2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nokia N82 Teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ebben a tesztben az én véleményemet írom le, tudom h már van rengeteg teszt a teloról a neten, de...

[ ÚJ TESZT ]

Ebben a tesztben az én véleményemet írom le, tudom h már van rengeteg teszt a teloról a neten, de megosztom Veletek a véleményemet....

A telefonom rövid története:

Ez az első Symbian operációs rendszeres telefonom, és egyben a Nokiához való nagy visszatérés. Előző telóm egy Motorola L6 volt....Mit ne mondjak, elég nagy változás volt....Mint a Trabiból az S Mercibe. Budapestre mentem fel a mobilért, ahol 2 év Nokia gyári garival vettem meg.

Kicsomagolás:

A teló doboza szerintem viszonylag nagy, a külső papír borításon egy 3 hónapos navigálást hirdett, amit a 2 GB-os, gyárilag a csomag tartalmát képező Micros SD kártyán kapunk meg.

Magán a dobozon a teló díszeleg, és pár szolid felirat.

A fedlapot kinyitva tárul elénk az N82.....

A dobozban rengeteg mindent találnuk:
-Nokia N82 telefon
-[-BP-6MT akku]
-Egy tajvani gyártású 2GB-os MicroSD kártya
-[-AC-5E akku töltő]
-[-HS-43 3.5-ös sztereó füles, 3.5-ös jack dugóval]
[-CA-75U TV-kábel]
[-Kezdő lépések füzet]
[-Használati utasítás]
[Nokia CD a szükséges szoftverekekkel]
[-"Egy felfedező út"]

Külső:

Elragadó....Amikor kézbevettem, éreztem rajta a minőséget(bár a Samsung messze jobbakat csinál), anyaghasználat is minőségi. A készülékház műanyag, de ebből is az "elit".
Nyomkodásra csak a navipad recseg egy kicsit, kibírható.

Az előlapon terül el a 2.4"-os LCD kijelző. Felbontása 320*240, 16.7 millió színt képes megjeleníteni.A kijelzőt nem érheti kritika, talán fényerőből lehetne több, de ezt a fényérékelő rossz beállítása miatt van: bekapcsoláskor "kiégeti" szemünket, majd az érzékelő túlságosan leszabályozza.Nagyobb kijelző van viszont mindkét Nokia N95-ben, igy ebben alulmarad.
A kijelző felett található balról jobbra sorrendben: fényérzékelő, másodlagos kamera, és a beszélgetésekhez a hangszóró.
A kijelző alatt található a fő kezelőszerv. Az 5 irányú d-pad nem hozta magával az N81ből megismert NaviWheel funkciót, nem kár érte. A navipad mellett a funkciógomb és a C gomb közé beékelődött a Multimédia gomb, ami a Galériába visz minket.
A rizsszem gomboktól nem kell megijedni, jó a nyomáspontjuk, meg kell szokni, és aztán már kényelmes lesz.

A telefon jobb oldalán található alul és felül két hangszóró, így elvileg sztereó hatást kapunk, de a mélyek hiányoznak, így hát hangos, de nem egy nagyon minőségi.Nagy kár h a telefon nem áll meg az oldalán, csak ha az MicroSD kártyanyílás(ami SDHC kártyákat is támogat) fedlapját kinyitjuk.A két hangszóró között található a kamera exponáló gombja, a Galéria gomb, és a hangerőszabályzó gombok.
Bal oldalt található az Micro USB csatlakozó, ami még mindig nem vesz fel áramot, és fedlap se jutott rá. Középen a MicroSD ajzat, jobbra tőle pedig a töltő csatlakozója helyezkedik el.
Alul csak a mikrofon kis lyuka van.

Felül izgalmas a helyzet!!! 3.5-ös Jack dugaljzat van a bekapcsoló gomb mellett.

A telefon fénypontja, az igazi érdekesség a hátlapon van, ugyanis ott található az 5 megapixeles Carl Zeiss optika. Az optikát egy manuálisan elhúzható retesz védi, a pöcök elhúzására automatikusan indul a kamera. A kamerát még később megemlítem....

Belső:

Series60 v3 FP1 Symbian 9.2-es telefon. Ami a hardwert illeti: 332Mhz-es proci, és hatalmas, 256MB ROM, hatalmas teljesítménnyel ruházza fel a mobilt.

Nézzük a teszteket:

Ami érdekes, hogy a Mobilaréna cikkében sokkal rosszabbul szerepel a teló, most a Mobilaréna cikkében szereplő N95-tel holtversenyben, vagy pedig előtte végez....érdekes...

A következőkben néhány dolgot említek meg, bemutatásképpen....

Alapfunckciók:

Egy nagyszerű dologgal kezdeném: Az N82 a beépített giroszkópjai segítségével, bárhol (kivéve a készenléti képernyőn) el tudja fordítani 90°-kal a képernyőt, villámgyorsan, úgy ahogy az kell.

Balra: Készenléti képernyő
Jobbra: Az aktuális szoftver verziója

A telefonkönyv és az üzenetek a szokásos Symbian színvonalat vonultatják fel. A telefonkönyvben bármennyi kontaktok eltárolhatunk, csak a memóriakártya mérete szab határt (így van ez az üzenetekkel is). Viszont még mindig csak indexképet csatolhatunk a bejegyzéshez, bár ezt külső progival megoldhatjuk.
Az üzenetkezelés is teljesen rendeben van. E-mail, SMS, MMS, minden van.... Más kérdés hogy a gombokat meg kell szokni, mert néha túl kicsik.


Multimédiamenü:

A multimédia menü patkó alakú, ablaktáblákra vannak szétosztva a funkciók. Ez a patkó alak jellemzi a Galériát is. A megjelenítés egyébként nagyon gyors, a képek pillanatok alatt betöltődnek.

A feltöltött zenéket többféle képen rendezi, pl előadó, album stb.Az albumborítókat megjeleníti, bár nekem volt ezzel egy kis bajom. Van hagszínszabályzó, mélyhangkiemelés is. Mi magunk is létrehozhatunk, szerkeszthetünk hagszíneket, tehát a zeneileg kényeseket is kielégíti. Én egy Sennheiser CX300-al használom állati jól szól, kiváló párosítás.

A Kamera:

5 Megapixeles, AutoFocus-os Carl Zeiss optika Xenon vakuval dolgozik a gépben, sajnos nincs optikai zoom, de ne legyünk telhetetlenek. A mobilt nemrég megválasztották Európa legjobb kamerás telefonjának, tehát elég jó képekt csinál. Kimerem jelenteni, hogy eléri egy olcsóbb kompaktgép szintjét, ami nem kis szó, egy mobilról.
Rengeteg beállítást eszközölhetünk:
-Szituáció kiválasztása (Egyéni, tájkép, makró, arckép, tákép, sport, éjszakai, éjszakai arckép)
-Vaku
-Önkioldó
-Színtónus
-Fehéregyensúly
-Expozíciókorrekció
-Élesség
-Kontraszt
-Fehér érzékenység
Tesztképek:
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]

Adatkommunikáció:

Ezen a téren mindent tud. GPRS-től HSDPA kapcsolatig mindent. Sőt, ha Wifi körül vagyunk, arra is nagyon egyszerűen csatlakozhatunk. Netezés az Opera Minivel és fektetett módban kifejezetten kellemes(igaz nem egy Iphone, de nem is annak készült)

GPS:

Rengeteget fejlődött az N95 képest, köszönhetően a jobb vevőnek, és hogy itt a telefon tetejébe helyezték el. Utcán néhány másodperc alatt talál műholdat de még a házban is rátalál, igaz ott a pontosság már nem az igazi. Összességében jól használható a GPS.

Akkumulátor:

Nekem mindennap töltenem kellett, igaz nagyon extrémen nyúzom. Ha nem piszkáljuk 3 napig is bírja, átlagos felhasználás mellett, kis zenehallgatással 2 napig biztosan bírja.

Végszó:

A Nokia N82 nagyon jól használható teló, aki sokat tudó mobilra vágyik, ez neki kihagyhatatlan. Az N95 utódjának nem nevezném(bár sztem sokkal jobb az N82), de nem hoz lényegesen nagy újitást hozzá képest...Na jó, a Xenon az elég király dolog.Egy szó mint száz, nagyszerű telefon!!!!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.