2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

O.A.C - OpenAirCase

Nyitott kivitelű számítógépház tervezési folyamata lézervágó berendezésre és casecon versenyre hangolva.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, célmeghatározás

Ivanics Gergely vagyok, és Ipari terméktervező mérnök mesterszakos hallgatóként tanulok. Az előző féléves ipari terméktervezés tantárgy feladataként egy nyitott kivitelű számítógépház, vagyis inkább installáció készítését tűztem ki célul, amelyet az egyetemen megtalálható lézervágó gép segítségével lehet méretre vágni, különböző vastagságú rétegelt lemezből.

Az ötlet maga, még tavaly decemberben fogalmazódott meg bennem, lévén hogy ekkor olvastam először, hogy a híres-neves Cooler Master számítástechnikai eszközöket gyártó cég minden évben meghirdet egy modding versenyt (modcontest2012.coolermaster.com), ami nem más, mint számítógépházak átalakítása, csinosítása. Azonban a versenyen több kategóriában is lehet nevezni, ezek pedig a következők:

• Tower mods (Számítógépház modding)
• Scratch mods (Egyedi tervezésű ház modding)
• Cooler mods (Processzorhűtő modding)

Én a Scratch mods kategóriát szemeltem ki, ott lényegében szabad kezet kap az alkotó, és bármiből, bármilyen formájú, kialakítású házat kell elkészíteni. Ezt hívják caseconnak.

„A számítógép-átalakítások két fő kategóriába sorolhatók: casemod és casecon. A casemod nagyjából a „Case Modification” (ház módosítás) angol szavakból állítható össze, ami azt jelenti, hogy egy gyári számítógépház személyre szabásával érjük el a kívánt eredményt.

Ezzel szemben a casecon a „Case Construction” (ház építés) szavakra vezethető vissza, vagyis ebbe a kategóriába soroljuk azokat az alkotásokat, melyek, ha úgy tetszik, a semmiből születnek, így a moddereket nem köti egy ház alapvető formája és felépítése, nem ritka, hogy a klasszikus dobozformától jelentősen elszakadnak.” – Kov1024, Prohardver.hu

Mindegyik kategóriában induló versenyző egyedi fórumoldalt kap, ahová fel kell töltenie a munkafolyamatot, ahogy tervezi és kivitelezi a modokat. Ezeket a fórumokat mindenki szabadon megnézheti, és szavazhat, kérdezhet a versenyzőtől.

Egy megkötés azért persze van az egyes kategóriákban. Mindegyikben szerepelnie kell egy Cooler Master terméknek, a Tower mods-ban természetesen Cooler Master házat kell moddolni, a második Scratch mods-ban 1 db Cooler Master terméknek szerepelnie kell (pl. processzorhűtő). A Cooler mods kategóriában pedig természetesen Cooler Master hűtőt kell átalakítani.

A versenyre tavaly ugyan jelentkeztem, de nem volt időm a ház tervezésére, a BSc-s szakdolgozatom mellett. Idén lehetőségem adódott arra, hogy magam válasszak témát az Ipari terméktervezés tantárgyamnak, így nem volt kérdés, hogy egy számítógépház tervezését válasszam.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • voland-féle casemod

    A 2014-es Veletech moddingversenyre épülő gépem alapját egy CoolerMaster Elite 335 ház adja - és sok-sok munka.

  • Fóliázás, de hogyan is?

    A fólia, a tisztítószer, a vágószerszám és a melegítőeszköz mellett sok dolog kell, ami a boltban nem beszerezhető.

  • Az én autóm: Trabant casecon

    Gondolom sokan emlékeztek még a tavalyi gépemre, a Ferrari V12-re, ezért idén is autós témával lepem meg...

  • Poseidon ROG mod

    Az ASUS szponzorálásának köszönhetően egy újabb mod született, ezúttal egy casecon, vagyis egy, teljesen az alapoktól felépített gép.

Előzmények

  • Pandora Mod

    Az Avatarért való rajongásom egy Pandora témájú casemod készítésében öltött testet...

  • Ferrari V12 PC és hobbi CNC

    Mindig is szerettem alkotni. Idáig legfőképp autókat építettem. Most másik hobbimmal próbálkoztam.

  • A nagy házmoddolás VI. rész

    Remélem, nem riasztok el senkit se a víztől, se a moddingtól, mert alapvetően mindkettő igen jó móka.

  • Monitor PC projekt!

    Hogyan készült burkolat nélküli monitorokból, perofált lemezből és MDF lapokból egybeépített számítógép.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.