a procit már egész játszhatóvá vált a játék. Érdekes, hogy az 1 processzor emelt órajelen elverte, a 2 processzort alap órajelen. Ez azért lehet, mert ez a játék sem tudja teljesen kihasználni a 2. processzort
Viszont az nem semmi, hogy 2 processzorral emelt órajelen bőven játszható eredményt kaptam még ilyen felbontás és részletesség mellet is, miközben ELVILEG nem kicsit a rendszer minimum alatt vagyok.

Megnéztem, hogy megy a Call of Juarez is

Minimum:
2, 2GHz Processzor
512MB RAM
Geforce 6600 vagy Radeon 9800

Ezt a játékot 1024X768as felbontásba teszteltem, minimum részletesség mellett:

Sikerült kifognom egy nagyon CPU igényes tesztrészt, mert hiába a szénné tuningolt Dual proci, bizony még akkor is beakadt, mint állat, mikor a városba bemegyünk a hídnál, lassul be iszonyatosan, azt a részt leszámítva amúgy többnyire játszhatóan futott a játék

A Call of Duty 4: Modern Warfare

Egy picit kakukktojás a tesztemben, mert csak a multi része indult el a játéknak, az is csak akkor, ha mind a két proci az alaplapban volt.
Azért leteszteltem a játékot, tök izgalmas volt, hogy egymagam bóklásztam a pályán…
A játékot 800X600-as felbontásban LOW részletesség mellett játszottam

Minimum:
2, 4GHz Pentium 4
512MB RAM
Geforce 6600 vagy Radeon 9800PRO VGA kártya

Így 2 procival szépen futott a játék, időnként visszaesett az FPS rendesen, de egyszer sem éreztem, hogy lassan vagy akadozva futott volna, tuningolva az a 86FPS bámulatra méltó.

Egyszer már teszteltem a Crysis-t ezen a gépen egy gyengébb VGA-val, illetve nem ment ennyire a proci sem, így ezért beraktam a tesztembe most is.
800X600-as felbontást állítottam neki LOW részletességgel

Minimum:
2, 8GHz Processzor
768MB RAM
Geforce 6600 vagy ATI X800-as VGA kártya

Alap órajelen egy procival természetes, hogy beszaggatott a játék, s lényegében majdnem végig akadozott vagy lassú volt, de szénné húzva 2 procival meg sem éreztem, hogy lassult volna a játék.

Utolsó játékom a Crysis Warhead:

Ezt a játékot is 800X600-ban futtattam LOW részletesség mellett

Minimum:
2, 8GHz processzor
1GB RAM
Geforce 6800GT vagy 9800PRO VGA kártya

1 processzorral már elvérzett a rendszer, élvezhetetlen volt szinte a játék, azért csak szinte, mert P3-ason 2 FPS-el is élmény Crysist játszani :-)
2 processzorral, egy fokkal jobb volt a helyzet, főleg ha meg volt nyomva egy „picit”, akkor már játszható volt szépen.

Egy kis ráadás, 1080p-s film lejátszása

eziskamu fórumtársunk javasolta, hogy mi lenne, ha egy kis full HD videót is indítanék a gépen, gondoltam miért ne? Így hát a Startrek 1080p-s felbontású előzetesét elindítottam a rendszeren, persze előtte feltelepítettem a coreAVC próbaverzióját, hogy le tudja játszani a gép. A coreAVC-ben jelen esetünkben az a jó, hogy csak az nvidia általános számítási feladatokra is alkalmas CUDA API-ját használja hardveres gyorsításként, ami ugye, nem müködik az ATI-n, azaz csak a processzor dolgozik lejátszás közben, s nem segít be neki(k) a VGA kártya
Először a kmplayer nevű lejátszó programmal próbálkoztam, de sajnos sikertelenül, mert a hang, és a kép elcsúszott egymástól. A Media player classic-al pedig az volt a gond, hogy hangot adott, de sajnos képet nem, így legvégül megpróbáltam a BSplayer-el elindítani az előzetest, s láss csodát, elindult. Még szép, hogy gyönyörűen, akadásmentesen játszotta a filmet a gép. Gyorsan elindítottam, a feladatkezelőt, s figyeltem, hogy alakul benne a CPU használat.
Mind a 2 processzor majd’ kiugrott a foglalatjából, úgy küzdött a lejátszással, de végeredménybe ezt az akadályt is sikerült leküzdenie 100%-osan.
Természetesen nem maradhat le a hitelesítő képet sem:

Úgy érzem, most sikerült bebizonyítanom, hogy ezek a Tualatin magos Pentium 3-as processzorok tényleg bivaly erősek, főleg ha egyszerre 2 is dolgozik egy alaplapban.
Szeretném még megjegyezni, teszten kívül próbálkoztam magasabb felbontásokkal is a játékokban, s ahol 800X600at használtam,s beraktam 1024-be szinte észrevehetetlen volt a teljesítménycsökkenés, azaz 1024X768-ban is szépen mennek a nagyobb gépigényű játékok is

Tesztem végére szeretnék még pár képet megosztani, hitelesítés képpen, na meg úgy érdekességképp:
(Szeretném megemlíteni, hogy a képek sok esetben azért lettek a monitorról kifényképezve, mert a printscreen nem működik, illetve működik, de mindig a Matrox VGA kártyán lévő képet menti le, ami egy nagy üres asztal)