OpenWRT egy WR842ND-re

  • (f)
  • (p)
Tudástár – Írta: | 2013-07-11 05:00

A rózsaszín felhő hamar elszállt, mert az alap firmware-rel max. 2 MB/s-mal másolt lemezre és akadozott.

Kulcsszavak: . openwrttp-linkwr842nd

[ Új teszt ]

Bevezető

Év elején vettem egy TL-WR842ND routert. Hisz van USB-je, kezeli a külső háttértárat, két legyet ütök egy csapásra: NAS+wifis router egyben.

A rózsaszín felhő hamar tovaszállt, mikor megláttam, hogy max. 2 MB/s-mal másol a lemezre. Plusz: hamar ki lehetett zökkenteni a kerékvágásból. Pl. már attól zavarba jött, hogy USB lemezre másoltam, közben egy nagy fájlt szerettem volna FTP-vel feltölteni. Nem tűnik nagy feladatnak, de sokkot kapott tőle, pl. alig 140 MB-ot töltött fel, és meg is szakadt az FTP kapcsolat.

Aztán feltettem a vargalexet, és mintha kicserélték volna. Stabil, pörgős darab lett, beépített torrent klienssel.
Kíváncsi voltam, hogy az instant megoldást le tudom-e cserélni egy "gyári" openwrt-re, hogy saját igényeim szerint alakítsam ki/át a rendszert. Jelentem: sikerült. Reményeim szerint ez a cikk az első lépések megtételében fog segíteni.

A lefordított bináris fájl elérhető a hivatalos oldalról. Nekünk az OEM firmware-re van szükségünk.

Ezt a verzót lehet a gyári állapotú routerre feltölteni. Nekünk a WR842ND sor AAFinal oszlopa kell. Egyrészt, ez a verzió kell a 842-esnek, másrészt inkább a WEB interace-en keresztül szeretném állítgatni. Ne aggódjatok, az első lépést (és néhány továbbit) parancssorban fogjuk elkövetni. Ezt a .bin fájlt kell letölteni, majd megadni a firmware update menüpontban.

Kis molyolás után újraindul a router... Most derül ki, hogy felspéciztük, vagy féltéglát gyártottunk. Ellenőrizzük az IP címünket. Ha 192.168.1.x, a műtét sikerült. Most jön a varázslat, hiszen ha böngészőbe beírjuk a 192.168.1.1 címet, nem lesz válasz, nincs webfelület. (Ne ess pánikba, és mindig legyen nálad törülköző.)

A root jelszavának megadása
Kapj elő egy parancssort, és telnettel kapcsolódj a routerhez.
telnet 192.168.1.1.
Változtasd meg a root jelszavát a
passwd
paranccsal. Ekkor kétszer bekéri a jelszót, majd bontsd a kapcsolatot.
exit
Ezután már csak biztonságos ssh kapcsolaton keresztül tudsz kommunikálni az eszközzel. Linux, OSX alatt alapból csatlakozhatsz:
ssh root@192.168.1.1
Windows rendszert használóknak meg ott a putty.

Wan kapcsolat

A WAN kapcsolat felépítése
Abban az esetben, ha szolgáltatónktól DHCP-n kapjuk a kapcsolat adatait, ez a lépés kihagyható, mert alapból erre van bekonfigurálva. Viszont pppoe, vagy statikus IP cím esetén módosítani kell a konfigurációt leíró szöveges fájlt. Lépjünk be az etc/config könyvtárba,
cd /etc/config
és szerkesszük át a network nevű fájlt.
vi network
( i-vel bekapcsolod az inzert módot, tudod szerkesztgetni. Ha minden okés, üss egy ESC-t, majd a
:wq paranccsal elmented a módosításokat, és kilépsz a szerkesztőből. A vi-ről pár szó)
Keressük meg a WAN-ra vonatkozó részt, ami így néz ki:
config interface 'wan'
option ifname 'eth1'
option proto 'dhcp'

PPPOE esetén a proto-t cseréljük ki pppoe-re, és adjuk hozzá a user - pass párost:
config interface 'wan'
option ifname 'eth1'
option proto 'pppoe'
option username 'felhasználónév'
option password 'jelszó'

Statikus IP cím esetén:
config interface 'wan'
option ifname 'eth1'
option proto 'static'
option ipaddr 'a.b.c.d'
option netmask '255.255.255.0'
option gateway '1.2.3.4'

Bővebb infó a paraméterekről itt

Ezután kiadjuk a
/etc/init.d/network reload
parancsot, hogy a fenti beállítások érvényre jussanak. Már van internetelérésünk, de csekkoljuk le; biztos, ami biztos, pl.:
traceroute prohardver.hu

A webfelület beröffentése
Letöltjük az elérhető csomagok listáját
opkg update
Telepítjük a webfelületet (Ezt hívják lucinak)
opkg install luci
Opcionálisan a https támogatást is telepítheted. Ez csak akkor hasznos, ha távolról is kezelnéd a routert. Ekkor szükség a titkosított weboldalak kezelése.
opkg install luci-ssl
Elindítjuk a webszervert
/etc/init.d/uhttpd start
Minden induláskor induljon el
/etc/init.d/uhttpd enable
Telepítjük a webfelület magyar fordítását
opkg install luci-i18n-hungarian
Kész. Már be tudunk lépni a webfelületre, és az alapdolgok működnek.

A magyar nyelv beállítása
Miután beléptünk a webfelületre, állítsuk át a nyelvet magyarra. Nyissuk meg a System menü System menüpontját. Kattintsunk a Language and Style fülre. Itt a Language menüpontot állítsuk át autoról Magyarra. Klikk a Save & Apply gombra.

A Wifi beállítása

A Wifi beállítása
Az Állapot főmenüre kattintva visszajutunk a kezdőoldalra, ahol infókat kapunk a rendszerről. Itt picit lefele görgetve jutunk el a Vezetéknélküli részhez.

Alapértelmezetten OpenWrt a rádiós hálózat neve, ami itt egyben egy link is. Rákattintva előhozható a Wifi beállító oldal. (Ugyanide jutunk a Hálózatok főmenü Wifi almenüjére kattintva.)

Itt értelemszerűen kitöltjük az adatokat.

SSID:Ez lesz hálózat neve
Mód: Itt sokféle lehetőség közül választhatunk. Nem ismerem/értem mindegyiket. Szóval, itt kéretik fenntartásokkal fogadni a leírásokat. (Szívesen veszem a pontosításokat, megerősítéseket.)

- Hozzáférési pont
A leggyakrabban használt üzemmód. Erre a Wifi kapcsolatra csatlakoztatott eszköz részévé válik a hálózatunknak, és eléri az internetet.

- Ügyfél
Egy már működő Wifi hálózatra tudunk csatlakozni úgy, hogy routerre kötött kliensek nem látják a másik hálózat gépeit, NAT-tal érik el a másik hálózatot. Magyarul: a szomszéd Wifi hálójára kapcsolódva lesz internetelérésünk. Mivel maszkolt kapcsolat lesz a két hálózat között, nem érjük el a szomszéd hálójának gépeit, és fordítva. A szomszéd sem lát semmit a mi hálózatunkból.

forrás:OpenWrt Wiki

Megfelelő (statikus) route-olással láthatóvá, átjárhatóvá tehető a két hálózat.

A két hálózat, HT mód, országkód

- Hozzáférési pont (WDS)
Egy olyan "mester" Wifi hálót hoz létre, amire Ügyfél(WDS)-ként lehet csatlakozni. Olyan transzparens hálózatot hozhatunk létre, ahol "nem látszik", hogy a kér router wifin van összekapcsolva. Pl. mindenféle fúrás-faragás nélkül kapcsolhatunk össze két hálózatot, legyen az a másik emeleten, vagy a szomszéd épületben.

- Ügyfél(WDS)
A WDS hálózat "mester" eszközére kapcsolódik. A BSSID mezőben kell megadni a "mester" eszköz MAC címét.

forrás:OpenWrt Wiki

Ne felejtsük el a Vezetéknélküli biztonság fülön beállítani a titkosítást. Ajánlott a WPA2-PSK titkosítást használni, egy elég bonyolult jelszóval. Ezután se kattintsunk az Engedélyezés gombra. Még 1-2 beállítás hátravan. Ezeket a Haladó beállítások fülön találjuk.

- HT mód
Alapértelmezetten 20 MHz, vagyis 1 csatornát használ az átvitelhez. A 40 MHz-es opciót az n szabvány biztosítja. Ezzel egy szomszédos csatornát is bevonhatunk a kapcsolatba. Mivel a 2,4 GHz-es sáv alapból zsúfolt, és kevés csatornát tartalmaz ( azokat is elég közel egymáshoz), több bajt okoz, mint hasznot, ha bekapcsoljuk. Viszont ha a routerünk már 2 sávos, ismeri az 5 GHz-es sávot, érdemes bekapcsolni. A 842 nem 2 sávos, így ez maradjon 20 MHz-es beállításon.

- Országkód
Itt válasszuk azt az országot, ahol az eszközt használjuk. Erre azért van szükség, mert országonként eltérő, hogy hány csatorna (frekvencia) használata engedélyezett. Európában megengedett a 12-es, 13-as csatorna használata is, míg pl. Észak-Amerikában tilos.

UPnP és mások

UPnP

Rengeteg program használná de alapból nem ismeri a rendszer, így a telepítésével kezdjük.
opkg install miniupnpd
No és hogy WEB-es felületről is elérjük ezt a szolgáltatást.
opkg install luci-app-upnp
Egy gyors újraindítás, és voala!

Sok konfigurálást nem igényel, csak be kell pipálni a "UPnP és NAT-PMP szolgáltatás elindítása"-t, így a rendszerrel fog indulni, nem kel külön bekapcsolgatni.

Vissza az eredetit

Ennyi varázslat után vagy megy minden mint a karikacsapás, vagy annyira elpiszkáltad, hogy már nem is funkcionál routerként(, esetleg mégse jött be az OpenWRT). Szóval hogyan állítsuk vissza a gyári állapotot. Amikor még megy a szekér, a WEB felületen elnavigálunk a Rendszer menüben található Mentés / Firmware frissítés pontra. Itt megadjuk neki ezt a gyári firmware-t. Fontos hogy ezt, és ne egy frissebbet, mert ez használható vészhelyzet esetére, mivel nincs benne a bootloader rész. Kis várakozás után a router újraindul, és a régi 192.168.0.1-es címen lesz elérhető.

Abban az esetben is van remény, ha "téglásítottuk" eszközünket. Tölts le egy tftp programot, pl tftpd32. Nem kell telepíteni portable verzió. A fent linkelt gyári firmware-t, csomagold ki a tftpd mappájába, és a .bin fájlt nevezd át wr842ndv1_tp_recovery.bin névüre. Recovery módba kapcsolva a routert ilyen nevü fájlt keres a hálózaton, annak is a 192.168.1.66-os című gépén. Vagyis a gép IP címét állítsuk át erre. Csak ezek után indítsuk el a tftpd-t. Kapcsoljuk ki a routert, a PC kábelét dugjuk át a router WAN portjába. Nyomjuk be a reset/wps gombot, tartsuk lenyomva, miközben áram alá helyezzük a router. 10 másodpercel később elengedhetjük a reset/wps gombot. Az USB LED-el jelzi hogy recovery állapotba került. Ekkor látnunk kel, ahogy rákapcsolódik az ideiglenes szerverünkre, és elkezdi letölteni a gyári programot. Nem kell megijedni, van hogy 20-30 percig is eltart ez a móka. Ne türelmetlenkedj, a letöltés után is molyol egy darabig, mielött újraindulna. Miután letöltötte a programját, állítsuk helyre a kábelezést. (a PC kábelét dugjuk vissza az eredeti helyére, a WAN portba pedig a szolgáltató felöl érkező kábelt) A gépünk IP címét is állítsuk vissza dinamikusra (DHCP). Hamarosan kapnunk kell egy 192.168.0. kezdetü címet. Ezzel a mütét sikeresen befejeződött, újra a gyári program ketyeg a routeren. Csakis ezután frissítsük a gyári oldalon található legfrissebb verzióra.