2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Okostelefonok, kézi eszközök III

Avagy hardverek, oprendszerek, trendek a mobilok, PDA-k, MID-ek világából

[ ÚJ TESZT ]

Samsung Semiconductor

Még mielőtt a lényegre térnék, elnézést kell kérnem, amiért ilyen hosszú lett az utolsó rész, de egyszerűen nem tudtam kitalálni, hogy szedjem úgy két részre, hogy a szerkezet logikus maradjon, úgyhogy ez egy maratoni rész, de remélem, senki nem unja majd meg olvasás közben.

Bevezetés

Az utolsó részre maradt a Samsung és a Texas Instruments rövid bemutatása és az operációs rendszerek, majd némi - félig szubjektív - elmélkedés arról, hogy mennyire fokozódik a nemzetközi helyzet.

Samsung

A Samsung SoC rendszereit a Samsung Semiconductor gyártja. Széles palettájának csupán egy része a mobil ágazat és mielőtt valaki azt hinné, hogy csak saját márkákba gyártanak chipeket, el kell, hogy mondjam, hogy nem, több nagy cég is a megrendelők között található.

A Samsung mobil Soc alkalmazásprocesszorok is, mint a többi, három fő szempont alapján készülnek: megfelelő erő, alacsony fogyasztás és a minél kisebb méret (amiből következik a nagyfokú integráltság is). A hármas nagyon tetszik a cégnek, ugyanis a SoC-oknak három fő területe van: mobiltelefonok, navigációs készülékek és az úgynevezett "diverse market", vagyis az összes többi, amibe a MID-ek, vezetékes telefonok, egyéb kisebb méretű kütyük tartoznak (és az első két kategória metszete).

A Samsung által gyártott processzorok mind valamelyik ARM verzióra épülnek, ezért talán a legjobb, ha ez alapján megyünk végig rajtuk. A gyártó saját elnevezési konvenciójáról csak annyit, hogy egy kódolt karaktersorozatba ágyazva tudatja az adott processzor legfontosabb paramétereit majdnem úgy, mint az asztali processzorok esetében megszokhattuk és talán emiatt kicsit túlbonyolítottnak tűnhet a chipek neve elsőre.

ARM7

Az ARM7TDMI felhasználásával készültek a legrégebbi Samsung processzorok, amelyek az ARMv4T utasításkészlet alapján dolgoznak. Két modellje az S3C3410 és az S3C44B0 40, illetve 66 MHz-esek. A 3410-esnek 4 KB cache jutott, míg az erősebb 44B0 8 KB-tal gazdálkodhat, opcionálisan belső SRAM-mal. 2 MB 16 bites Flash, illetve 8 MB 16 bites SDRAM társítható memóriaként a rendszerhez.

ARM9

A következő lépcső az ARM9TDMI volt, szintén ARMv4T utasításkészlettel. A család 241x elnevezésű tagjai 176-400 MHz között mozognak és a 32 bites ARM926EJ magot használják. A 65 nm-en készülő SoC 16 KB-os adat és utasítás cache-t kapott és LP-SDRAM-ot, valamint DDR és DDR2 memóriákat támogat.

Egyik jeles képviselője az S3C2416 , melynek legfőbb felhasználási területe a PND-k (Portable Navigation Device) világa. Egy Androiddal felvértezve, GPS, PMP funkcionalitással ideális megoldás lehet olcsón. A maximális képernyőfelbontás 800x600, amit kezelni tud és 2D gyorsító mellett videó processzora H.264, MPEG-4, MPEG-2, WMV9, RealVideo formátumokat tud lejátszani.

A 244x csoport már a 920T magra épülnek. A 16 KB-os cache megmaradt és memóriából is ugyanazokat a memóriafajtákat támogatja, mint az előzőek. A sebesség növekedett, 400 és 533 MHz-en képesek már járni ezek a processzorok.

Az S3C2440 rendszerre első sorban PDA-k, navigációs rendszerek épülnek. USB, SD/MMC, és Wi-fi kapcsolattal is rendelkezik, de multimédiás képességeire is lehet építeni, éppen ezért még manapság is jelentenek be eszközöket a 2003-ban forgalomba hozott rendszert felhasználva. Jó példa erre az Aceeca PDA32, amely operációs rendszerként a PalmOS-t kapja meg. Nyilván ez nem a csúcs kategória, ezért az olcsóbb szegmensekbe készül.

Az SC32442 multi-chip package (MCP - több chip egybe "csomagolva") modell 2007-ben hódított igazán és akkoriban több HTC (például a HTC TyTN), illetve a HTC 50%-os résztulajdonában álló Dopod OEM cégnek több modellje kapta ezt a processzort. NAND Flash, LP-SDRAM integrálásával készül, az alacsony fogyasztást megcélozva. Érdekessége, hogy a Samsung PoP (package on package) technológiájára épül, ami jobb helykihasználást biztosít. Ennél az eljárásnál egymásra építik a memóriát és/vagy a processzort (alul van a processzor tokozása).

ARM11

Az ARM11 processzorok ARM1176JZF-S processzormaggal rendelkeznek és ARMv6 utasításkészletet ismernek. 32 bitesek és 533, 667 vagy 800 MHz sebességen járnak. Megmaradt a 16 bites utasítás- és adattároló cache és 128 MB DDR SDRAM, 256 MB NAND Flash és 2 MB NOR Flash szerelhető rá.

A legjelentősebb képviselője az ARM11-eseknek az S3C6410, amely 65 nm-en készül. Megjelenítés terén 2D és 3D egység is integrálásra került, ismeri az OpenGL ES 1.1/2.0 szabványt. Alapvetően multimédiára és navigációra tervezték, így GPS is van benne.

Ami a multimédiás képességeit illeti, SD videókat 30 fps sebességgel képes lejátszani és DTV funkcionalitást is kapott.. Kijelzőt tekintve 3.5”, 4.3”, 7” érintésérzékeny TFT LCD panelt tud maximálisan kezelni. Csatlakozási lehetőségként USB, Ethernet csatlakozó, wi-fi áll rendelkezésre. Operációs rendszerként WinCE6.0 vagy ARM rendszert támogató Linux telepíthető, 2.6.24 vagy annál újabb kernellel, pl Android vagy Debian.

forrás: thaieasyelec.net

Népszerűségét és képességeit jelzi, hogy számos kiváló készülékben ez dolgozik: Samsung GT-B7300C, Samsung GT-i8000 Omnia II(L), samsung GT-i5700 Galaxy Spica, Samsung OmniaLITE, Samsung Omnia Icon, Acer Tempo.

Az S5P6440 Vega a Vega család első tagja, egy engineering sample jelenleg. A Vega család legfontosabb ismérve, hogy minden tagja a lehető legnagyobb mértékben kompatibilis lesz egymással.

Paramétereiben szinte megegyezik a 6410-zel, ez is ARM1176JZF-S, ám 533MHz-en járatva (maximum 667 MHz-ig emelhető) és 45 nm-en gyártják. Nem kapott 3D egységet, de 2D téren OpenVG gyorsítást azért implementáltak a készítők.

És akkor elérkeztünk a sokak számára legjelentősebb ARM11-es Samsunghoz, az S5L8900 modellhez. Ha így elsőre nem mond semmit a név, akkor annyit segítek, hogy ez dobog az iPhone és az iPod Touch házakban, kivéve az iPhone 3G S-t.

forrás: allthingsiphone.com

Paraméterei sokban megegyeznek a többi ARM11 általános paramétereivel Eltérés, hogy 90 nm-en készül, de nem ez a legnagyobb különbség. 400 és 667 MHz között tud üzemelni, ám általában az alap 400 MHz-hez közeli értékre állítják be a gyártók a sebességét.

Az S5 kódjelzés alapvetően multimédiás eszközökben használatos processzorra utal, viszont a Samsung mégis ötvözte a multimédiát és a PDA telefonok tulajdonságait ebben a modellben. PoP kialakítása miatt rögtön a processzor fölé tokozva kapott két DDR modult. Grafikus processzora egy PowerVR MBX 3D gyorsító, így játékokra is alkalmas. Maximum 16 GB Flash memóriáig bővíthető tárhelye, csatlakozásra Bluetooth, USB, és g-s wi-fi áll rendelkezésre.

Sokan úgy vélik, hogy mivel a Samsung oldalán nem jelent meg, megeshet, hogy egy módosított 6400 vagy 6410. Nos, egy dolgot azért a sok pletyka ellenére is érdemes megjegyezni: az alap iPhone és iPod Touch is ugyanezt kapta és az iPhone 3G is, vagyis gyakorlatilag az alap hardver nem változott egészen a 3G S-ig. Ez azért nem elhanyagolható tény.

ARM Cortex-A8

A Cortex vizeire evezve mindenképp meg kell említeni a méltán híres S5PC100 SoC-ot, ami az iPhone 3G S-ben teljesít szolgálatot. ARMv7 utasításkészlettel dolgozik és Cortex-A8 mag dolgozik benne. 600 és 833 MHz között működhet és 65 nm-en készül. Az iPhone 3G S csupán 600 Mhz-en járatja a processzort.

A 32 KB-os L1 cache mellé 256 KB L2 is társul, illetve 400 MHz-es LP-DDR vagy DDR2 memóriával szerelhető fel és az előző iPhone processzorok 8 állomásos futószalagja helyett már 13 állomás van a futószalagon. Grafikus gyorsítóként egy PowerVR SGX 530 200MH-zes 3D megjelenítőt integráltak egy lebegőpontos vektoros társprocesszorral (VPU) együtt.

A Flash memória már 32 GB-ig bővíthető, ami jól is jöhet adott esetben, hiszen a video engine képességei közé tartozik, hogy immár 720p felbontású filmeket is le tud játszani vagy fel tud venni, de még TV-Out kimenetet is kapott.

A szokásos csatlakozási lehetőségek mellett érdekesség, hogy HDMI lehetőségnek is találtak helyet rajta a mérnökök.

Hummingbird

A Hummingbird szintén egy Cortex-A8 processzor, de érdemes külön említeni az előzőtől több okból is. Az első, hogy a gyártó is külön választja a többitől, már csak elnevezésben is, a másik ok pedig az, hogy az új jövevény csúcsteljesítményű rendszer.

Idén év elején jelentette be a Samsung a Soc-ot, amely 1 GHz-es, 45nm ARM Cortex-A8 magon alapul. 32 KB-os L1 és változó L2 mérettel szerelhető, ismeri az ARM NEON multimédiával kiegészített utasításkészletet, ez által ígéretes 2D/3D teljesítményt érhet el (PowerVR SGX540), hardveresen támogatja videók lejátszását, kódolását. A grafikus teljesítményről a Samsung csak annyit mondott, hogy elérték a 90 millió TPS (Triangle Per Second) álomhatárt. Hogy ez mennyire igaz, nem tudni, de összehasonlításként a Snapdragon platform (QSD8×50) mindössze 22 milliót ért el a tesztekben és az iPhone 3G S is 28 millió körül teljesít, míg egy PS3 250 MTPS és egy Xbox360 500 MTPS értékkel büszkélkedhet.

Külön említést érdemel, hogy a rendszerre alapozó telefonok 256 - 512 MB RAM és elképesztően sok, 7800 MB, 15600 MB vagy 1908 MB ROM memóriával lettek bejelentve. Ezek a készülékek pedig a mostanában megjelenő Samsung GT-S8500 Wave (és a vele debütáló Samsung Bada OS oprendszer) és a Super AM-OLED-del érkező Samsung GT-i9000 Galaxy S (Androiddal).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.