2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Packard Bell TK81 - Sznobizmus ellen

Bizonyára kevesen tudják, hogy egy régi amerikai cégről van szó, amely 1926-ban kezdett el rádiókat gyárt

[ ÚJ TESZT ]

Hardver és teljesítmény

Hardver terén bizony nem kell szégyenkeznie a szerkezetnek, mivel igencsak eleresztették ilyen téren. A 4 magos Phenom II processzor több mint elég egy laptopba.

Ezt támogatja 4Gb DDR3-as memória és egy Ati 6650M grafikus kártya 1Gb memóriával.

Tárhely tekintetében az egyik legjobb, mivel 640Gb-os WD merevlemezzel van szerelve gyárilag, amelyen helyet kapott a Windows 7 Home Professional 64 bites változata.
Első bekapcsolásnál véglegesíti a telepítését a Windows 7, ami eltart egy ideig frissítésekkel. A programok közt találunk backup programot is, amellyel kimenthetjük az egész operációs rendszert (ez 4 DVD-t igényel) vagy csak kimenthetjük a telepített programokat és drivereket (itt csak 1 DVD-re van szükség). Mivel páran küzdöttek már a driverekkel, ezért mindenkinek javaslom, hogy legalább a drivereket mentse ki.

Jelen írást nem tölteném ki szintetikus tesztek eredményeivel és pontjaival, mert értelmét nem látom. Aki mindenképp pontot akar gyűjteni, annak ott a Supershop és egyéb kártyák. Inkább néhány gyakorlati tesztet végeztem el, amelyek információi többet mondanak. Elnézést előre is, de ezek nem lesznek teljesen objektívek, mert a gyári merevlemez nálam már az első nap SSD-re lett cserélve, így valószínűleg e nélkül nem kapnánk meg az alábbi értékeket.
Az alábbi videón szeretném szemléltetni, hogy egy erős hardver és egy SSD miként képes meghajtani a Windows 7-et, hogy az képes 23 másodperc alatt elindulni. Itt megjegyezném, hogy az ikonok ne tévesszenek meg senkit, ez egy két hónapos rendszer, tele programmal, az SSD-n alig 2Gb szabad hellyel.

Lányok vigyázat! Erősen sexy felsőtest látható a filmen! :-D

Egyetlen pontgyűjtő tesztet végeztem el, amelyet személy szerint is mérvadónak tartok, ez a 3DMark06. Szerintem az eredmény nem lett rossz. Némi optimalizálással talán lehetne emelni, de szántszándékkal nem végeztem ilyeneket, hogy a napi használathoz legközelebb álló eredményeket láthassátok.

Én nem játszom a géppel, de kipróbáltam rajta a Mass Effect-et, ami vígan elszaladgált teljes felbontásban, élsimítással. Akadásnak, belassulásnak nyoma sem volt. Hiába, elég szépen muzsikál a 6650M.

És hát a világ pénzéért sem hagynám ki a Windows élmény indexét, amelyet, mint isteni igét szívnak sokan magukba. Hát használjátok egészséggel:

Sokakat érdekelhet a hőmérséklet, ami jogos kérdés szokott lenni egy 4 magos procinál. Tapasztalataim azt mutatják, hogy átlagos netezésnél, szövegszerkesztésnél 47-50 fok között van a CPU, míg a VGA GPU-ja 42-46 fokon elvan. Nagy dicséretet érdemel a hűtés mivel teljesen hangtalan és észrevétlenül végzi a dolgát, olyannyira hogy oda kell tennem néha a kezem, hogy megnézzem egyáltalán fúj-e. Fúj. :-) Ugyanezek az értékek kicsit megugrottak a Mass Effekt alatt, ilyenkor a proci 65-68 fokon volt maximum és 60 fokos érték körül teljesített a VGA is. Szerintem ezek ilyen teljesítmény és igénybevétel esetén teljesen jó értékek.

Játék alatt viszont a gép bal oldala, ahol a CPU is és a hűtő is elhelyezkedik, azt érezhetően melegedett. Nem volt forró, de a W S A D billentyűk környéke jóval melegebb volt, mint a gép jobb oldala. Még jó hír, hogy a géphez adott, Delta gyártású töltő a legkevésbé sem melegedett. (Mondjuk töltenie nem is kellett.)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.