2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nokia E51

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Elöljáróban annyit, hogy ez az első írásom itt, eddig csak olvastam mások írásait, de...

[ ÚJ TESZT ]

Elöljáróban annyit, hogy ez az első írásom itt, eddig csak olvastam mások írásait, de most elérkezettnek láttam az időt egy kisebb teszthez, remélem elnyeri a tetszéseteket.

A teszt főszereplője pedig nem más, mint hőn szeretett telefonom, egy Nokia E51. A története még tavaly kezdődött, amikor is egy hirtelen ötlettől vezérelve egyik napról a másikra eladtam az előző telefomat, egy Nokia N80-at.

Ez egyfelől jó döntés volt mert fél év használat után minimális buktával tudtam túladni rajta. Másfelől viszont nem, mert így telefon nélkül maradtam...(ez így nem teljesen igaz, ilyen helyzetekre van egy jó öreg Siemens A50) Elkezdtem nézelődni a telefonok között, az alábbi szempontok alapján:

-legyen benne wi-fi
-nagyobb akksi mint az N80-ban
-candybar kialakítás
-semmiképp ne Pop-Port legyen rajta

Így esett a választásom az E51-re, amit tavaly november-december tájékán még csak GSM boltokban lehetett kapni. Ígyhát vártam. Egészen januárig, amikor is megvettem egy műszaki áruházban, mégpedig a fekete színű változatot.

A dobozban a következőket találjuk:

-Nokia E51
-BP-6MT akkumulátor(1050 mAh)
-AC-5 töltő
-DKE-2 adatkábel(a képről lemaradt)
-HS-47 füles
-Üzembe helyezési útmutató
-Felhasználói útmutató
-Nokia E51 CD
-törlőkendő

Külső:

A telefon méretei 114,8 x 46 x 12 mm és 100g. A kijelző 2"-os, 240x320 pixel felbontású és 16 millió színt jelenít meg. A telcsi nagyon jól össze van rakva, nem recseg, nem nyikorog, nincsenek illesztési hézagok, nem lötyög a hátlap. (Nekem szerencsém volt, egy barátom is ugyanilyen készüléket vett, az övé nyikorog ha nyomogatja, a kijelző feletti plexi nincs egy síkban, lötyög a hátlap, és az infra felett egy akkora illesztési hézag van, hogy látni az alaplapot, valamint kopik a fekete festék az előlap aljáról...) Az enyémnek annyi hibája van, hogy a készülék oldalán lévő gombok(hangerő fel-le) kopnak, mégpedig annyira, hogy lassan már a bennük lévő mintát sem látni. Igaz ugyan, hogy zsebben hordom a telefont, de akkor is! Még annyi, hogy a készülék oldalán illetve tetején lévő gombok nyomáspontja nagyon rossz, a bekapcsológombot szinte meg kell erőszakolni, hogy benyomódjon. A készülék nagyon vonzza az ujjlenyomatokat és minden koszt, sűrűn kell törölgetni.

Belső:

A menübe belépve ez a kép tárul elénk(A téma nem gyári):

Annak aki már látott symbianes telefont nem mutat semmi újat. A szokásos menüpontokat(üzenetek, napló, névjegyzék, letöltés, web, naptár, telepítések, súgó) nem mutatom be külön, de a többit igen:

Iroda:

Itt találjuk a Jegyzetek és az Aktív jegyzetek alkalmazásokat. Utóbbi annyiban különbözik a simától, hogy ebbe már beszúrhatunk képet, videót és hangot is. Itt található még a számológép ami nem tudományos hanem sima. Itt van még a keresés menüpont, amivel a készüléken belül kereshetjük meg dolgainkat. találunk egy gyári fájlkezelőt illetve a Quickoffice-t, azonban ezzel szerkeszteni nem, csak megnyitni tudjuk word, excel és powerpoint dokumentumainkat. Itt van még a Csapatok menü, amivel csapatokat hozhatunk létre és különböző dolgokat rendelhetünk ezekhez hozzá. Van még egy átváltónk ami nagyon hasznos, illetve itt van az óra, a nyomtatókat is innen kezelhetjük, van Adobe Readerünk, és egy kis alkalmazás amivel .zip kiterjesztésű fájlokat tudunk csinálni, megnyitni. Végezetül pedig a Vezeték nélküli billentyűzet menüpont is ide került.

Multimédia:

Itt található a RealPlayer, zenelejátszó(van egy 5 sávos equalizer is benne), flash lejátszó, kamera, galéria,rádió(ami továbbra is csak fülessel müxik), rögzítő, ami hangrögzítőként funkcionál, és végül a 3D hangok ami meg parasztvakításként funkcionál.

Eszközök:

Itt van a másoló(ezzel 2 telefon között másolhatunk dolgokat), memória, gyorshívás, üzemmód, veállítások, témák(amikből 5-öt kapunk gyárilag), felolvasó(ez az alkalmazás felolvassa a kijelzőn lévő szöveget), van még szinkronizáció, hangutasítás, postafiók, beáll. varázsló, eszközkezelő, akt. kulcsok, GPS adatok, ir. pontok, nokia maps, és a névjegy.

Csatlakozás:

A szokásos dolgok, infra, bluetooth, adatkábel, kapcsolatkezelő, csevegés, modem, adóvevő, wlan varázsló, internettelefon.

A készülék szíve egy 369 MHz-es processzor így a sebességgel nincs baj, nagyon gyors telefon. Memóriából is van elég, kb. 50 MB a szabadon felhasználható. Netezés közben sem jön elő az N80-amnál megszokott,, A memória megtelt! Kérjük zárjon be néhány alkalmazást a folytatáshoz" hibaüzenet. A telefon kihangosítva jó hangos, azonban a mélyeket elfelejthetjük, viszont egy jó fülessel nagyon szépen szól. Mint azt fentebb említettem az egyik fő szempont a wi-fi volt. A napi átlag kb. fél-egy óra wi-fi használat, kb. egy óra Bluetooth-on keresztüli játék, némi telefonálás + SMS és így a telefont kb 2-3 naponta töltöm. Ha nincs játék meg kevesebbet wi-fizek akkor kibírja 4-5 napig is. A telefon szoftvere stabil, eddig kb 2x fagyott le, de akkor is egy hibás alkalmazás miatt. A kamera 2 megapixeles, fix fókuszos így csodákat ne várjunk, arra jó, hogy ha meglátunk valamit akkor lekapjuk, de azért nem arra való, hogy ezzel fényképezzünk nyaraláskor.

Tesztképek:

[Kép1]
[Kép2]
[Kép3]
[Kép4]

Tesztvideó:

[Tesztvideó]

Összegzés:

Én nem bántam meg, hogy megvettem, nagyon jó ár/érték arányú telefon. Negatívumot nem tudok említeni, leszámítva a fentebb említett kopó gombokat. Ha bármi kérdésetek van kérdezzetek nyugodtan, kritikákat pedig várom:-)

Azóta történt

  • Symbian (át)törés

    Talán sokan nem is tudják hogy az egyre jobban terjedő Symbian operációs rendszert futtató...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.