2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Párapara – Tiszta vizet a fejekbe!

Egy korábbi, erről szóló cikk elméleti kiegészítése, kicsit tudományosabb oldalról megközelítve.

[ ÚJ TESZT ]

A penész kialakulásának okai

Sokkal több tényező játszik ebben közre, mint gondolnánk, de mindre van logikus magyarázat, és tulajdonképpen a cikk végére, remélem, mindenki megérti, hogy – ha nála felmerül ez a probléma – mi okozza a penészesedést.

Sokan cserélnek nyílászárót. Manapság ez nagy divat, és nagyon jól is teszik, csak utána jönnek ezek a csúnya foltok a falsarkokban, a szekrény mögött, a szőnyeg alatt, vagy akár az ágymatrac alján.


(forrás: 1.http://www.ablakfelujitas.hu/sites/default/files/ablakfelujitas-penesz-ellen_0.jpg 2. http://www.femcafe.hu/sites/default/files/images/%2B%2BPen%C3%A9%C3%A9%C3%A9sz.JPG)

Mi kell a penészhez? Nedvesség, tartósan! Miért lesz nedves egy felület? Ha nem ázik fel alulról vagy felülről, akkor csak a pára lehet az oka, aminek van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy a hideg felületeken kicsapódik. Egyből találtunk is egy okot, ami lehetővé teszi a pára lecsapódását: a hideg felület. De nem mindegy, hogy miért hideg ott a felület! Ezt a következő oldalon részletezem.

Mi kell még a penészhez? Nedvesség, még mindig. De mivel kerül olyan sok vízpára a levegőbe?Főzünk, zuhanyzunk, felmosunk, szárítunk, vagy csak szimplán kilélegezzük a levegőt. És ez régen miért nem jelentett problémát? Mert nem voltak fokozottan záródó nyílászárók, és a régieken keresztül természetes szellőzés alakult ki. De miért is oldotta meg ez a problémát? Mindennek az oka a magas páratartalom.

Viszont sokakkal előfordult már, hogy egy kevésbé jól hőszigetelt, régi ablakokkal szerelt szobában ébredt egy téli reggelen, és fájt a torka, pedig nem volt beteg. Ez azért volt, mert a levegő annyira száraz egy ilyen szobában – főleg télen, mikor kint hideg van –, hogy kiszárad a torkunk, miközben alszunk. Ezen bezzeg a bacik is jól meg tudnak telepedni utána, és ha még aznap nem is, de hosszútávon egy-egy megfázás becsúszhat emiatt.

Tehát az alacsony páratartalom sem jó. Akkor mi a jó megoldás?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Penészedik a házad?

    Nincs csodaszer: hiába harcolunk a penész ellen, ha nem figyelünk oda a penész megjelenésének okára.

Előzmények

  • Párapara - A megoldás

    Az évek óta fennálló erős párásodás végső megoldása: egyelőre működik a páramentesítés 15000 forintból.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.