2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Okostelefonok, kézi eszközök II

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy hardverek, oprendszerek, trendek a mobilok, PDA-k, MID-ek világából

[ ÚJ TESZT ]

Fogalomtár

Bevezető

Az előző részben bemutatott gyártók mellett a SoC rendszerek mobil eszközökbe szánt piacának felgöngyölítésével megyünk tovább ebben a részben, néhány definíció, fogalom tisztázása után.

Fogalomtár

Talán az egész cikk elején kellett volna megtenni, de sosincs késő alapon nézzünk meg néhány alapfogalmat, hogy tisztán érthető legyen minden szó, rövidítés a cikkben. Konyhanyelven, gyorstalpaló szerűen szót kell ejteni a legfontosabbakról, mielőtt tovább mennénk.

1G/2G/2.5G/3G/4G

Az 1G a 80-as években fejlődött ki, amikor az AMPS (Advanced Mobile Phone Service) hálózatokat tervezték. az első rendszerek frekvenciaosztással dolgoztak (FDMA), majd később áttértek a kódosztásosra (CDMA) a 90-es években. Ekkor jelent meg a 2G kifejezés.

2G: második generációs vezeték nélküli átviteli technológia, sokszor GSM-ként definiálják (Global System for Mobile). CDMA (Amerikában nem csak a technológia neve CDMA) és TDMA (időosztásos hozzáférés) szabványokat alkalmaznak a 2G rendszerekben. GSM rendszerben csak hang vagy áramkörkapcsolt adat (14.4 Kbps) vihető át.

A 2.5G annyiban különbözik a 2G-től, hogy GPRS (2000-ben lett végleges) és EDGE (2003-ban lett végleges) képességekkel is bír. Azért van külön a 3G-től, mert ezek Megabit alatti átviteli sebességgel rendelkeznek. A 2.5G bevezette a csomagkapcsolást. Amennyiben EDGE van egy telefonban, azt már 2.5G-snek szokták nevezni.

A 3G az ITU (International Telecommunications Union) fejlesztése. A hang és adat mellett videó, kép is átvihető csomagkapcsolt módon. 1998-ban megalakult a 3GPP (3G Partnership Program – 3G Partnerségi Program), amely új alapokra helyezte a széles sávú mobil hálózatokat. A következő fejlődési szakaszok történtek (időben és sebességben):
- GPRS 144 Kbps
- EDGE 384 Kbps
- WCDMA 1.92 Mbps
- HSDPA 14 Mbps
- LTE E-UTRA 100 Mbps

A 3GPP amerikai és ázsiai változata a 3GPP2, amelyben más irányokban történtek fejlesztések, de ezek eredménye, célja nagyjából ugyanaz:
- 1xRTT (One Times Radio Transmission Technology) 144 Kbps
- EV-DO (Evolution – Data Optimized) 2.4 Mbps
- EV-DO Rev. „A” 3.1 Mbps, csökkentett késleltetés
- EV-DO Rev. „B” 4.9 Mbps/csatorna maximálisan, 2-15 csatorna használható
- UMB (Ultra Mobile Broadband) 288 Mbps

4G szabvány még nincs kidolgozva, de az elnevezést már használják az LTE és UMB és WiMAX rendszerekre, mert azok egy egész nagyságrenddel növelték meg a sebességet. Az ITU-nál épp kidolgozás alatt áll a szabvány, amely csomagkapcsolt, IP alapú hang és képátvitelt, femto- és pikocellás lefedést támogat. A 4G magában foglalja a wireless broadband (WiBro), 802.16e, CDMA, wireless LAN, Bluetooth, stb átviteli lehetőségeket is.


forrás: 3g.co.uk

CDMA

Code Division Multiple Access - kódosztásos, többszörös hozzáférés. Talán ismertebb a frekvenciaugratásos szórt spektrumú technológia elnevezés, de hívják még CDMAone-nak is. A Qualcomm nevéhez fűződő technológia (eredetileg IS-95 elnevezéssel), amely a rendelkezésre álló frekvencia hatékonyabb kihasználására törekszik. Sebessége 14 és 115 Kbps között mozoghat. A 2G cellás átviteli szabvány alkalmazta. Újabb, már 3G-s változata a CDMA2000, amely már 144 Kbps-től 2 Mbps sebességig terjedhet.

WCDMA/ W-CDMA

A mobiltelefonok és hálózatok átviteli teljesítménye miatt szükségessé vált a CDMA széles sávra ültetése, így jött létre a széles sávú CDMA (Wideband CDMA). Ezt a szabványt már az ITU dolgozta ki és eredetileg IMT-2000 volt a neve. 3G mobil vezeték nélküli technológia, amely hang, kép, adat vagy videó átvitelére képes, manapság a legelterjedtebb. Nem kompatibilis a CDMA szabvánnyal.

OFDM

Orthogonal Frequency-Division Multiplexing – ortogonális frekvenciaosztásos multiplexelés. A technológia lényege az szállítandó nagy sebességű bitfolyamnak száz körüli kisebb sebességű alcsatornára való szétosztása, amelyeket időben párhuzamosan viszünk át.

UMTS

Universal Mobile Telecommunications Service – univerzális mobil telekommunikációs szolgáltatás. 3G-s technológia, így csomagkapcsolt, széles sávú és kép, szöveg, hang, illetve multimédiás adatok (IPTV, videokonferencia) 2 Mbps sebességű átvitelére képes.

HSDPA/ HSUPA - HSPA

High-Speed Downlink Packet Access/ High-Speed Uplink Packet Access – nagy sebességű le/feltöltésű csomaghozzáférés. A csomagkapcsolt 3G-s UMTS rendszerek kiterjesztése, amely a WCDMA szabványból fejlődött ki. Elméleti maximális sebessége 14.4 Mbps letöltés és 2 Mbps feltöltés, de a valóságban inkább ez 1 Mbps és 5-600 Kbps.

LTE

Long Term Evolution. A maximális átviteli sebesség lefelé 100 Mbps, felfelé 50 Mbps lehet. A szabvány szerint legalább 200 egyidejűleg aktív állapotban jelen lévő felhasználót támogat cellánként. Egyelőre nincs széles körben elterjedve.

WiMAX

Worldwide Interoperability for Microwave Access. Az elnevezés egyben egy szabvány is, IEEE 802.16 néven. Ebből látszik, hogy vezeték nélküli hálózati szabványról van szó, amely a 4G átviteli sebességét tudja nagyjából és az LTE konkurens megoldása. 10 km-es körzetben 10 Mbps sebességű le- és feltöltést biztosít.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.