Hirdetés

2021. június 13., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Óriások csatája - A Csúnya Ikrek

Elég régen írtam ebbe a sorozatba, de a Csúnya Ikrek (Scharnhorst-Gneisenau páros) kihagyhatatlan téma.

[ ÚJ TESZT ]

Gneisenau

Ez a rész lényegesen rövidebb lesz, mert azokat az eseményeket nem írom le újra, amelyekben a Csúnya Ikrek közösen vettek részt, inkább ott veszem fel e hajó történetének szálát, ahol különvált testvérhajójáétól.

A Glorious elsüllyesztése után a Gneisenau, az Admiral Hipper nehézcirkáló és néhány romboló kifutott Trondheimből Izland felé, de mintegy 40 mérföldre északnyugatra a Halten szigettől a brit Clyde tengeralattjáró torpedója eltalálta és a hajóba körülbelül 1000 tonna víz ömlött, a sebesség pedig visszaesett 18 csomóra. A kötelék ezután visszafordult Trondheimbe. A gyors javítások elvégzése után a hajó visszatért Kielbe, hogy a javításokat rendesen elvégezhessék. 1940. decemberében a hajó csatlakozott a Scharnhorsthoz és együtt hajtották végre portyáikat, míg végül befutottak Brestbe.

1941. áprilisában egy brit repülő megtorpedózta a Gneisenaut, amit a javítások idejére szárazdokkba kellett állítani. Néhány nappal később egy újabb légitámadás során a brit légierő bombázói négy találatot értek el a hajón, ami jelentősen kitolta a javítási munkák befejeztét.

1942-ben a hajó aktív résztvevője volt a Cerberus-hadműveletnek, amely után ismét Kielbe hajózott, javítások elvégzése céljából. Itt egy komoly légitámadás során egy kicsi repülőbomba behullott a hajó orrába egy nyitva hagyott szerviznyíláson keresztül (alig fél négyzetméternyi terület), átütötte a páncélfedélzetet és az elülső lőszerraktárban robbant. A hajó orra teljesen kiégett, 112 ember meghalt. Ezután a német hadvezetés úgy döntött, hogy a javítási munkálatok alatt a hajóra a 380 mm-es lövegekkel szerelt lövegtornyokat szerelik fel (tornyonként két löveggel), a 283 mm-eseket pedig a partvédelemnél hasznosítják. A hajót 1942-ben kivonták az aktív flotta állományából, majd 1943. januárjában teljesen felfüggesztették a javítási munkálatokat. A hajót 1945. március 27-én a németek Gdynia/Gotenhafen kikötőjében záróhajóként elsüllyesztették, hogy ne kerüljön az előrenyomuló Vörös Hadsereg kezébe.
1951-ben a hajót kiemelték és elbontották.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.