2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

NorthQ Pacific: a csend ereje

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Eme kis bejegyzés egy olyan tápról szól, mely tökéletesen hangtalan. Sokkal inkább egy ajánlás, mint egy teszt...

[ ÚJ TESZT ]

This review was written in Hungarian language. If you want to read it in english, or in other language, than this site can help you (http://www.webforditas.hu/?lang=english) to translate almost perfectly.

Eme kis bejegyzés egy olyan tápról szól, mely tökéletesen hangtalan. Sokkal inkább egy ajánlás, mint egy teszt. Ez egy „élménybeszámoló”, tekintve, hogy nekem sem eszközeim, sem tapasztalatom nincs bizonyos mérések elvégzéséhez.

Történt egy szombat reggelen, hogy megkukkantva rudi aktuális hazai pálya irományát egy tápegységre lettem figyelmes:

„Még halkabb a majdnem teljesen „ventilátormentes”, 400 wattos NorthQ Pacific. Hetven milliméteres ventilátora csak akkor kapcsol be, ha a tápegység belső hőmérséklete eléri a 60 fokot, és kikapcsol, mihelyst a hőmérsékleti viszonyok normalizálódnak.”

Ejha, hát ilyen is létezik? – gondoltam. Ez idő tájt egy Chieftec GPS-400AA-101 A típusú erőforrás munkálkodott a gépemben, amit szintén Ph! –s teszt alapján választottam, és akkor itt tegyünk is egy kis kitérőt: (akit nem érdekel a táp vásárlás előtörténete, az nyugodtan ugorjon a „Csend otthona” bekezdésre)

Kis kitérő

Anno mikor úgy jött ki a lépés, hogy új tápra volt szükségem szokásomhoz híven nekiálltam bújni a teszteket és az apróhirdetéseket. Sajnos nem voltam eleresztve anyagilag, de feltűnt egy egészen jónak tűnő ajánlat. Egy Chieftec táp, 10500 forintért. Googleba be, kidobja többek közt prohardver tesztet, katt rá. Elolvastam, csupa jót írnak róla és egy mondat, ami nagyon kecsegtetően hangzott:

„A tápokat bekapcsolva a leghalkabb a 450 wattos Chieftec volt. Ugyan nagyobb márkatársai sem voltak sokkal hangosabbak – sőt a kevésbé hangtalanok kifejezés jobban ideillik -”

Ez egy elég erős piros pontnak minősült a szememben, ezért meg is rendeltem.

Tényleg minőségi darab volt, „önkioldós” tápcsatlakozók, kábelharisnya. És akkor jött a bekapcs. Egy halk, de jól hallható szélzajt halottam. Ez 10-20 perc használat után tovább növekedett, miután a gép bemelegedett egy kicsit. A jó öreg ventilátor megállítós teszttel kiderítettem, hogy sajnos ez a leghangosabb alkatrész immáron a gépemben, de igazából nem tudtam mit csinálni, hisz ha a tesztek azt írják, hogy ez egy halknak minősülő tápegység, akkor kár is keresnem helyette másikat. Belenyugodtam, 1.5 évre.

Ekkor olvastam a korábban említett Hazai pálya cikket, és úgy döntöttem ideje „passziválni”. Na nem a fősulis félévemet, hanem a tápot. Google elő, tesztkeresés. Hát nem sok volt a NorthQ Pacificról, csak egy külföldi „műtehenes” (ellenállásokkal szimulálják a terhelést valódi hardverkörnyezett helyett), meg egy a radikálmodon. Egyik sem volt az a kifejezetten meggyőző jellegű, ezért maradt a fórumozás.

Fórumokban a szokásos márka fanok véleményeit találtam többnyire (FSP, Chieftec, Seasonic). Természetesen leszólták a NorthQ-t úgy általában, de mivel az FSP Zeneket is szidták, és valódi tesztadatokat is felvonultattak, ezért elkezdtem hinni, hogy nem csak a márka fanatizmus, és csordaeffektus beszél belőlük.

Így hát letettem a passzív tápokról, de ekkor már rátaláltam egy másik NorthQ tápra, egy NQ-4775-500S Giant Thunder –re. Részlet az adatlapról:

”140mm crystal clear fan installed
Fan speed control function inside
Noise : 12 - 17db noise level”

12db zaj, huhh, kevesebb, mint a fele a Chieftecem 26db zajértékének, ráadásul ez hangerősségben nem is fele akkora hangerőt jelent, hanem negyed akkorát, vagy nagyobbat (bocsánat, erre már nem emlékszek tanulmányaimból pontosan). Kis keresgéléssel találtam is egy ilyen tápot idehaza, meg is vettem.

Gyors fényképezkedés után beszereltem, majd bekapcs. Hohh, elmondhatatlanul halkabb volt, örültem is, mint majom a …. De aztán arra lettem figyelmes, hogy még mindig van egy kis szélzaj. Csak annyi, hogy továbbra is az maradjon az uralkodó hangforrás a gépben. Persze emeleet már lehetett hallani a processzort és a merevlemezeket is, de mégis érezhetően halkabb let a gép, amikor lefogtam a 14 centis légfúvót.

Kis töprengés után úgy döntöttem, hogy inkább visszaküldöm a boltba, és ha meg is bánom, váltok a passzív rokonra, a NorthQ Pacificra.

2008.02.20 kiegészítés: a Chieftec és a Thunder Giant közti hangkülönbség. A hangok nem kerültek erősítésre, ezért jól fel kell tekerni a hangfalat, vagy fülhallgatót kell használni.

Csend otthona

Némi utánajárás után megbizonyosodtam arról, hogy tts bazáros kolléga kínálja Magyarországon a legolcsóbban a NorthQ Pacific 400 wattos változatát, mégpedig kereken 20e forintért. A tápnak már van egy 500 wattos változata is, de az sajnos 35e forint környékén mozog, az pedig már fájdalom küszöb fölött van.

Egyeztetés után megrendeltem, pár nap múlva meg is jött, és kezdődhetett is a kicsomagolás.

Technikai adatok:

- 0dB noise under normal conditions
- 12v ATX2.2 standard
- 80 % efficiency
- Green Power certified
- Grid case design for free airflow
- Build-in 70mm smart backup FAN
- ROHS certified
- PCi-Express
- 4 x S-ATA

Cable configuration:

1 x 24/20pin ATX cable
1 x 4pin motherboard extension cable
1 x 6pin PCi-express cable
4 x S-ATA plug on 2 cable
4 x Molex plug on 2 cables (2 on each cable)
1 x Floppy plug on molex cable

Total of 6 cables from Power Supply

Az egyszerű papírdobozban a tápon kívül csak négy darab fekete csavar van, no meg egy nedvesség megkötő, semmi más. Se tápkábel, se leírás. Szerencsére nekem egyikre sem volt szükségem (éljen, ismét védtük a természetet :) ).

A táp egy nagyméretű lyukacsos jószág, fekete színekben. 4 molex 4 sata tápcsati, nem túl hosszúak, de épp jók. Írhatnék még ide olyan okoskodást, hogy „látszott, hogy jól fog szellőzni, és a nagy hűtőbordák és a jó hatásfok miatt érhető a ventilátor hiánya”, de nem fogok, mert nem vagyok egy tápegységekre szakosodott villamosmérnök, fogalmam sincs mekkora hőleadófelület kell egy ilyen tápegységhez, arról nem is beszélve, hogy van benne ventillátor, de az csak 60 fok fölött kapcsol be.

Beszereltem az apróságot a gépbe, videókártyát és merevlemezeket rákötöttem, jöhetett a bekapcs. A konnektorba dugás után egy piros LED világ a hátulján, mely a gépet benyomva zöldre vált. (Nagyon hasznos dolog. De tényleg. A gépem egy asztalban van, soha többet nem fogom látni azt a ledet :) ). A gép bebootolt, de még nem szűnt meg az izgalom, mert még maximumon pörgött a videókártya, és a processzor hűtője is. Végre felállt a Windows, és elhalkult minden. Végre. Csönd.

Abszolút elégedett voltam/vagyok, úgy éreztem végre jó vételt csináltam. Persze némi üröm is volt az örömben, mégpedig, hogy immáron a processzor és a merevlemezek voltak a leghangosabbak, de ezek már abszolút nem zavarnak, a gép hangja töredéke a Chiefteces időszaknak.

Melegedés

A jelenlegi gépem:
2500+ -os AMD Athlon XP
1GB DDR1 memória
MSI 6600gt AGP
2 merevelemez, DVD író
Asus A7N8X alaplap
Pinaccle TV kártya

A Pacificról talált leírásokban többnyire csak olyasmiket találtam, hogy még „100 millió” óra használat után is alig volt meleg kézzel tapintva. Jáhj de szeretem az ilyet, valaki kézrátétellel megmondja, hogy ez biztos jó…

No mindegy, én egy kicsit tovább mentem, és előszedtem kedvenc multiméteremet, hogy valamennyire számszerűsítsük a kézrátételes dolgot (egyébként tényleg kellemes melegségű volt kézrátétellel :) )

A mérésem nem volt túl összetett, az érzékelőt benyomtam a táp hűtőbordájára, és felírtam mit mutat 1 óra Counter Strike Source után: 56 fok

Na kösz, kivagyok ám segítve, most már tudom, hogy 56, de mire megyek vele? Egyáltalán nem-e baj, hogy ez a 60 fok körüli meleg megszorul a táp környezetében, és csak komótosan áramlik kifele a házhűtők által keltett légáramban?

Ez nem hagyott nyugodni, és a biztonság kedvéért egy kis „modba” kezdtem. Előkapartam egy nyolc centis ventillátort fiókból, és egy molex tápelosztót szétvágva (10 év számtech múlt után tele van ilyen jellegű szeméttel az egyik fiók :) ) úgy kötöttem be, hogy 5 voltról működjön, így ugyanis már 10 centiről sem hallható a hangja, mégis fúj valamennyire. Ezután egyszerű drótokkal a táp aljára erősítettem a ventillátort, és ismét jöhetett a mérés 1 óra CSS után: 33 fok.

Yess, mínusz 20 fok. Nem tudom, hogy ez jó érték-e, de biztos, hogy jobb mint az eredeti 56. Ezt aztán kiegészítettem még annyival, hogy a Cooler Master Centurion 5 házamban gyárilag beszerelt 12 és 8 centis ventillátorokat is bekapcsoltam, de csak azután, hogy őket is átforrasztottam 12 voltról 5 voltra.

Utólagos kiegészítés: egy külföldi lap által mért feszültségek

Végszó

Talán valakiben felmerült a kérdés, hogy mégis miértelme a passzív tápnak, ha ventillátort kötök rá? Csak annyi, hogy az általam felszerelt ventillátornak nincs hangja és a legrosszabb esetben is bekapcsolna a tápba gyárilag beszerelt vészventi, míg ha egy eredetileg ventillátorral szerelt tápon házilag módosítottam volna a ventilátor sebességét, akkor kockáztattam volna a kiégést.

Összességében úgy érzem jól döntöttem, de igazából majd csak 1 év használat után derül ki, hogy jó vétel volt-e. A közeljövőben kívánok újítani majd gép terén, szóval kíváncsi leszek, hogy mit bír a pacific egy 8800gt+ C2D 8400 párosításban. Majd írok arról is.

JoeYi

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.