2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Öregecske MAC vs. kamasz PC

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Vérre menő harc egy négy éves Mac mini és egy egy éves PC között.

[ ÚJ TESZT ]

Előzmények

Az élet szülte ezt a versenyt. A legkisebb mértékben sem készültem rá, de annyira ledöbbentett a két rendszer különbsége, hogy nem bírtam megállni, és egy videós teszt formájában meg kell osszam a nagyközönséggel.
Nem mellesleg kis kiegészítő tesztként elfér a "Kéttenyérnyi alugép" című íráshoz, amelyben ez a gépem szerepelt, mint megrázó alapgép.
Update: készül a második felvonás, ami kicsit összeszedettebb lesz

Igazán nem szeretem a mac vs pc vitát, mert parttalan.
Mindkét oldal pillanatok alatt elő tudja venni a maga "szent grálját", amivel tönkreveri a másik rendszert, erre a másik oldal be tudja bizonyítani, annak semmi értelme, és különben is...
Ennek a parttalan vitának általában mindig az a vége, hogy "de akkor is a mac produktívabb, nem fagy le, és lehet vele dolgozni akkor is, ha öreg", mire a másik oldal azzal jön, hogy "igen de a pc-t olcsó fejleszteni, és mindig gyors ha költesz rá".

Azt, hogy mennyire jól lehet dolgozni egy több éves mac gépen, a legfrissebb oprendszert használva, azt csak mac felhasználó tud(hat)ja. Ellenben tegyünk Vistát egy PIII 1,3-as gépre, és legyen türelmünk kivárni, mi történik. (nővérem 2006-ban vett P4 2,4Ghz celeron proci és 768Mb ramra tettem vistát, siralmas volt)

Ha konkrétan készültem volna a tesztre, mindkét oldalra nézve tudtam volna példát állítani, amelyiket ki akarom hozni győztesen, lévén otthon az első pc 1993 körül jelent meg, azóta van, céges célra a mai napig pc-t használok Windowsal.
Otthon pedig 2005. április óta van mac.
Mégpedig ugyanaz a mac mini a mai napig.

Azzal az összes rendszergazdánkat, ismerőst, és fórumtársat kiakasztom, hogy "ha hatékonyan akarok dolgozni, akkor a mac minire térek", amin sokan mosolyognak.
Én tudom miért mondom...

A mai nap úgy hozta a sors, hogy kaptam egy képet egy cégtől, ami egy scannelt géprajz részlet, egy 2,7Mb méretű TIFF file.
Ezt kellett volna megnyitnom, és megtekintenem.
Apró szépséghibája csak annyi a dolognak, hogy a rajz A/1 méretű volt, ezért 19800x28400 képpont méretű.
(látható, hogy nem egy hardcore teszt ez, hogy melyik gép vág jobban HD videót, vagy melyiken gyorsabb a PS4, vagy a legújabb játék hogy fut, csak egy hitvány kép megtekintése a cél, mindennaposnak mondható feladat)
Ami azonban ezután történt, meghatározta a délutánomat.

Történt ugyanis, hogy a windowsos gépem nyögve nyelve próbált valamit kiizzadni magából, pedig egy elég komoly, nem is öreg gépecske.
5 perc után áttoltam ftp-n a mac minire, és átültem oda, és csodák csodája, azonnal megoldottam a problémát.

Lássuk tehát a tesztet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.