2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nokia N8 - Az utolsó nekifutás

Az N8 eljutott arra a szintre, hogy szinte kötelező kicsit felturbózni, mert különben unalmas lesz.

[ ÚJ TESZT ]

Miértek és a fejlődés

Üdvözlök Mindenkit!

Nokia N8 Bronz With Belle Refresh (Halloween theme)

Sokat gondolkodtam rajta van-e értelme írni róla, ismét... Az elmúlt pár napban láttam pár érdekes dolgot és úgy gondoltam felnyitom azoknak a szemét, akik azért adják el, mert buta, lassú és a többi. Az alapoktól kezdjük, vásárolunk, szoftverezünk, szoftvert törünk, telepítünk (néha bosszankodva), csinosítunk és végül örülünk a végeredménynek! Én sem tudok mindent, de annyit biztosan, hogy a végén lehet minek örülni.
A cikkben fel fog tűnni néhány PH-s kolléga neve, akik tudtukon kívül hozzájárultak a a cikk létrejöttéhez. Természetesen mindegyiket felkerestem és hozzájárultak a nevük kiírásához.

Mint köztudott a Symbian eljutott arra a szintre, hogy nem foglalkoznak vele különösebben, elengedték a kezét. Ez a rendszer soha nem arról volt híres, hogy az ember hátsója alá tolta a kényelmet. Mióta létezik, illő volt belenyúlni ilyen-olyan módokon. Az N8 (és a 808 is) eljutott arra a szintre, hogy szinte kötelező kicsit felturbózni, mert különben unalmas szürke lesz, aminek a vége az eladás. Ezt amúgy Vaterán nagyon jól megfigyelhetjük.
Az N8 ma már egy olcsó kis mobilocska elég jól megáldott kamerával, ha ehhez hozzávesszük, hogy élményekben gazdag perceket képes szerezni, akár annak is megfelelő lehet, akinél amúgy szóba sem jöhetne.

Egy másik miért:
Az N8 szoftveres tekintetben sokat változott ahhoz képest, amivel annak idején a mobilarénán bemutatásra került. A cikk kedvéért nem tettem fel rá az első szoftvert, mert egyszerűen gyalázat és bug, de érdemes lett volna megmutatni, vaterán amúgy több ilyet is találunk! Lényegében egy S60v5, de az a maroknyi Symbian-os fejlesztő pár év alatt képes volt olyat alkotni, ami használhatóvá tudja tenni 2012 év vége felé is.

Tehát kezdetekben egy S60v5-öt tartottunk a kezünkben, majd lassan kínkeservesen jöttek ki a frissítések, a 13-as szoftver, a 25.7-es, apró pluszokat kaptunk, őt még Annának hívták. A gyökeres változást a Belle hozta meg, ami a 111.30.609-es szoftver volt. Ezen a szinten már bizony volt olyan program, ami nem volt, hajlandó elindulni Annán és fordítva. Hivatalos kiadás előtt hónapokkal már feltűnt a Belle, amit magyar nyelven rendesen feltuningolva TaylorPro tett elérhetővé úgy, hogy az, használható is volt. Soha nem voltam a moddolt szoftverek híve, de feltettem röpke fél órára, mit ne mondjak vártam a hivatalost! Nagy nehezen elérkezett a Belle, amit eleinte csak számítógépen át lehetett installálni. OTA-n keresztül szólt, hogy számítógépes kapcsolat szükséges a frissítéshez. Itt sok telefon elvérzett, az enyém belassult a frissítés után, páromé pedig úgy gondolta többet nem, hajlandó Bluetooton adatot küldeni, de még ma is ráakadtam olyan hozzászólásokra, amikben a frissítés körüli problémákról van szó.

Teljesen világos, hogy egy bejáratott telefonra ráhúzni egy újabb szoftvert nem egészséges dolog. Maga a Belle egy elég nagy lépés volt a használhatóság terén (apróság, de már van AF videófelvétel közben), de nem szabad elfelejteni, hogy akármilyen jó, unalmas (még).
Ismét TaylorPro nevét emlegetném, aki telepíthető változatban elérhetővé tette magyarul a galéria, időjárás, saját helyzet és a Foto-Video szerkesztő programokat, widgeteket. Úgy érzem ez is egy szintlépés volt, mert az N8, ekkor még nem tudott időjárás adatokkal szolgálni widget szinten, ha meg mégis, az nem volt olyan, amire mindenki vágyott. Ismét teltek múltak a hónapok és elérkezett a Belle Refresh frissítés megjelenése. Ez már gyárilag tartalmazta a fent említett programokat és szolgált pár extrával is.

Ezen a ponton meg is álltunk. Az N8 tovább nem lépett. A 808 FP2-es frissítése ma már elérhető, bár szerintem ezzel be is fejezték. A többi Symbian 3-as készülékről azért nem beszélek, mert a kamerájuk AF nélküli és nem tartom őket sokra, hiba volt ez a Nokia részéről...
2012. október végét írunk, az N8-as telefonokra elérhető a Belle Refresh, ez az alapállapot, kicsit nyúljunk bele! !

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.