2020. január 29., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

P910i - FapadOS?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A régi motorosnak számító P910i-re még mindig van kereslet,ez inspirált arra,hogy le írjam...

[ ÚJ TESZT ]

A régi motorosnak számító P910i-re még mindig van kereslet, ez inspirált arra, hogy le írjam három év tapasztalatát.

P910i

Az alapmodell 2002-ben debütált P800 néven, de nem aratott osztatlan sikert gyerekes színei miatt. Bukásnak semmiképpen nem lehetne nevezni a készüléket, hiszen még manapság is van rá kereslet ugyan úgy, mint a leírásomban szereplő reinkarnációjának.
Igen reinkarnáció, hiszen nem egy teljesen új készülék született, hanem egy módosított, bővített kiadás, új külsővel és felhasználó barátabb felhasználói felülettel (UI).
A P800 és a P910i között volt egy "átmenet" a P900, ami már a P910i-ben is megtalálható Symbian 7.0/UIQ2.1-et futtatta, viszont még nem rendelkezett hardveres QWERTY billentyűzettel, illetve legfeljebb 128Mb-os memória kártyákkal boldogult. Ebből már kitalálható, hogy a P910i már rendelkezik hardveres QWERTY billentyűzettel illetve már kezeli a 128Mb-nál nagyobb kártyákat, hivatalosan az 1Gb a maximum, de saját tapasztalataim szerint a 2Gb-os kártyát is hibátlanul kezeli. Memóriákból 64Mb belső memóriával és 32Mb RAM-al van megáldva amiből 61Mb illetve 21Mb áll a felhasználó rendelkezésére.

Menü:
Kétféle menü van a telefonon, az egyik zárt a másik pedig nyitott flipnél érhető el.
A menü ikonjai mindkét módban animáltak.

Zárt flip:

Ebben a módban csak a legalapvetőbb funkciók érhetőek el, pl üzenetek, telefonkönyv, kamera, zenelejátszó stb... Viszont vannak olyan programok, amik ebben a módban is használhatóak, Pl MP3 lejátszó program és egy-két MSN kliens, de sajnos Java alkalmazások nem érhetőek el.
A navigálást itt az öt irányba mozgatható JogDial-al oldották meg.
Zárt flipnél a flip eltakarja a kijelző nagy részét, ami ilyenkor inaktív.

Főképernyő:Mind az öt ikon személyre szabható.

Menü:

A menü elrendezését a felhasználó által állítható listás, illetve ikonos elrendezésűre.

Ezen felül van lehetőség csoportokba rendezésre is(ilyenkor csak a csoportba rendelt elemek látszanak)pl: Üzleti, Média és a felhasználó által szabadon elnevezett csoportra. A csoportok elemeit szabadon lehet szerkeszteni.

Üzenetkezelés:

A P910i-n mint minden modernebb készüléken lehetőség van SMS, MMS és E-Mail küldésre és fogadásra.
A szövegbevitel történhet QWERTY és alfanumerikus billentyűzettel illetve kézírás-felismeréssel vagy virtuális billentyűzettel.

A különböző üzenetküldési módok és az Email fiókok egy listán:

Az tárolt SMS-ek számának csak a memória szab határt:

Lehetőség van rendezésre név, méret és dátum szerint, illetve van lehetőség keresésre és saját mappák létrehozására:

SMS írás:

SMS írásánál lehetőség van az EMS képek és animációk használatára. Az előre definiált képeken felül rajzolhatunk is.:

Irodai funkciók:

Mint az sejthető a készülék jellegéből, a gyártó felvértezte irodai programokkal, mint például Word, Excel olvasóval és szerkesztővel, illetve Power Point és PDF olvasóval. Ezek mellet van teendő lista, naptár és jegyzetfüzet is:

A naptárnál lehetőség van napi, heti és havi nézetre.
Bejegyzés lehet találkozó, emlékeztető vagy egész napos program. Ha az időpontokban ütközés van, a program jelzi.

Diktafon:

A diktafon felvételeinek csak a memória mérete szab határt. Sajnos a telefon beszélgetéseket nem hajlandó felvenni.

Ébresztőóra:

Az ébresztő óra egyszerre három ébresztést képes tárolni. Mindegyikhez külön be lehet állítani, hogy egyszer, 24órán belül, naponta, munkanapokon vagy csak hetente ébresszen és mindegyikhez külön ébresztőhangot lehet rendelni.

Multimédia:

Mint minden modern készülékben, ebben is megtalálhatóak az alapvető multimédiás képességek, pl zenelejátszó, videólejátszó, fényképezőgép, képnézegető, internet elérés, stream media(Net rádió, video stream) stb..

Zenelejátszó:

Egyszerű zenelejátszó ami akár a 320Kbp/s-os MP3 fileokkal is meg bírkózik, sajnos nincs EQ, viszont zárt flipnél is hibátlanul működik és ha háttérbe rakjuk, akkor a "C" gomb lenyomásával tudjuk szüneteltetni a lejátszást.

Videólejátszó/Kamera:

A készülék gyárilag telepített Packet Video Playerrel rendelkezik, ami a 176X144-es (QCIF) MP4 és 3GP videó fileokkal birkózik meg, amiket akár teljes kijelzőn is megtekinthetünk. A minőség nem a legjobb, de akkoriban ez is nagy dolog volt, hogy egy 3"-os kijelzőn teljes méretben lehetett videókat nézni.

A Videó lejátszó böngésző ablakából azonnal elérhetjük a videó kamera videó felvétel képességét is, ami 176X144-es videókat képes rögzíteni 15FPS-al.

Természetesen fotókat is készíthetünk a készülékkel maximum VGA(640X480) felbontásban, amiknek a minősége eléggé gyenge.
Vannak előre definiált profilok és van automatikus profil is. A beállítások között találhatunk kontrasztot, fényerőt, háttérfény szűrést, villódzástűrést (50/60Hz),időzítőt.
Az elkészült képeket megtekinthetjük teljes kijelzőn teljes felbontásban is.

Internet:

A készülék a weboldalakat teljes egészében képes megjeleníteni java scriptel, és a képernyőhöz is képes igazítani a weboldalakat. A készülékhez gyárilag jár az OPERA 6.32, ami már sokkal bonyolultabb Weblapokkal is meg birkózik és már engedi a 250Kb-nál nagyobb fileok letöltését( ha fel van telepítve, akkor a beépített böngésző is hajlandó lesz letölteni bármekkora fileokat) és a több weblapot is egyidejűleg meg tud nyitni. Én anno problémamentesen le tudtam tölteni 30-40Mb-os fileokat is.

Kapcsolatok:

A telefon képes Bluetooth, IR és USB kapcsolatra, illetve GSM, CSD, HSCSD és GPRS kapcsolatra is. Ma már ez az alap de már akkoriban is voltak EDGE, UMTS (3G) és GPS(!) képes készülékek is.

Amiről eddig nem esett szó, az a készülék, telefon képessége.
Egyáltalán nem elhanyagolható képesség, hiszen eredetileg erre találták ki ezeket a szerkezeteket.

Gyors hívás:

Mindegyik szám billentyűhöz(1-9) lehet egy telefonszámot rendelni. Az adott gomb egyszeri lenyomása után megjelenik a beprogramozott személy neve és képe(ha van) ez után elég csak az OK gombot megnyomni és már hívja is. Ha viszont hosszan nyomjuk pl a 3-ast, akkor a telefonkönyv nyílik meg a D-vel kezdődő bejegyzéseknél.

A névjegyzék korlátlan számú bejegyzést képes tárolni. Egy bejegyzéshez rögzíthetünk Keresztnevet, vezetéknevet, titulust, foglalkozást, munkahelyi és otthoni vezetékes és mobil számot, e-mail és web címet, fax és személy hívó számot, cégnevet, címet, várost, régiót, irányítószámot, országnevet, Otthoni címet, irányítószámot stb... Ezen felül írhatunk megjegyzést is a kontakthoz illetve még képet és hangparancsot is vehetünk fel.

A készülék fénykorában 7-8 óra folyamatos beszélgetési időre és gyenge használat mellett 5-6 napos készenléti időre volt képes, ez lecsökkent 3év alatt 5 órára és 4-5 napra, az akku folyamatosan öregedése miatt.

Évek óta nem találkoztam ilyen megbízható és jó telefonnal. Soha nem romlott el és fagyni sem szokott. Átestem vele egy kijelző és egy flip cserén. Mindkét esetben én voltam a hibás, mert magától egyik sem romlott volna el. Egyetlen negatívuma van a telefonnak, hogy nagy.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, akinek nincs szüksége WLAN-ra rádióra, UMTS-re, viszont egy olcsó, korrekt és végtelenül megbízható készülékre vágyik.

Katt. a képre.


Köszönöm, hogy elolvastad az írásomat. Ha észrevételed, vagy véleményed van, ne tartsd magadban.
Javítva és szerkesztve, Tusáng segítségével.

UIQ 2.1 Hivatalos leírás
P910i Akusztikai játék

Hirdetés

Azóta történt

  • Tökéletes telefon?

    Miután leváltottam a SE P910i-m, azóta keresek valamit, ami elveszni látszott, egészen idáig.

Előzmények

  • UIQ és S60 Nem véres VS!

    Az S60 manapság a legfelkapottabb Symbian felhasználói felület, bár véleményem szerint, ehhez nem feltétlenül...

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.