Hirdetés

2021. szeptember 18., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Óriások csatája - A Bismarck

A híres csatahajó számomra egyszerűen a korabeli csúcstechnika egyik megjelenési formája.

[ ÚJ TESZT ]

Hirdetés

Végszó

Az angolok iszonyú erőket mozgattak meg a német csatahajó elsüllyesztésére, összesen 34 hajó kapta meg a parancsot a Bismarck elleni hadműveletre.
A Prinz Eugen június 1-én futott be Brestbe, miután észrevették, hogy mindhárom hajócsavar tengelye megsérült a Dánia-szorosban. Nem sokkal később részt vett a német hajók "áttörésében" Norvégia felé a La Manche-on keresztül. Azért az idézőjel, mert szerintem az angolok örültek, hogy a német nehéz hajók jelentette fenyegetés eltávolodott a partjaiktól. Ne feledjük, június 22-én a Wehrmacht megtámadta a Szovjetuniót, a német haditengerészet pedig meg akarta akadályozni az utánpótlást szállító konvojok eljutását Murmanszkba és Arhangelszkbe.
A cirkáló túlélte a háborút, az amerikaiak kapták meg, akik a Bikini-szigeteken végrehajtott kísérleti atomrobbantások során célhajóként használták, 1946-ban az egyik kísérlet során elsüllyedt.

A Bismarck és a Hood roncsainak felkutatására a XX. század végén került sor, víz alatti felvételek azonban csak az évezredforduló után készültek. A két harcoló fél háborút túlélő tengerészei később barátok, bajtársak lettek és kölcsönös tisztelettel viseltettek egymás iránt. A tenger alatti roncsok közelében emléktáblát kaptak az elesettek.

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.