Nokia Asha 302 - Qwerty-s klasszikus

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2013-01-21 17:00

Qwerty-s, gyors, elegáns, minőségi, okos, és sokan Nokia Asha 302-nek hívják.

Kulcsszavak: . nokiatelefonashamobilqwerty

[ Új teszt ]

Bevezető

Üdv minden kedves olvasónak, és cikkírónak!

Viszonylag olcsón jutottam hozzá nemrégiben a Nokia Asha 302-eshez.
Második telefonnak vettem, mert sikerült eladnom okos telefonomat, ugyanis egy komolyabb vásárlását tervezem előfizetésem lejártakor.

Eladás után azonban első számú készülék lett a kis Nokiából. Használtam, egyre jobban megtetszett és úgy döntöttem, írok egy cikket róla, hogy megosszam az olvasókkal, nem csak az érintőképernyős telefonok a jók, ezek nem rossz telefonok, kifejezetten jók. Mivel nem egy csúcskészülék, ezért nem is lehet róla túl sokat írni, kérlek tartsátok ezt nekem tiszteletben.

Doboz, tartozékok

Kis kék doboz tartozik a készülékhez, Nokiától megszokottan manapság.

A dobozban semmi újdonság nem volt, maga a készülék, hálózati töltő ami elég hosszú nem olyan, mint a mai androidos telefonoké, egy kábeles headset, ami nem a legjobb, max vezetés közben arra jó, hogy telefonáljunk vele, de zenehallgatásra nem ajánlatos. Tartozékként még kapunk mellé egy 10 centiméteres USB adatkábelt. Még megtalálhatjuk itt a felhasználó útmutatót és egyéb papírokat.

Nokia Asha 302 és a Samsung Galaxy Gio, hogy lássunk egy kis méret-összehasonlítást.

Külső

Külső

Kívülről egy szép telefon hatását kelti az Asha 302-es. Méreteiben átlagos, se nem nagy, se nem kicsi azaz 115 x 59 x 13.5 milliméteres.

Súlya átlagosnak mondható, talán picit több a kelleténél, ami nem gond, jól összerakott telefon benyomását kelti a 106 gramm. Felül Nokia felirat, hangszóró és a kijelző.

A kijelző egy 240 x 320-as, 2,4 inches és 262.000 színű TFT technológiával rendelkezik. Ez a kijelző megfelelőnek mondható, szép is meg nem is, normális telefon kijelző, nem a mai trendek Full HD-s technológiája.

Ezek alatt található a telefon egyik nagy erőssége, a QWERTY billentyűzet, funkciógombokkal, és navigációs körgyűrűvel ellátva. Két funkciógombunkkal a névjegyzéket, vagy az új üzenet írását érhetjük el.
A QWERTY billentyűzet nagyon minőségi, nem kattognak, nem recseg, nyomáspontjuk nagyon jó, akár egy BlackBerry azt tudom mondani.
Nagyon gyorsan lehet vele SMS-t írni, akár a névjegyzékben keresgélni, vagy chatelni. Megvilágítása megfelelő, fehér színű, értesítés esetén még külön villog a navigációs rész.

A készülék hátulja letisztult, egyszerű. Alumínium hátlappal rendelkezik, körülötte minőségi anyagokkal találkozhatunk, a telefonból sehol nem tudunk nyekergést kicsikarni, nagyon egyben van.
Felül a kamera figyel ránk, mellette a hangszóró. A hátlapon egy préselt Nokia felirat van.

A készülék tetején a megszokott szabvány csatlakokozók: töltő, USB, és a 3,5 milliméteres jack aljzat

Hardver, Szoftver

Hardver, szoftver

Hardveresen nem tudunk túl sokat a készülékről, amennyit tudni lehet, 1 GHz-es processzor muzsikál benne melyhez 128 MB RAM és 256 MB ROM társul, 32 GB-ig tudunk bővíteni micro SD kártyával.

Szoftveres téren nincs olyan sok mesélni való, S40 rendszer fut, megszokott Nokia rendszer, sokan szeretik, egyszerű, gyors, minden szükséges benne van.

A menü egyszerű, személy szerint állítgatható. A főképernyőn van úgynevezett aktív mód, itt gyors elérések vannak, naptárbejegyzések stb.

Szerintem majdnem mindenkinek volt már ilyen készüléke és jól ismeri a rendszert, igazából kibővítették a mai trendeknek megfelelően.

Bekerült Facebook integráció, javult a böngésző, OVI store is van, tehát kicsit próbálták okosítani.

A Nokiánál megszokottan témázható a rendszer, egész jól testre szabható.

Multimédia

Kamera

A készülék egy 3,2 megapixeles kamerát kapott. Semmi nagy szám, fixfókuszos, nincs LED villanónk sem sajnos, de nem akar mindenki beépített fényképezőgépet a zsebébe, arra hogy egy pillanatot gyorsan lekapjunk, megfelel.

Videót VGA felbontásban vesz fel, másodpercenként 15 képkocka.

Teszt képek az alábbi linkeken érhetőek el: 1 , 2 , 3

Zene téren a gyári fülessel nem ajánlanám a telefont. Viszont a külső hangszórója meglepően hangos, szerintem sok mai telefont megaláz a hangerejével és tisztaságával.

FM rádió van, RDS társul mellé.

Adatkommunikáció, Összegzés

Adatkommunikáció, hang

Adatkommunikáció téren megtalálható a 2.1 verziószámú Bluetooth és WiFi.
A HSDPA 14.4 Mbps, a HSUPA 5.76 Mbps sebességgel semmi gondunk nem lesz, gyors, stabil hálózatot eredményez.

Hangminőség megfelelő, se nem recseg, nem akadozik semmi gondom nem volt vele, mikrofon téren sem panaszkodott nekem még másik fél akivel telefonáltam.

Akkumulátor

Átlagos használattal nekem kellemesen elmegy a készülék 2-3 napot. Ennek ellenére volt olyan, hogy sikerült lemerítenem estére. Ehhez hozzájárult a napi 6-7 óra internet , több óra zene és sorolhatnám.

A telep 1320 mAh-s.

Összegzésül:

Én nagyon megszerettem ezt a kis telefont. Gyors, használható, minden kézre áll, megbízható. QWERTY billentyűzet megkönnyíti a mindennapokat, legyen az SMS vagy CHAT írás. E-mail téren is végre egy telefon ami nem merül attól hogy frissíti az üzeneteket, jön egy E-mail azonnal jelez a telefon mintha SMS jött volna.

Aki klasszikus telefont keres, megbízhatót, szépet, egyszerűt, annak csak ajánlani tudom az Asha 302-es készüléket.

Jelenlegi hivatalos, Nokiás ára kártyafüggetlenül: 34 990 Ft