Hirdetés

2020. július 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

NZXT H2 ház - más, mint a többiek

Új szerzeményemet, az NZXT-től szokatlan, klasszikus külsejű H2-t szeretném nektek bemutatni.

[ ÚJ TESZT ]

Kívülről

Kívülről

Kívülről a ház teljesen letisztult, az egyetlen dizájnelem az alján, az ajtó alatt előre nyúló papucs, az NZXT logóval. Mindkét oldallapja teli, ventilátornak kialakított hely, vagy szellőzőnyílás nem található rajtuk. Található azonban a ház alján és tetején is egy-egy, valamint a kötelező hátsó kiömlő – gyárilag betöltve. Található még a ház hátulján két gumigyűrűvel ellátott furat is, egyedi vízhűtéses rendszerekhez, bár a házon komolyabb radiátor felszerelésére alkalmas hely nincs kialakítva.

Rengeteg meglepetést tartogat

Hirdetés

Az ajtó mögött három 5.25”-os fiók várja epekedve a DVD és BluRay meghajtókat, illetve a különböző ventilátor-szabályzókat, kártyaolvasókat, kijelzőket, pohártartókat etc… Ezek alatt két 120 mm-es ventilátor található, melyek két kis fül benyomásával egyszerűen eltávolíthatóak, mögöttük foglal helyet a nyolc darab adattároló tartó, melyekbe 2.5” és 3.5” méretű egységek egyaránt rögzíthetők.

Három 5.25"-os és akár nyolc 2.5" vagy 3.5"-os meghajtót képes fogadni

Ha most megkérdezné valaki, hogy miért éppen ezt választottam, akkor csak annyit mondanék neki, hogy figyelj, ezért: a ventilátorok csúszó érintkezőkön keresztül kapják a delejt – vagyis nem kell azért aggódni, hogy vajon kitépi-e a házból a ventilátor a kábelét, amíg kiveszem a HDD-t, vagy sem, mert nincs kábel. Én személy szerint rajongok az ilyen apró, de igazán leleményes megoldásokért, így az én szememben egy ilyen nagyot tud dobni az adott termék értékén – még akkor is, ha nem fogom naponta kétszer kivenni meg betenni a rendszervinyómat.

Leleményes megoldás a ventilátorok tápellátására

Hogy miért nem? Mert az NZXT-s srácok gondoltak erre is, és a ház tetején elhelyeztek egy SATA Hot-Swap dokkolót, abból is az igényesebb fajtát. Egy kis rugós zár eltolása után felemelhető – és teljesen eltávolítható – ajtó alatt helyet foglaló dokkolóban kényelmesen elférnek mind az alacsonyabb, mind a magasabb kialakítású merevlemezek – és a fedél mindkét esetben visszazárható. Aki költözött már egyik gépről a másikra, nagyon jól tudja mekkora érték egy ilyen dokkoló.

Lentről: Power; Audio out; Mic in; USB 3.0; 3 x USB 2.0; Ventilátor szabályzó; Reset

Az fedelet eltávolítva érhetjük el a ház egyik leghasznosabb funkcióját

A ház tetején foglal még helyet a 3 USB 2.0 és 1 USB 3.0 port, előlapi vonal kimenet és mikrofon bemenet, valamint a bekapcs és a reset. A gombok csak ránézésre ócskák, tapintásra meglepően robosztusak. A dokkoló mögött helyet kapott még egy 140 mm-es ventilátorok fogadására alkalmas szellőző, melyet egy – ismételten leleményes, mágneses talpakkal rendelkező – műanyag fedél takar el. Ha megnézzük a szellőzőket, jól látható a gyártó elgondolása a hőelvezetésről:

- elöl és alul vezetik be a friss levegőt

- felül és hátul pedig elvezetik a felmelegedett levegőt

Miért világos ez ennyire számomra? Mivel csak a felső és hátsó nyílások nem rendelkeznek porszűrővel. Az első ventilátorokon, valamint az alsó szellőzőnyíláson is található kivehető, ezáltal könnyen tisztítható porcica-fogó.

Az oldalsó panelek zajszigetelése és az alsó porszűrő: mindkettő jó szolgálatot tesz

Az oldallapok rögzítése is hagyományos, „húzd el – emeld ki” kialakítású, ami kicsit visszalépés az előd kilincses, kifordítható megoldásához képest, viszont tény, hogy a nyitás helyigénye is kisebb. A ház maga amúgy „csavarhúzómentes”, de maradjunk annyiban, hogy a „thumbscrew” és a „toolless design” papíron, meg a marketingesek fejében nagyon jól működő dolog, de a valóságban csavarhúzó nélkül képtelenség egy gépet tisztességesen összeszerelni – vagy szétszedni. Úgyhogy a csavarhúzómentes csavarok csavarhúzós kicsavarása után sikerült végre felnyitni a drágaságot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.