2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Okostelefonok, kézi eszközök III

Avagy hardverek, oprendszerek, trendek a mobilok, PDA-k, MID-ek világából

[ ÚJ TESZT ]

Trendek

Trendek, népszerűség, válság az operációs rendszerek terén

A mobil operációs rendszerek sokszínűsége egyfelől áldás a felhasználóknak, mert a kínálat sokkal nagyobb, mint a PC platformokon, viszont átok is lehet, főleg a készítőknek, ha nem sikerül jól, nem tudja a lépést tartani vagy csak nem tud teret nyerni egy-egy megoldás. Állandó a versengés, de a fejlődés is. Megjósolni is nehéz, hol lesz ennek az egésznek a vége, de azért a közeli jövő bizonyos részleteit meg lehet tippelni.

Először is nézzük meg, hogyan alakult 2009 végén a világ egyes területein az operációs rendszerek eloszlása

forrás: AdMob

Elsőként nézzük Magyarország körzetét. Látható, hogy nálunk alapvetően Symbian OS uralom van a sok Nokia miatt, de az utóbbi évben az iPhone OS nagyon feljött és átvette a vezető szerepet. Ez persze nem csak nekünk, magyaroknak köszönhető, hiszen ez az egész térségre vonatkozó adat. Az Android is teret hódít, bár az Androidos telefonok ára nem mindenki számára megfizethető és talán ez lehet az egyik oka a Windows Mobile elhalványodásának is. A többi rendszer szinte nem is látszik, ami nem meglepő. A RIM nálunk nem tömegmárka és a nagyokat kivéve a kisebb Linux alapú rendszerek sem hódítanak, nem beszélve a Palm WebOS-ről, mint új szereplőről.

Ez EU nyugati országaiban már egyértelmű iPhone OS fölény mutatkozik, viszont érdekes módon az ázsiai térségekben a Symbian OS hódít. Ami Észak-Amerikát illeti, az Android ott szerezte eddig a legtöbb hívet, bár ott az is megfigyelhető, hogy szinte mindegyik résztvevőnek viszonylag jelentős bázisa van.

Az egész ábrán azonban Afrika és Óceánia ellentéte a legfurcsább. Az afrikai országokban ezek szerint az európia divat terjedt el leginkább, mert ott egyértelmű Symbian OS uralom van. Persze ez egyben annak is köszönhető talán, hogy több régebbi Symbian-os telefon ára is sokkal alacsonyabb és a szegényebb országokban nyilván nem a csúcs kategória fog hódítani. Ausztrália környékén ezért lehet ugyanakkor hatalmas iPhone fölény - ott nagyobb a jólét.

A következő ábra a leszállított egységek számának alakulását mutatja.

forrás: nonstopmobil.hu

Egyértelműen az iPhone OS éve volt a tavalyi. A marketing úgy tűnik, nagyon hatásos az Apple-nél, mert a már-már hisztéria szintjére emelkedő rajongás a márka iránt az egekbe szökött. Ezzel az iPhone OS le is taszította a dobogóról a Microsoft oprendszerét. A BlackBerry OS egyelőre nincs veszélyben amerikai népszerűségének köszönhetően és a Symbian elsőségéhez sem fér kétség, bár a tendencia az, hogy csökken a részesedése.

Az Android kiugrása majdnem olyan hisztériára utal, mint az iPhone OS esetében is történt. Manapság szinte mindenki Androidos telefont akar, úgy tűnik. A gyengélkedő Palm WebOS rendszere sem mondhat magáénak túl rossz indulást, de a cég megmentéséhez az eladásokat jelentősebben kellene növelni.

A Palm kapcsán egy érdekes újdonság merült fel a napokban. A HTC állt a legközelebb ahhoz, hogy megvegye a Palm-ot, ám végül nem jött össze az üzlet, aminek következtében a HTC most úgy véli, hogy inkább saját operációs rendszert fejleszt, nem vásárol magának egyet. Arra hivatkozva mondták ezt, hogy felhasználói felületet eddig is többnyire saját maguk készítettek a rendszerek fölé és hogy már kinőtték magukat annyira, hogy saját alapszoftverük legyen. Érdekes lenne egy HTC készülék a saját szoftverével, az biztos, bár ezt a Microsoft és az Google is bánná, mert jelenleg az ő szoftvereik futnak az igen népszerű HTC mobilokon. Mindenesetre még a Palm WebOS licencelése is a kosárban van.

Szóval úgy tűnik, hogy a tendencia az Android és az iPhone OS térnyerése lesz (csak a bevezetés hetében 500.000 darab iPad fogyott el és Európába még csak május végén érkezik majd az eszköz) és hogy főleg a Windows Mobile/Phone, de a Symbian OS is újításra kényszerül, amivel érdeklődést tudnak kiváltani a felhasználókból, gyártókból. Könnyen meglehet, hogy nem is olyan soká a HTC is beszáll az operációs rendszerek piacára és talán az is bekövetkezhet, hogy a Palm viszont kiesik a játékból. Ez utóbbi sajnálatos lenne, hiszen a WebOS igen jóra sikerül. Érdekes, hogy ha a Palm OS és WebOS összesített népszerűségét nézzük, Amerikában nem is áll rosszul a cég.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.