2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Olcsón jót: Point of View M2-Station

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Régóta, talán fél év is eltelt azóta, hogy rám jött a fekvő/HTPC ház mánia, és elkezdtem keresni egy...

[ ÚJ TESZT ]

Régóta, talán fél év is eltelt azóta, hogy rám jött a fekvő/HTPC ház mánia, és elkezdtem keresni egy viszonylag olcsó, mégis szép burkolatot korosodó gépem számára. További kritériumok: férjen bele normál ATX lap és táp, valamint 2 optikai meghajtó és két winchester, így egyszerre. Nehéz volt, de kiderült, hogy nem lehetetlen.

Így esett, hogy rátaláltam a Point of View olcsó házai között az M-Station-re. Sokat vacilláltam azon, melyik legyen, mert van egy másik változata, ami csak előlapban különbözik: M2-Station. Először ez nem tetszett, sokkal gagyibbnak, olcsó műanyagnak tűnt a képeken. Később megint megnéztem a két típust, és egyre inkább az M2 felé hajlottam.

Elindultam a boltba, egész úton azon agyalva, hogy most akkor melyiket is szeretném?
Talán segített az is átbillenteni a mérleget (az M2 javára), hogy csak az volt raktáron, a sima M pedig 2 hét múlva érkezett volna. 15 perccel fizetés után már bontogattam otthon a dobozt, és elterveztem, hogy márpedig beleteszem az egész gépet ebbe a házba, mert a régi (lásd majd a képeket) ramaty állapotúvá vált az idők folyamán. Történetem is itt kezdődik…

Először nézzük meg a konfigurációt, amely az írás végére remélhetőleg a Station-ben fogja végezni:


nagyban

Asus P4P800SE-GD alaplap,
Intel Pentium 4 (Prescott) processzor 3GHz-en + Primecooler Hypercool 2+ hűtő,
1,5Gb DDR400 RAM (2*512Mb Kingmax, 1*512Mb Geil Value),
Sapphire Radeon HD2600XT,
Seagate 160Gb PATA + Samsung 250Gb SATA winyók,
Samsung DVD/CD-RW combo + Asus DVD-RAM meghajtók,
Trust PW5250 táp.

Tudom, merész dolog Prescottot HTPC házba tenni, de meg fogjuk látni azt is, hogy a levegő milyen sok irányba tud távozni az „állomásról”.

A dobozt kibontva a következő panoráma tárul elénk:


nagyban


nagyban

Ami van:

5,25 meghajtó csavar nélküli rögzítését szolgáló műanyag sínek, 4db;
gumilábak, jó magasak a szellőzés miatt (később ezt is látni fogjuk), 4db;
alaplap rögzítő távtartó és hozzá csavarok, 7-7db;
egy kiló egyéb csavar, kis és nagy menetesek egyaránt, nem számoltam meg :),
2*8cm-es ventilátortartó keret hátul,
alaplapi zümmer (rendszerhangszóró).


nagyban

Ami nincs:

egy darab ventilátor sem,
szerelési útmutató.

A szerelés

Ahhoz, hogy a tápot és a meghajtókat be tudjuk szerelni, le kell venni az előlapot. A bal oldalon található műanyagelemet benyomjuk, beakasztjuk pár ujjunkat, és határozott mozdulattal magunk felé húzzuk.


nagyban


nagyban

Így láthatóvá válik többek között a táp szellőzőcsatornája, és a hálózati csatlakozó.


nagyban


nagyban

Érdekes módon elöl van a táp helye, ami ezért az előlapra, majd le, a ház aljába nyomja a meleget. Viszont ne felejtsük el, hogy teljes méretű ATX alaplapot fogad, máshova csak akkor lehetett volna elhelyezni, ha emeletesre tervezik. Így csupán – lábak nélkül – 14cm magas az M2-Station.
A táp számára lyuggatott szellőzőnyílás a tetőn 10cm-es, ezért a tápom (de bármelyik 12cm-es ventis táp) be tud szívni elegendő mennyiségű levegőt. Látszik, hogy gondoltak az ilyen tápegységekkel rendelkezőkre, mert ha megfordítjuk a házat, és levesszük az alját (ami ugyanolyan fényezésű, mint a tető), láthatóvá válik a szélcsatornában még egy 8cm-es ventilátor hely. Ide tettem légkavarót, hadd nyomja csak ki az alján a meleget, ne szenvedjen a táp.


nagyban


nagyban


nagyban

Az optikai és merevlemezes meghajtókkal folytattam, szépen belefért minden. A lefogató sínek elég passzentosak, és talán nem vezetik annyira a rezgéseket, mint a csavarok. A winchestereket sajnos hagyományos módon kell becsavarozni. Két merevlemez fér el a házban, de csak akkor, ha floppyt nem használunk (mert erre is van lehetőség, a két 5,25” meghajtó alatti rész kipattintható). Az egyik állítva a jobb oldalon, a másik jó mélyen betolva, fektetve.


nagyban

Az alaplap és a vezetékezés már nem ment olyan simán. Megszenvedtem a hátsó kivezetések körüli burkolat behelyezésével, az előlapi panel kábeleivel, no meg az IDE kábelekkel, mert nekem még olyan is van, optikai meghajtók, winyó ezzel ada(t)koznak.


nagyban


nagyban

Az egyetlen SATA winchester miatt ilyen kábel is kanyargózik valahol benne. Az alaplap annyira közel van az alsó merevlemez/floppy helyhez, hogy éppen csak elférnek és be tudnak kanyarodni a Samsung winyó kábelei. De kicsúszni biztosan nem fog.
A végeredmény kaotikus lett, és akkor jöttek a tápkábelek.


nagyban


nagyban

Borzasztó. A műanyag húzóbilincs (kábelkötegelő) hasznos ilyenkor, megfékezi a kábelek elburjánzását. Habként jött a tortára a videókártya, mely fölött már nem nagyon fér el kábel, közel van a tetőhöz, így mögötte kell azokat elvezetni.
Két és fél, de talán három órába is telt mire eljutottam idáig:


nagyban

Nézzünk még puszta adatokat a házról:

14cm magas; 37cm széles; 46,5cm mély,
Ventilátorhelyek: 12 vagy 8cm bal és jobb oldalon is, 2*8cm hátul, 8cm alul (tápnak),
7 teljes méretű bővítőkártya hely,
Teljes méretű ATX / mATX lap és normál ATX táp fogadása.
Előlapi panel 2db USB, mikrofon, fejhallgató csatlakozással, de van egy műanyag firewire hely is :),
Az ára pedig a legtöbb helyen 10ezer forint alatt marad.

Ami tetszett: olcsó, szép a fényezése, nagyon egyszerű szétszedni, sok minden elfér benne, jól hűthető.

Ami nem tetszett: a tető és az alsó lap levétele után azért érződik az olcsóság, „huppog” az alumínium, elég bonyolult elsőre mindent belepakolni útmutató nélkül, nincs benne gyárilag ventilátor, az alaplaptálca nem kivehető, valamint az optikai meghajtók tálcái visszacsukódáskor beleakadnak az őket fedő ajtóba.

És mennyire izzik a vas, amit végül csak belegyömöszöltem? Terheletlenül 47°C a processzor, terhelve CPU Burn-in –nel 5 percig 58°C, mindez 2600rpm processzorhűtővel, és nulla házhűtővel (a képeken látható 8 centis hátul bekapcsoláskor furcsán mozgott, majd elégett, finom illatokat hagyva maga után).
Nem nagy eredmények, de tervezem 2db 12centis ventilátor beszerzését, és úgy már nem kell aggódni a hőmérsékletek miatt. Játékokkal majd akkor tesztelem, és amint megvan, kiegészítem ezt az írást.


nagyban

Végezetül annyit mondanék, hogy ajánlani tudom az M, illetve az M2-Stationt azoknak, akiknek nincs pénze 25ezer ft-tól kezdődő HTPC csodára, akiknek nem létszükség az LCD, és akiknek bejön a zongoralakk-fekete. Ha azt a pár apró hibát/hiányosságot elviseljük, lehet egy takarékos fekvő házunk, amely nem mutat rosszul a nagyszobában sem, és akár közepesen erős konfigurációt is tehetünk bele.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.