2024. március 30., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Onda oBook 20 Plus Tablet PC – párban jár

A kisméretű 2 az 1-ben gép Windows 10-et és Androidot is futtat, így teljes értékű számítógépként is használható.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, szoftverezettség

Android és Windows futtatását nem igazán lehet elképzelni ARM architektúrán, így a tabletbe építhető rendszerchipek közül csak az Intel megoldásai jöhetnek szóba. A 2-in-1 gépeket hardver alapján két kategóriába sorolhatjuk, attól függően, hogy inkább tablet vagy notebook üzemmódot tartotta fontosabbnak a gyártó. Prémium kategória esetén a Core M, ha kedvező ár/érték arány a cél akkor az Atom jöhet szóba.

Esetünkben az utóbbi mellett döntöttek. Az Onda oBook 20 Plus belsejében egy 14 nanométeres gyártástechnológiával készülő, Cherry Trail platformra épülő Intel Atom X5-Z8300-as 64 bites chipset ketyeg. A processzorban négy Airmont mag működik, amelynek alapértelmezett órajele 1,44 GHz, maximálisan pedig 1,84 GHz-en tud menni. A grafikus feladatok ellátását nyolcadik generációs 12 magos Intel HD Graphics GPU végzi.
A rendszer futtatását 4 gigabájt LPDDR3 RAM modul segíti, ami egycsatornás üzemmódban működik, működési frekvenciája 1600 MHz.

A 64 gigabájtos eMMC adattároló megosztott. Az Androidnak 8,2 gigabájt jár, amiből 7,8 használható fel szabadon. A Windows 10-nek 45 gigabájt, amiből 31 érhető el. A tárhely tovább bővíthető akár 128 gigabájtos microSD-kártyával, szóval el tud férni sok minden így a táblagépen.

Android felületen a teljesítmény-tesztben elért pontszámok az alábbi képeken láthatók.

A fő operációs rendszer a Windows, a gép első bekapcsolásakor is ez indult el, angol nyelven. Közvetlenül a Windows beállításaiból gond nélkül telepíthető a magyar nyelv.

Ugyanazt látjuk magunk előtt, mint amikor bekapcsoljuk az asztali gépet, vagy a laptopot, a plusz csak az lesz, hogy érintőkijelzővel is kontrollálhatunk mindent. A redmondiak szoftvere véleményem szerint nagyon jól fel lett készítve az érintő felületes vezérléshez.
Dokkoló és egér csatlakoztatása után gyakorlatilag teljes értékű notebookot varázsolhatunk az eszközből és használhatjuk a Windows 10 Home (64bit) rendszert a maga minden előnyével.

A telepített szoftverek között megtaláljuk a Microsoft Edge-t, amit gyorsan cseréltem is a megszokott Google Chrome-ra, csakúgy, mint a Windows beépített lejátszóját VLC playerre, ami visz mindent, mint a piros hetes. Adott a szokásos Windows arzenál is, melyek közül az egyik leghasznosabb a teljes értékű Microsoft Office programcsalád.
Természetesen gond nélkül telepíthetünk bármilyen programot, a masina boldogul az exe kiterjesztésű fájlokkal, vagy kedvünk szerint az Áruházból is beszerezhető, amire igény van.

A FIFA Mobile Soccer játékkal 30 percet játszva, a készülék 18%-ot merült és enyhén langyosodott a hátlap, a SpeedFan 67 Celsius fokos CPU hőmérsékletet mért.

Windows felületről Androidra váltani, a DualOS Switcher alkalmazás használatával lehetséges, egy perc elteltével már a robotos platformon tevékenykedhetünk.

Másodlagos operációs rendszerként gyári Android 5.1-es Lollipop fut a gépen, mindenféle fölösleges előretelepített alkalmazás nélkül. Ez így tutto perfetto, Google-alkalmazásokból is szűkös a lista, de szerencsére van jól működő Play Áruház, ahonnan bármilyen szükséges app letölthető.

Az alap alkalmazások, mint böngésző, fájlkezelő, kamera, számológép, ébresztőóra, zene/videolejátszó, hangfelvevő rendelkezésre állnak. Az FM-rádió kimaradt, ami jelen esetében nem is létszükséglet.

A Real Racing 3 30 perces futtatása után, hasonló langyosodás volt érezhető a hátlapon, mint a Windows rendszeren történt játék után.

Visszaváltani a rendmondiak szoftverére az állapotsor lehúzása után az OS Switch kapcsolóval lehet.
A két rendszer között nincs átjárás, az elmentett jelszavaink, WiFi hálózataink, beállításaink nem kerülnek át egyikből a másikba, a microSD kártyára mentett tartalmak azonban mindkét rendszer alatt láthatóak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • UMi Diamond 4G – a legyőzhetetlen

    A fémházas mobil, erős hardverrel, Dinorex üveggel és jó árazással próbál szerencsét a népes alsó-középkategóriában.

  • Ulefone Tiger - kölyök tigris

    Dél-kínai gyártó idén októberben mutatta be fémházba bújtatott kis tigrisét, az Ulefone Tiger 4G személyében.

  • THL T9 PRO vs. Xiaomi Redmi 3S

    Melyik telefon éri meg jobban? Bal sarokban a másodvonalas THL, jobban az egyik legelismertebb TOP10 gyártó, a Xiaomi.

  • UMi Max okostelefon

    A fémház kiváló, a hardver korrekt, az akkumulátor nagy jó, B20 is van, de a fényképezőgép lehetne jobb.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.