Hirdetés

2019. december 7., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

OpenWRT egy WR842ND-re

A rózsaszín felhő hamar elszállt, mert az alap firmware-rel max. 2 MB/s-mal másolt lemezre és akadozott.

[ ÚJ TESZT ]

UPnP és mások

UPnP

Rengeteg program használná de alapból nem ismeri a rendszer, így a telepítésével kezdjük.
opkg install miniupnpd
No és hogy WEB-es felületről is elérjük ezt a szolgáltatást.
opkg install luci-app-upnp
Egy gyors újraindítás, és voala!

Sok konfigurálást nem igényel, csak be kell pipálni a "UPnP és NAT-PMP szolgáltatás elindítása"-t, így a rendszerrel fog indulni, nem kel külön bekapcsolgatni.

Vissza az eredetit

Ennyi varázslat után vagy megy minden mint a karikacsapás, vagy annyira elpiszkáltad, hogy már nem is funkcionál routerként(, esetleg mégse jött be az OpenWRT). Szóval hogyan állítsuk vissza a gyári állapotot. Amikor még megy a szekér, a WEB felületen elnavigálunk a Rendszer menüben található Mentés / Firmware frissítés pontra. Itt megadjuk neki ezt a gyári firmware-t. Fontos hogy ezt, és ne egy frissebbet, mert ez használható vészhelyzet esetére, mivel nincs benne a bootloader rész. Kis várakozás után a router újraindul, és a régi 192.168.0.1-es címen lesz elérhető.

Abban az esetben is van remény, ha "téglásítottuk" eszközünket. Tölts le egy tftp programot, pl tftpd32. Nem kell telepíteni portable verzió. A fent linkelt gyári firmware-t, csomagold ki a tftpd mappájába, és a .bin fájlt nevezd át wr842ndv1_tp_recovery.bin névüre. Recovery módba kapcsolva a routert ilyen nevü fájlt keres a hálózaton, annak is a 192.168.1.66-os című gépén. Vagyis a gép IP címét állítsuk át erre. Csak ezek után indítsuk el a tftpd-t. Kapcsoljuk ki a routert, a PC kábelét dugjuk át a router WAN portjába. Nyomjuk be a reset/wps gombot, tartsuk lenyomva, miközben áram alá helyezzük a router. 10 másodpercel később elengedhetjük a reset/wps gombot. Az USB LED-el jelzi hogy recovery állapotba került. Ekkor látnunk kel, ahogy rákapcsolódik az ideiglenes szerverünkre, és elkezdi letölteni a gyári programot. Nem kell megijedni, van hogy 20-30 percig is eltart ez a móka. Ne türelmetlenkedj, a letöltés után is molyol egy darabig, mielött újraindulna. Miután letöltötte a programját, állítsuk helyre a kábelezést. (a PC kábelét dugjuk vissza az eredeti helyére, a WAN portba pedig a szolgáltató felöl érkező kábelt) A gépünk IP címét is állítsuk vissza dinamikusra (DHCP). Hamarosan kapnunk kell egy 192.168.0. kezdetü címet. Ezzel a mütét sikeresen befejeződött, újra a gyári program ketyeg a routeren. Csakis ezután frissítsük a gyári oldalon található legfrissebb verzióra.

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.