2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

PC-im története

Avagy a Commodore-tól a Core i7-7700K-ig. Korszakok, játékok és rengeteg nosztalgia.

[ ÚJ TESZT ]

A notebook korszak

2002, egyetem, haverok, buli, Stroh rum, és PC minden nyomoronc kolis haverom szobájában. Hát persze, hogy megérkeztem a gamer mennyországba. Ohh, kérem volt itt minden. Need for Speed Underground 2 (szerintem ettől lettem autó fanatikus).


A valaha volt legjobb Need For Speed

Aztán ott volt még a GTAAAAA Vice City és San Andreas (hulla részegen tankot lopni hajnali 5-kor, ahhh nincs is annál jobb), C&C Generals (a sarokba ültetett kis hackerekkel). Arma. Huh, jó sokat nyúztam haverjaim (és főleg egy haverom, igaz, CsCs?) gépét.


Tankot lopni részegen a legjobb... :)

No igen, CsCs, ha van definíciója a – jó értelemben vett – kockának, hát ő az, amit az is bizonyít, hogy rajta kívül soha senkivel nem találkoztam, akinek olyan alaplapja lett volna, amihez gyárilag jár távirányító. Sőt, ő már akkor elvetette a LED-es ventilátorok használatát, mikor a világ még fel se fedezte.
Nem mondom, hogy mesteremre leltem benne, inkább méltó kocka bajtársnak nevezném. Sok játékra ő szoktatott rá.
Igen ám, de mit ér egy gamer saját gép nélkül, inkább "kibicer", semmint gamer.
Az egyetemen persze elég sok beadandót kellett készíteni, prezentációkat, PPT-ket. Ezeket állandóan a szüleim valamelyik irodájában kellett elkészítenem, ami elég macerás volt, szóval elérkezett az idő, hogy újra legyen egy PC-m, ám pont amiatt, hogy ténylegesen tanulásra is kellett, inkább a laptopok felé kacsintgattam.

2004-ről beszélünk, ekkor még nem igazán volt divatos, népszerű termék a notebook, főleg, hogy azért ezek még nem voltak túl hordozhatóak. 2-3 kilós gépekről beszélünk és legalább 1-2 kilós töltőkről. Hordozható, de nem ultramobil. Az üzemidők is inkább a 1,5-2 órához voltak közel, semmint a fél naphoz. Nem mellesleg egy asztali PC-hez képest szignifikánsan drágábbak voltak.
Emlékszem, kicsit nehéz volt meggyőzni a szüleimet arról, hogy miért is kell nekem laptop, de végül sikerült. Akkoriban 180K-tól indultak a laptopok, de ez még a legalja márka legalja modellje volt. Szóval 220K-ig lőttük be a költségkeretet.
Egyértelmű volt, hogy Intel procis noti kell, mert az akkori AMD notebook procik nagyon melegedtek, és kevés volt bennük az L2 cache.
Dedikált VGA-s gépről álmodni sem mertem, annyira drágák voltak. Abban az időben a Centrino volt a nagy coolság, így eredetileg egy centrinós gépet akartam, de miután a cég, akinél kinéztem 1-2 modellt, hosszú hetek után sem tudta szállítani az amúgy aktívan hirdetett notikat, inkább más modellt választottam. Ez már picit drágább volt, 280K, a szüleim nem fogadták jól a költségkeret emelését, ám hogy, hogy nem, a cég az új modellt sem tudta szállítani. Így végül egy Prescott magos Mobil P4-es gépet vettem, 128 MB RAM-mal, és DEDIKÁLT!!! videókártyával, névleg egy Mobility Radeon 9700-assal. Igaz, így a gép 307 ezer forinton állt meg, ami miatt a szüleim elküldtek melegebb éghajlatra (jellemző módon persze repjegyet nem adtak Hawaiira), de végül rábólintottak.
Öröm, boldogság, megvolt életem első, teljesen saját tulajdonú PC-je. Notebookja. Le is kódoltam veszettül gyorsan.
Amúgy a noti 1400x1050-es kijelzővel volt szerelve, ami abban az időben a 1024x600-as szutykokhoz képest tiszta HD volt, 40 gigás HDD és DVD ÍRÓ! volt a pakkban.
Húúúú, imádtam azt a notit. 11900 pont körüli értékeket hozott 3D mark 2001-ben, ezzel messze a legerősebb gép volt az ismeretségi körömben, jó 2-3 évig elég rendesen alázta az ismerőseim asztali gépeit is.
Főleg, miután a vásárlást követő 2 hónapon belül kikönyörögtem bele +512 MB RAM-ot, mivel a Doom III nem töltött elég gyorsan (mi több két pálya között 4-5 percet is elcsocsózott).
A RAM bővítéshez szükséges 25 ezret egy "menj a p****ba" mondattal nyújtották át a szüleim. :) Hehe...
Amúgy márkára a nagyon ismeretlen Clevo típusú gép volt, és bár picit féltem tőle, azért mertem megvenni, mert míg minden notira 2 év garit adtak, erre hármat. Túlontúl sok bajom nem is volt vele. Nem csalódtam benne.


Az első saját...

Amint meglett a gép, ismét nagy gamerkedésbe kezdtem, és bepótoltam a korábbi években kimaradt játékokat.
Hát azért volt pár nagyon durván komoly kedvenc, mint a Max Payne 2, vagy a Halo, vagy akár a MechWarrior 4 Mercenaries.


A Rémfarkas, avagy a Nagy halál

Imádtam ezt a notit, bár voltak hátulütői. A DVGA-nak hála nem volt egy akku bajnok, játék alatt 45-60 percre lehetett számítani, filmezés közben 90 perc körül volt az üzemidő, cserébe dög nehéz volt, jó 3 kiló, plusz vagy 2 kiló volt a 90 wattos táp.
No meg a 9700-as Radeon külön hűtést igényelt, ennek hála plusz egy venti pörgött a gépben, és nem volt egy csendes és / vagy hűvös jószág.
Napi 8-12 órában hallgatni azt, hogy "VIIIIIIIIIIIIIIIIIIII", nem túl felemelő érzés.
Meg is utáltam a hangos PC-ket. Ennek még lesz relevanciája később.

No de az előnyök. Húrcibáltam az egyetemre, tanultam rajta, dolgoztam rajta, és hovatovább játszottam is rajta. Igen. Pl. minden héten egyszer-kétszer átcipeltem Fred haveromhoz, és LAN-ban toltuk az UT-t (amit korábban internetkávézókban voltunk kénytelenek játszani), később a Halót.


Ó, egy örök kedvenc

Ekkor még nem volt internetem, szóval ha valamilyen kutatás kellett csinálnom (vagy szimplán csak pornót töltenem) akkor mehettem be a szüleim irodájába. Emlékszem egész hétvégéket el tudtam ott tölteni az internet sötét bugyrait kutatva. :)
Az egyetlen hátulütője a dolognak az volt, hogy az irodában nem voltak jó gépek, lényegében játszani nem lehetett rajtuk, már az is csoda, hogy a hétvégén letöltött korhatáros videókat ki tudtam írni CD-re. Emlékszem egy időben olyan sokat töltöttem, hogy már nem volt gazdaságos CD-re írni őket, hanem újraírható korongokat rendszeresítettem a cél érdekében. Sőt, később DVD-re kellett átállni. :)


A korhatáros filmek szállítója – Élt 2004-2017 R.I.P.

2006-tól aztán lett itthon is internet, és elkezdődött az online játék, és a klánosodás.
Egy időben elég komolyan toltam a Halót, Freddel együtt elég nagy nevek lettünk a "szakmában". Sajnos nálam a "tré"-s szolgáltató "hálózatfejlesztése" idővel olyan pingeket eredményezett, ami teljes egészében ellehetetlenítette az online Halót, szóval idővel eléggé kiestem a gyakorlatból. Persze azért voltak még egyéb online játszható játékok, pl. a Mechwarrior, az NFS, stb.

Óriási és szép időszak volt, főleg, mikor 2007 tavaszán megírtam a notimon a diplomamunkámat. Sokszor az egyetem előtti parkban ülve, piknikezve, stb.
A noti még jó 3 évet élt, élete ezen szakaszában már akksi nélkül, mert 4 év után salakzárlatos lett az akku, és inkább kiszedtem a gépből.
Ezen felül egyszer kellett benne HDD-t cserélni, mert a 40 GB-s gyári Samsung meghalt, de gariban (ráfizetéssel) 60 GB-osre cserélték.
Egyszer a DVD író is meghalt benne, azt is gariba cserélték.
Pár évvel később a ventilátor kezdett el kerregni benne, de nagyon csúnyán, gyorsan lefutottam vele a sarki PC-s boltba, szétkapták, fújtak rá egy kis WD40-et, és meg volt oldva a gond. Pénzt se kértek érte, jó arcok voltak.
Egy visszatérő és makacs problémája volt csak a notinak, nagy, nehéz gép, műanyag ház, ennek hála, úgy évente, másfél évente elrepedt a ház a zsanérok mentén, ilyenkor mindig garanciába cserélték a kijelző házát. Az utolsó alkalommal a szervizes mondta, hogy ez már acéllal megerősített kijelző fedél. Nem hazudott, 1,5 év múlva szépen szétrepedt az acél megerősítés mentén. :)
Igaz ekkor már több, mint 6 éves volt a gép, el is avult (annak ellenére, hogy már egy 160 GB-s HDD kerregett benne), és végül alaplap vagy VGA hibás lett, mert egyik napról a másikra nem kapcsolt már be többet, csak mindenféle csíkok rohangáltak fel-le a kijelzőn.
Nyilván ha tudták volna sem érte volna meg javíttatni, így egy korszak lezárult az életemben, és ismét visszatértem az asztali gépek világába. De mielőtt erre rátérek, jöjjön még egy kis kitérő.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.