2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Öreg szerver nem vén szerver II.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A tesztről: Első tesztem egy marginális problémát tesztel, úgymint nyers processzor erőt...

[ ÚJ TESZT ]

A tesztről:
Első tesztem egy marginális problémát tesztel, úgymint nyers processzor erőt és azon belül is matematikai társprocit. Ez nem feltétlenül ad helyes képet egy szerver általános teljesítményéről és aki sokat olvas ph!-t, annak nem is lesz benne meglepetés.

A teszt metódusa egyszerű és erősen hasonlít a ph!-n használt superpi tesztre. Minden tesztet Debian 4.0 Etch Linuxon futtatok. Adott egy tetszőleges pontosságú zsebszámológép program, a bc és ezen 10 ezer jegy pontossággal kiszámolom az Euler féle számot, az e-t. Pi-t is lehetne, valamivel bonyolultabban, de ez szerintem mindegy.

Először a futásidőt mérem, majd később azt korrigálom a processzor órajelével annak érdekében, hogy összehasonlíthatóvá váljanak a processzorok és az architektúrák is.

Íme tehát a végeredmény:

A mérési adatok táblázata (időadatok másodpercben): [link]


[kép]

A grafikon függőleges tengelye a proci neve és az órajel, amin fut, vízszintes tengelye az idő.


A korrigált eredmény:


[kép]


Ebből a következők látszanak (a véleményt kizárólag a felsorolt gépeken kell értelmezni):

- az opteronos gépemet sokáig nem tudtam megmérni (ezért késett ennyit a teszt), ezért ide eredetileg azt írtam, hogy ha csak az a szempont, hogy mennyi idő alatt fut le a program, akkor a c2d rondán elver mindent. De végül megmértem az opteront is, így az lett a vége, hogy becsúszó szereléssel az opteron végzett az első helyen.

- számomra nem annyira meglepő, mert korábbi méréseimnél is azt tapasztaltam, hogy a régi p3-as architektúra igen jól sikerült darab. A korrigált teszteredmény szerint az opteron után (nem túl nagy leszakadással) második a c2d, de a c2d-hez képest a veterán p3-asok hatékonyságban egyáltalán nincsenek lemaradva. Nyilván tényleges futásidőben szemlélve azért nem ez a helyzet, egy 500MHz-es Katmai-nak nem sok esélye van egy 3.2GHz-es P4 xeon ellen.

- a pentium M architektúra megint egy jobban sikerült darab, hiszen mégiscsak notebookban van és ennek ellenére egészen becsülettel teljesít.

- végül és utolsósorban a hulladék p4. Se nem gyorsak, se nem hatékonyak. Viszont kiválóan megfelelnek a ph!-nak, amikor tápegységet kell tesztelni...

- A via esther procija egy más kategória, lemaradt rendesen, de az a 13 watt, amit közben a teljes alaplap felzabált, még sok mindenre jó lehet. Ez nyilván nem szerverkategória, de letöltő gépnek jó.

- érdekesség még, hogy ebben a tesztben az 1.86 GHz-es c2d a 3.2 GHz-es xeonnal összevethető eredményt ért el.
Megköszönve Rambónak a címet, további teszteredményekre teszek ígéretet. A további tesztek között több lesz, amelyik a szerver képességekre helyezi a hangsúlyt.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.