Packard Bell TK81 - Sznobizmus ellen

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2011-10-23 12:00

Bizonyára kevesen tudják, hogy egy régi amerikai cégről van szó, amely 1926-ban kezdett el rádiókat gyárt

[ Új teszt ]

Általános dolgok

A Packard Bell-ről:

Bizonyára kevesen tudják, hogy egy régi amerikai cégről van szó, amely 1926-ban kezdett el rádiókat gyártani, amelyet 1948-ban televíziók előállításával és forgalmazásával bővítettek ki. Annak ellenére, hogy itthon csak a laptopok területén vált némileg ismerté, a Packard Bell rengeteg szórakoztató elektronikai terméket gyártott. A személyi számítógépek piacára 1986-ban tört be, amikor a nevet megvásárolták izraeli befektetők. Eleinte csak Amerikában és Kanadában forgalmazták a termékeket nagyon sikeresen, majd az európai és afrikai piacra is betörtek. 1990-ben a NEC-hez került a cég, majd 2008-ban a tajwani Acer vásárolta meg a 75%-át. Itt tartunk most.
Azt mindenképp megjegyezném, hogy nincs és soha nem is volt köze a Packard Bellnek sem a Hewlett-Packard-hoz, sem a Bell –hez.

Packard Bell TK81-SB-465HG

Jelen teszt nem csak azért készült, mert többen jelezték, hogy olvasnának róla, hanem egy kicsit indulatból is. Ennek oka, hogy mikor én is laptop ajánlást kértem itt a megfelelő topikban, akkor erről a gépről kérdezve, csak negatív választ kaptam, mert csak 1 év garanciát adnak rá. Holott ez sem a márkát, sem jelen tesztünk alanyát nem minősítheti. Ez egy fontos szempont egy gép vásárlásakor, de tudomásul kell vennünk, hogy attól, hogy ez egy jó gép, az Acer üzletpolitikája miatt, részben ilyen módon próbálják a házon belüli konkurenciát rendezni. És habár a legalább kiterjeszthető garanciát magam is hiányolom, annak mindenképp örülök, hogy nem a gép, nem az összeszerelés esett áldozatul ennek, hanem a garancia. Inkább dolgozom ezen 1 év garancia tudatában, mint egy silány gépen 3 év garanciával. De ez az én értékrendem.

Külső, paraméterek

Hát akkor essünk is neki a szerkezetnek. Vásárláskor egy nagyméretű, de keskeny dobozt kapunk, amelyben némi leíráson, a gépen és a töltőn kívül más nincs is. Megforgatva a gépet szembesülünk vele, hogy habár nem batár, de nem tartozik a vékony szerkezetek közé. És itt van rögtön az oly sok vitát kiváltó anyaghasználat, amely ilyen domborvonalas műanyag.

Sokan legagyizzák, pedig nem az. Inkább tűnik masszívnak, mint gagyinak. Nekem sokkal jobban bejön, mint az ezelőtti két Asus gépemé, amelyek szépek volt, de egy idő után kopni kezdtek, gyűjtötték az ujjlenyomatot, stb. Ezen látszik, hogy nem ilyen fújt valami, hanem az anyag ilyen. Tehát kopástól nem hiszem, hogy kell tartanunk. Egyedüli fényes fekete felületet a kijelző körül kapjuk, de az gyűjti is az ujjlenyomatot. Még jó hogy sokat nem nyúlkálunk oda.

A billentyűzet egy szintén jól eltalált része a gépnek. Az a fajta, ami olyan mintha lebegnének a billentyűk. Nyomáspontjuk jó és van teljes numerikus pad is. Egyetlen negatívumként talán a kicsit magasabb hangjukat említhetném, amely bizonyos esetekben (pl. Space) hallatszik. Kis érdekesség még, hogy a megszokottól eltérően itt nincsenek más színnel jelölve az Fn funkciók, csak simán fehérek, mint a többi. Hát ennyi baj legyen.

Említést érdemel, hogy ezt a gépet, ezzel az anyaggal, ezekkel a mintákkal és nagyjából ezzel a hardverrel, megtalálhatjuk az Acer kínálatában is, annyi különbséggel, hogy ott Acer feliratok voltak a PB helyett.

Csatlakozókból hozza az erős átlagot, van HDMI is és véleményem szerint elég a 3 USB port is. Talán egy USB 3.0-nak örültem volna. Itt viszont engem kissé zavar, hogy a csatlakozók a gép első felén kaptak helyet. Így ha jobb oldalra bedugok egy pendriveot, akkor az egérrel kicsit távolabb kell dolgoznom a megszokottól. Kis hiányosság,hogy a webkamerához elfért volna egy kis led, ami jelzi a működését.

A gép aljának kiképzése számomra megváltás volt. Az előző Eee PC-m megőrjített, hogy teljes szétbombázás után lehetett csak merevlemezt cserélni benne. Itt? Két csavar ki, fedél kipattint, és előttünk van minden, amihez elvileg nyúlkálhatunk. A merevlemez SSD-re való cseréje még első alkalommal sem érte el a 3 percet. Szuper.

A háttérben a kikelt Chayenne Chili palánták és egy-két palack bátorító magamnak. :)

A kijelző zsanérjai masszívak, lötyögésnek nyoma sincs és ahogy a képen is látszik, jobban hátra lehet hajtani a kijelzőt, mint arra valaha is szükségünk lenne.
Tehát külsőre egy jól összerakott gépet kapunk, amely ha nem is csúcsminőségű anyagokból van, de mindenképpen masszívitást, időtállóságot tükröz és senki nem lesz rosszul, ha tapogatni kezdi.

Hardver és teljesítmény

Hardver terén bizony nem kell szégyenkeznie a szerkezetnek, mivel igencsak eleresztették ilyen téren. A 4 magos Phenom II processzor több mint elég egy laptopba.

Ezt támogatja 4Gb DDR3-as memória és egy Ati 6650M grafikus kártya 1Gb memóriával.

Tárhely tekintetében az egyik legjobb, mivel 640Gb-os WD merevlemezzel van szerelve gyárilag, amelyen helyet kapott a Windows 7 Home Professional 64 bites változata.
Első bekapcsolásnál véglegesíti a telepítését a Windows 7, ami eltart egy ideig frissítésekkel. A programok közt találunk backup programot is, amellyel kimenthetjük az egész operációs rendszert (ez 4 DVD-t igényel) vagy csak kimenthetjük a telepített programokat és drivereket (itt csak 1 DVD-re van szükség). Mivel páran küzdöttek már a driverekkel, ezért mindenkinek javaslom, hogy legalább a drivereket mentse ki.

Jelen írást nem tölteném ki szintetikus tesztek eredményeivel és pontjaival, mert értelmét nem látom. Aki mindenképp pontot akar gyűjteni, annak ott a Supershop és egyéb kártyák. Inkább néhány gyakorlati tesztet végeztem el, amelyek információi többet mondanak. Elnézést előre is, de ezek nem lesznek teljesen objektívek, mert a gyári merevlemez nálam már az első nap SSD-re lett cserélve, így valószínűleg e nélkül nem kapnánk meg az alábbi értékeket.
Az alábbi videón szeretném szemléltetni, hogy egy erős hardver és egy SSD miként képes meghajtani a Windows 7-et, hogy az képes 23 másodperc alatt elindulni. Itt megjegyezném, hogy az ikonok ne tévesszenek meg senkit, ez egy két hónapos rendszer, tele programmal, az SSD-n alig 2Gb szabad hellyel.

Lányok vigyázat! Erősen sexy felsőtest látható a filmen! :-D

Egyetlen pontgyűjtő tesztet végeztem el, amelyet személy szerint is mérvadónak tartok, ez a 3DMark06. Szerintem az eredmény nem lett rossz. Némi optimalizálással talán lehetne emelni, de szántszándékkal nem végeztem ilyeneket, hogy a napi használathoz legközelebb álló eredményeket láthassátok.

Én nem játszom a géppel, de kipróbáltam rajta a Mass Effect-et, ami vígan elszaladgált teljes felbontásban, élsimítással. Akadásnak, belassulásnak nyoma sem volt. Hiába, elég szépen muzsikál a 6650M.

És hát a világ pénzéért sem hagynám ki a Windows élmény indexét, amelyet, mint isteni igét szívnak sokan magukba. Hát használjátok egészséggel:

Sokakat érdekelhet a hőmérséklet, ami jogos kérdés szokott lenni egy 4 magos procinál. Tapasztalataim azt mutatják, hogy átlagos netezésnél, szövegszerkesztésnél 47-50 fok között van a CPU, míg a VGA GPU-ja 42-46 fokon elvan. Nagy dicséretet érdemel a hűtés mivel teljesen hangtalan és észrevétlenül végzi a dolgát, olyannyira hogy oda kell tennem néha a kezem, hogy megnézzem egyáltalán fúj-e. Fúj. :-) Ugyanezek az értékek kicsit megugrottak a Mass Effekt alatt, ilyenkor a proci 65-68 fokon volt maximum és 60 fokos érték körül teljesített a VGA is. Szerintem ezek ilyen teljesítmény és igénybevétel esetén teljesen jó értékek.

Játék alatt viszont a gép bal oldala, ahol a CPU is és a hűtő is elhelyezkedik, azt érezhetően melegedett. Nem volt forró, de a W S A D billentyűk környéke jóval melegebb volt, mint a gép jobb oldala. Még jó hír, hogy a géphez adott, Delta gyártású töltő a legkevésbé sem melegedett. (Mondjuk töltenie nem is kellett.)

Akku, hang, végszó

Külön ki kell emelnem a hangszórót. Ez kicsit tréfásra sikerült, ugyanis hiába szól sztereóban, egyetlen darab hangforrásunk van. Először azt hittem, hogy hibás került hozzám, de aztán addig kerestem szétszedős videókat a youtube-on, amíg egy megfelelő videón megtaláltam azt a részt, ahogy vizuálisan is megtapasztalhattam, hogy bizony tényleg csak egy van. De legalább ez az egy jó, az átlagnál magasabb és igazából tiszta hangerőt produkál. Ezt a kis tréfát leszámítva nincs gond vele, simán hozza az átlagot.

Az akkumulátor egy ma már átlagos 6 cellás 4400mAh –es , amely 5 órás üzemidőt biztosított az Eee PC-mnek és ahhoz képest az írás alanyánál mért 3 órás üzemidő - ha SSD-vel is - nem rossz teljesítmény. Ilyen hardver mellett én ezzel tökéletesen elégedett vagyok.

Összesítésként és 3 hét napi 10-12 órás használat után azt tudom mondani erről a Packard Bell laptopról, hogy egy kiváló, jól összerakott eszköz. Ilyen paraméterekkel rendelkező gépet ennyiért más gyártónál, ráadásul Windows 7 licenccel, nem találunk. Ha valaki meg tud barátkozni az 1 éves, nem bővíthető garanciával annak bátran ajánlom. Ha meg gond lenne a géppel, akkor javaslom fórumtársunk írását, amelyben leírja a PB szervizzel való jó tapasztalatait, amelyet számos neves gyártó megirigyelhetne.

Aki biztosan csak netezéshez, szövegszerkesztéshez venné, az az akkuidő miatt jobban jár az Intel i3 procis verzióval. És habár én is erre használom, mégis miért ezt vettem ? Fogalmazzunk úgy, hogy ha gazdag lennék, akkor is csak AMD-t vennék. :-)