2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

OpenWRT egy WR842ND-re

A rózsaszín felhő hamar elszállt, mert az alap firmware-rel max. 2 MB/s-mal másolt lemezre és akadozott.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Év elején vettem egy TL-WR842ND routert. Hisz van USB-je, kezeli a külső háttértárat, két legyet ütök egy csapásra: NAS+wifis router egyben.

A rózsaszín felhő hamar tovaszállt, mikor megláttam, hogy max. 2 MB/s-mal másol a lemezre. Plusz: hamar ki lehetett zökkenteni a kerékvágásból. Pl. már attól zavarba jött, hogy USB lemezre másoltam, közben egy nagy fájlt szerettem volna FTP-vel feltölteni. Nem tűnik nagy feladatnak, de sokkot kapott tőle, pl. alig 140 MB-ot töltött fel, és meg is szakadt az FTP kapcsolat.

Aztán feltettem a vargalexet, és mintha kicserélték volna. Stabil, pörgős darab lett, beépített torrent klienssel.
Kíváncsi voltam, hogy az instant megoldást le tudom-e cserélni egy "gyári" openwrt-re, hogy saját igényeim szerint alakítsam ki/át a rendszert. Jelentem: sikerült. Reményeim szerint ez a cikk az első lépések megtételében fog segíteni.

A lefordított bináris fájl elérhető a hivatalos oldalról. Nekünk az OEM firmware-re van szükségünk.

Ezt a verzót lehet a gyári állapotú routerre feltölteni. Nekünk a WR842ND sor AAFinal oszlopa kell. Egyrészt, ez a verzió kell a 842-esnek, másrészt inkább a WEB interace-en keresztül szeretném állítgatni. Ne aggódjatok, az első lépést (és néhány továbbit) parancssorban fogjuk elkövetni. Ezt a .bin fájlt kell letölteni, majd megadni a firmware update menüpontban.

Kis molyolás után újraindul a router... Most derül ki, hogy felspéciztük, vagy féltéglát gyártottunk. Ellenőrizzük az IP címünket. Ha 192.168.1.x, a műtét sikerült. Most jön a varázslat, hiszen ha böngészőbe beírjuk a 192.168.1.1 címet, nem lesz válasz, nincs webfelület. (Ne ess pánikba, és mindig legyen nálad törülköző.)

A root jelszavának megadása
Kapj elő egy parancssort, és telnettel kapcsolódj a routerhez.
telnet 192.168.1.1.
Változtasd meg a root jelszavát a
passwd
paranccsal. Ekkor kétszer bekéri a jelszót, majd bontsd a kapcsolatot.
exit
Ezután már csak biztonságos ssh kapcsolaton keresztül tudsz kommunikálni az eszközzel. Linux, OSX alatt alapból csatlakozhatsz:
ssh root@192.168.1.1
Windows rendszert használóknak meg ott a putty.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.