2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Óriáshajók II.rész - a Cunard Line

A Cunard Line (Korábban Cunard White Star Line hajózási vállalat), 1840-ben alapította a kanadai hajózási...

[ ÚJ TESZT ]

A Cunard Line

A Cunard Line (Korábban Cunard White Star Line hajózási vállalat), 1840-ben alapította a kanadai hajózási mágnás, Samuel Cunard, Robert Napier mérnök, James Donaldson, Sir George Burns és David Maclver üzletemberek Halifax-ben, Új-Skóciában. A cég sikerrel pályázott a transzatlanti postaszállítás jogára Anglia és az Amerikai Egyesült Államok közt, ami feljogosította őket, hogy hajóik neve előtt szerepeltessék a nagy presztízst jelentő "RMS" betűszót.

A társaság első gőzhajója, a Britannia 1840-ben futott ki Liverpoolból Bostonba, és így elindult az első transzatlanti rendszeres utas, és teherszállító gőzhajójárat. A Cunard hajói azzal kerekedtek versenytársaik fölé, hogy a cég kezdetben nem törekedett arra, hogy a legnagyobb, vagy a leggyorsabb hajókat indítsa, ehelyett a biztonságra helyezte a hangsúlyt.
A 20. századra a cég a leggyorsabb, és a legnagyobb hajóknak járó trófeákért is versenybe szállt. Végül az 1930-as években legnagyobb versenytársát, a szerencsétlenül járt Titanic valamikori tulajdonosát, a White Star Line-t is magába olvasztotta.

Hanyatlás:

A cég hanyatlása az 1950-es években kezdődött, amikor teret kezdett hódítani a gyors légi utas szállítás. A Cunard e kihívás leküzdésére, a British Overseas Airways Corporation légitársasággal közösen, 1962-ben létrehozta a BOAC-Cunard Ltd-t, hogy légi járatokat működtessenek Amerikában, de 1966-ban feladták ezt a tevékenységet.

1998-ban a Cunard a brit–amerikai Carnival Corporation (ma Carnival Corporation & plc) több hajózási cégének egyikévé vált.
2005. január 1-jével vagyona és szerződései beolvadtak a Carnivalba, és ezzel befejeződött a cég története, ellenben a Cunard név még mindig ott áll a Queen Mary 2 oldalán.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.