2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Okostelefonok, kézi eszközök III

Avagy hardverek, oprendszerek, trendek a mobilok, PDA-k, MID-ek világából

[ ÚJ TESZT ]

BlackBerry OS, Symbian OS

A BalckBery OS a RIM tulajdona. Alapvetően C++-ban íródott, de Java alapú kernelre épül. Első sorban üzleti felhasználásra használják méltán híres biztonsági funkciói és kiváló levelező szoftvere miatt. Itthon kevésbé jellemző céges telefonként, ám Amerikában nagy népszerűségnek örvendenek a gyártó termékei.

Az üzleti felhasználás végett a felület nem éppen csillogó, nincs minden animálva és multimédiás képességei sem éppen a legjobbak, bár az új 6-os verzióról kiszivárgott képek szerint azért jelentős modernizáláson ment át a felhasználói felület is.

Érdekesség, hogy a többiektől éltérően a BB oprendszere támogatja a Novell Lotus Domino és Lotus Notes megoldásokat is a Microsoft Exchange szerver mellett. 3rd party alkalmazások is futtathatóak rajta, ám a gyártó ilyenkor figyelmeztet, hogy a kód biztonsági foka alacsonyabb lehet, mint a hivatalos RIM szoftvereké. Természetesen nem nyílt forráskódú a rendszer.

Multitasking-ot is támogat, ami azonban a belső memória szabad helyére férő alkalmazások futtatását jelenti. Az operációs rendszer, mivel a BB készülékekre lett optimalizálva, hatékonyan kezeli a BB híres trackball-ját és az érintőképernyőt.

A Symbian európai fejlesztés és Amerikában nem is nagyon népszerű - nagyon nincs is jelen. Eredetileg a Nokia, a Motorola és az Ericcson és a Psion Computers összefogásával jött létre, majd később csatlakozott a Panasonic, a Siemens és a Sony Ericsson is. Elsőként a kétezres évek elején mutatkozott be az 5-ös verzióval a Sony Ericcson R380 és a Nokia 9210, de az igazi sikert a 6.1-es verziós és a Nokia 7650 jelentette. Jelenleg a 9-es verziónál tartunk.

Felhasználói felülete alapvetően a Nokia által kitalált felület volt sokáig, amely szériákra oszlott, mára azonban egy leányvállalat, az UIQ Technology vette át a sorozatos kompatibilitási problémák miatt. Az S60 szérai volt az első ilyen kezelőfelület, ami még a Nokia licence alatt állt. Ez több Samsung (D740), Panasonic (X700, X800) és Siemens (SX1) készüléken megtalálható. A sokadik generációja fut az X5xxx XpressMusic telefonokon, az N95-96-97-en. Szinte követni sem lehet, annyi verziója van már. Ennek fejlettebb változata a csak Nokia telefonokra került S80 (9210, 9300, 9500). Jellemző felbontása ezeknek a szériáknak 176x208. Éppen emiatt nem lehet a későbbi szériákra átültetni a már megírt alkalmazásokat. Ez komoly gondot okozott mindenkinek, ezért egységesítették és már nem a Nokia tervezi, írja ezeket.

Az UIQ által készített felület már érintésérzékeny, nagy felbontású, támogatja a kézírást (Motorola A920, Sony Ericsson P800/P900). Persze a Nokia ebbe nem akart belenyugodni és előállt saját S90 felületével, amely a 7700 családdal mutatkozott be. Teljesen inkompatibilis minden felület a többi tlefonéval, így a Nokiánál előállt az az eset, amikor minden telefonra újra meg kell írni a felhasználói felületet, hiába ugyanaz az operációs rendszer fut alatta.

A Symbian van azonban a legjobb helyzetben a multitasking terén, ugyanis nem csupán a belső memória tárkapacitásáig lehet több futó alkalmazás a memóriában. Ez persze lassulást okoz, ha a felhasználó túlzásba esik. A szabadság azonban hibaforrásokkal is jár. A Symbian kivételkezelése gyenge, az SDK kapcsán is sok a panasz, így el tud szállni. Mivel az újabb telefonok felülete más, mindet külön meg kell szokni (nem úgy, mint a régi telefonoknál) - bár bizonyos alapfunkciók pontos megtartására azért ügyelnek a fejlesztők. Állítólag gondok vannak a filmnézéssel (többeknél elveszti a szinkront a kép és a hang), valamint a lejátszási listák szinkronizálása is gondokat okozhat. Ráadásul az egész S60 kissé fapadosnak tűnik a mai érintős mobilok között.

Ennek megoldására a Nokia a Symbian^3 elnevezésű felülettel szeretné modernizálni telefonjai kezelőfelületét, amelyet idén februárban mutattak be. Egy látványos demó keretében megmutatták az újdonságokat, ám egyelőre egy videón kívül más még nem áll rendelkezésre róla. Nyárra ígérik az első modelleket, amelyek már ezzel a felülettel rendelkeznek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.