2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

OpenWrt - statisztikák készítése

Adatforgalom, terhelés statisztika készítése rrdtool segítségével

[ ÚJ TESZT ]

Round-Robin database, rrdtool

A statisztikai adatok tárolására Round-Robin adatbázist fogunk használni. Az adatbázis alapkoncepciója nagyon egyszerű: egy bizonyos időszakról csak a számunkra megfelelő részletességgel tárol adatokat, és ezen adatokat is a megadott időintervallum lejártával körbeforgatja (azaz az időszak lejártával a legrégebbi értéket a legújabb értékkel írja felül). Az adatbázis létrehozásánál megadott paramétereknek megfelelően a régebbi adatok kisebb időbeli felbontással szerepelnek, mint az újabbak. Ezen tulajdonságokkal éri el azt az RRD, hogy az adatbázis mérete állandó, írása, olvasása nagyon gyors és erőforrásigénye igen kicsi.

Ezen adatbázis létrehozását, írását, illetve az adatbázisban tárolt adatok alapján a statisztikai képek előállítását végezhetjük az rrdtool alkalmazással. Fontos megjegyezni, hogy az rrdtool nem képes az adatok összegyűjtésére. Ezt a feladatot nekünk kell ellátni, amit cron-ból fogunk ütemezni.

Mivel a putty, illetve a webes felületek használatáról már a korábbi írásokban megfelelő részletességgel szó volt, így itt most ezekre külön nem térek ki.

Jelentkezzünk be ssh-n a routerre, majd telepítsük is fel az rrdtool csomagot:

Természetesen ezt a telepítést megtehetjük akár a LuCi

akár a WebIf

felületen is a csomag kiválasztásával.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.