2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Óriások csatája – A Hood

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A második világháborús és az azt megelőző időszak brit zászlóshajója, ami meglepően karcsú, szép példány volt.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Az Óriások csatája sorozatban olvashattatok már a csatahajók korszakának legerősebb és legnagyobb hadihajóiról. Méltatlan lenne, ha nem esne szó a brit flotta büszkeségéről, a Hoodról.

Forrásaim ezúttal is sokrétűek, Zoli hajói, Ludovic Kennedy: Óriások csatája c. műve, Wikipedia és a bismarck-class.dk és sok információ azonos lesz a Bismarckról szóló írásomban szereplőkkel is.

Amikor csatacirkálóról ír valaki, megkerülhetetlen, hogy szóba kerüljön a hajóosztály kialakulásának okai, így én is ezzel kezdem.

Anglia, elhelyezkedésénél fogva, egyértelműen függött a tengeri útvonalaktól (és függ ma is), a gyarmatbirodalommal való összeköttetésektől. Összességében a brit hadiflotta minden más flottánál erősebb volt a Dreadnought megjelenéséig, viszont a nagy csatahajókat általában a Brit-szigetek megvédésére koncentrálták. Ezzel mindenki más számára egyértelművé vált, hogy azzal a flottával nem érdemes összecsapni, egy esetleges háborúban inkább a kereskedelmi hajók ellen kell felkészülni.

A kereskedelmi hajók ellen viszont nincs szükség nagy csatahajókra, inkább könnyebb, gyorsabb hadihajókra van szükség – így egyre több és több páncélos cirkáló épült a hajózó nemzetek kötelékeiben. Ezek a cirkálók alkalmasak a kereskedelmi flotta elleni háborúkra, nagy csatahajók megjelenésekor viszont kihasználhatják sebességbeli fölényüket és időben megléphetnek.

A problémát felismerve Sir John Fisher megalkotta a csatacirkáló hajóosztályt. Elképzelése szerint a hajóosztály ugyanolyan és ugyanannyi nehézfegyverrel van felszerelve, mint a csatahajók, viszont gyengébb páncélzatuk miatt ugyanolyan sebességre képesek, mint a páncélos cirkálók, tehát azok nem tudnak elmenekülni, ugyanakkor lényegesen védettebb a páncélos cirkálók közepes kaliberű lövedékeivel szemben.

Az elképzelés szerint csatahajók megjelenésekor felveszik a nyúlcipőt, nehogy a gyengébb felső fedélzeti páncélzaton keresztül becsapódó nehézlövedékek a hajó vesztét okozzák. (Ki az a parancsnok, aki az ugyanolyan nehézfegyverzettel felszerelt hadihajóit elviszi az ütközetből? Úgy van, senki.)

Fisher elképzeléseit a Scharnhorst és a Gneisenau cirkálók elpusztítása során beigazolódottnak látta. E két német hajó elég méretes pusztítást végzett az első világháború során a kereskedelmi hajók között, ezért az angolok az Invincible-osztály (Invincible, Inflexible, Indomitable) hajói közül az első kettőt rendelték a két német cirkáló elsüllyesztésére. Ahhoz azonban, hogy a két csatacirkáló sikerrel járjon szükség volt a német rajparancsnok hibáira is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Hadihajók

    Dokumentumfilm-sorozat az első és második világháború hadihajóiról, avagy hogyan ne csinálj dokumentumfilmet.

  • Óriások csatája - A Csúnya Ikrek

    Elég régen írtam ebbe a sorozatba, de a Csúnya Ikrek (Scharnhorst-Gneisenau páros) kihagyhatatlan téma.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.