2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nokia E71 tisztítása

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A bosszantó kijelző porosodás megszüntetése és általános tisztítás leírása

[ ÚJ TESZT ]

Üdvözlök mindenkit!

A Nokia E71 elegáns, nagyszerű megjelenésű telefon. Kiváló összeszerelési minőség jellemzi, ám sokaknál - így nálam is - jelentkezik a kijelző porosodás problémája. Az egyébként jól záró és minőségi előlap alá előbb-utóbb por kerül, és zavarja az LCD olvashatóságát, főleg napfényben. A Nokia márkaszerviz köteles garanciális időn belül ingyen kitisztítani a telefont, de(saját tapasztalat) ez nem mindig megy zökkenőmentesen. Aki bátor és/vagy lejárt a garanciája, és nem akar fizetni egy esetlegesen nem is annyira jó munkáért, az maga is szétszedheti és tisztíthatja a telefonját.

FIGYELEM! A következő lépések hivatalosan garanciavesztéssel járnak! Mindenki csak saját felelősségre, és nagy körültekintéssel, óvatosan járjon el! Ha nem vagy biztos a dolgodban, remeg a kezed, a sivatagban laksz, többször is gondold át, hogy belekezdesz-e.

A művelethez a következőkre lesz szükségünk:
- egy 4-es torx csavarhúzó;
- 3M Scotch Magic ragasztószalag (azért ezt javaslom, mert nem hagy nyomot);
- vékony műanyag vagy fa pálcika (én egy félbevágott fülpiszkálót használtam);
- egy olló;
- opcionális: antisztatikus kendő (pl. amilyet a lencsék tisztításához használnak),
fúvó/szívó tisztító szett (az enyém ~3000 Ft-os "csúcsminőségű Hama").

Érdemes pormentes környezetben végezni a tisztítást, a legjobb egy fürdőszoba, ahol megengedtük a forróvizet. Az így keletkező pára felfogja a levegőben szálló porszemcséket, és nem kell félnünk attól, hogy rögtön a tisztítás után még összerakás előtt újra por kerül a telefonba. Természetesen a megfelelő szellőzésről gondoskodni kell, a sok párát valahogy el kell vezetni. Néha nyisd ki az ajtót, vagy csak résre zárd.

Miután kikapcsoltuk a telefont, levettük a hátlapot és kivettük az akkumulátort, a telefont egybetartó négy csavar közül az alsó kettőt kell óvatosan kiszednünk. Óvatosan! Nem szorít, nem erőltet! A gyári szervízleírás szerint ezeket a csavarokat minden egyes szétszedés-összerakás folyamán cserélni kell, tehát csak érzéssel.

A készülék két oldalán megfigyelhetünk négy kis nyílást, ezeken keresztül tudjuk az összetartó pöcköket meglazítani. Fontos, hogy puha, nem fém eszközzel dolgozzunk, mert megkarcolhatja - horrible dictu! - letörhet a házból. Finom mozdulatokkal feszegetjük szét az előlapot magától a készülékháztól. Könnyen észrevehető, amikor elválik.

Az előlapot szintén nagyon óvatosan kézzel, vagy egy műanyag kártya(igazolvány, bankkártya), de akár az akkumulátor-fedél segítségével levesszük - vigyázva, hogy a billentyűzet panelbe kapaszkodó kis "karmokat" sérülésmentesen válasszuk le. Ezt érezni fogjuk, ha lassan csináljuk, csak ide-oda, a szélek felé kell mozgatni az előlapot, és gond nélkül lejön.

A fúvó/szívó tisztító szettel, vagy antisztatikus ronggyal, vagy csak simán ráfújva megpucoljuk az "alaplapot" és az előlapot. Vigyázat! ne használjuk olyan rongyot, ami szöszöl! Papírzsebkendő, szalvéta, WC-papír és társai csak több bosszúságot okoznak, mint amennyire hatékonyak! Az ezekről leváló kis szöszök ottmaradhatnak a kijelző szélein, és később egy halál eltüntetni őket!

A ragasztószalagból csíkokat vágunk, és felragasztjuk az LCD-re, majd lehúzzuk. Többször is lehet ismételni, míg tiszta nem lesz. Nem kell félni, szépen, nyom nélkül leszed minden szennyeződést, ha véletlenül hozzáértél, még az ujjlenyomatot is.

Ha kész vagyunk, minden tiszta, akkor már csak össze kell rakni a készüléket. Az előlapot fentről lefelé illesztjük rá a telefonra, figyelve, hogy minden pöcök a helyére kattanjon, sehol-semmi ne maradjon ki. Tipp: a billentyűzetet toljuk minél feljebb az előlapban, így minimalizálhatjuk a por bejutását, és kisebb rés marad ahonnan a fény kisejlik(többen panaszkodtak erre is). Minél jobban passzolnak, annál kisebb esélye lesz pornak visszatérni. A tartó karmokat is óvatosan beillesztjük a billentyűzet panel mögé, az összetartó pöckök szépen, maguktól kattannak a helyükre.

Előtte/utána:

Utánna

Néhány megjegyzés: a legjobb eredményt laboratóriumi körülmények között érhetjük el, profi eszközökkel, ami gondolom nem sokunknak van otthon, sajnos nekem se. Tehát ne keseredjünk el, ha nem tökéletes a végeredmény (az utolsó képen látható, hogy a sarkokban maradtak szöszök, na hát onnan 100%-osan kitisztítani nem akármi mutatvány). Amire nagyon figyeljünk: az előlap plexijét ha belülről tisztítjuk, nagyon vigyázzunk a körben futó szivacsra! A Nokia tehetett volna ide vastagabb és sűrűbb anyagot is, valószínűleg akkor nem lenne ennyire jellemző a porosodás, de mivel ilyen vékony és sérülékeny, könnyen leszakíthatunk belőle darabokat, vagy beleakadhatnak apró szöszök a rongyból és akkor ott maradnak, mi meg bámulhatjuk őket. Összességében csak óvatosan, lassan, körültekintően, vigyázva, és akkor nem lehet baj.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.