2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

NETGEAR WNR3500 router teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

NETGEAR WNR3500 Gondoltam megosztom a kedves olvasókkal, hogy milyen routert vásároltam,...

[ ÚJ TESZT ]

NETGEAR WNR3500

Gondoltam megosztom a kedves olvasókkal, hogy milyen routert vásároltam, és mi volt az oka, hogy lecseréltem a több, mint 3 éves US-robotics 5461-es routeremet egy Netgear WNR3500-as gigabit-es routerre.
A fentebb már említett US routerem gyengélkedni kezdett úgy 1-2 héttel ezelőtt. Nem volt hajlandó elmenteni a beállításokat amiket megadtam neki, nem nyitotta meg a portokat amiket szerettem volna, így hát elhatároztam, hogy beruházok egy nem túl kifinomúlt(802.11n) és nem olcsó megoldásba.
Hogyan esett a választás a Netgear termékre?
Sokat nézelődtem a neten, leginkább Linksys, Asus,Netgear, Belkin, D-link kínálatában próbáltam olyan routert keresi amit a felhasználók nagy megelégedéssel használtak és hosszú távon is megállja a helyét a technika terén.Olvastam mindegyikről jót és rosszat, ahogy ez szokott lenni, kinek a pap kinek a paplan .Eddig már több 10 routert konfiguráltam a munkámnak köszönhetően így már eléggé sokat tapasztaltam ezen a téren. Fontos volt, hogy megbízható, nagy hatótávolságú eszközt vásároljak, az értéke ne haladja meg a 40.000Ft-ot. Az ár így is 30 ezer felé kerekedett, de úgy gondoltam, hogy megkockáztatom.
Tulajdonságok:
4 db Gbit (10/100/1000) és 1 db Gbit WAN port
802.11a, b, g, és N (maximum 300Mbit) –es Wlan hálózati kiszolgálás
8 beépített antenna.
High Definition video, Online Game(QoS) támogatás
WiFi Protected csatlakozás támogatás (WPS)
2 Tűzfal
További infó: www.netgear.com
Csomag tartalma:
Router
Hálózati tápcsatlakozó
Talp
UTP kábel
Telepítő cd és telepítési kézikönyv (sajnos a Magyar nem került bele)
Garanciapapírok

Telepítés:
A telepítő cd végigsegít minket a telepítés összes fázisán, elmagyarázza, hogy hova dugjuk a kábeleket, mikor húzzuk ki a modemet, stb. Tényleg nagyon részletes, képekkel illusztrált, így ha valaki nem igazán tudna angolul még az is meg tudja csinálni!. Miután megnéztem, hogy hogyan is zajlik ez a telepítés én meg is szakítottam (a telepítő fel is kínálja a lehetőséget arra, hogy professzionális módon telepítsünk és konfiguráljunk http-n keresztül). Böngészőbe beírtam az alap hozzáférési címet (192.168.1.1), a modem hátulján megtalálható az alap bejelentkezési név és jelszó, később a jelszót meg is változtathatjuk a nevet viszont nem (miért?)! A kezdőlapon az internetünk kapcsolati típusát állíthatjuk be, DSL vagy Kábel, statikus a cím vagy sem, maszk és átjáró, továbbá a MAC address klónozást is!
Következő oldalon a vezeték nélküli hozzáférés konfigolható:
SSID (router neve)
Régió
Csatorna: 1-13 ig és autó beállítás
Wireless módja (54Mbit, 145Mbit, 300Mbit)
Titkosítási opciók:
None

WEP

WPA-PSK [TKIP]

WPA2-PSK [AES]

WPA-PSK [TKIP] + WPA2-PSK [AES] (érdemes 54Mbites beállításnál ezen hagyni)

majd a hozzáférési kulcs adható meg.



A router képes LOG-olni mindenféle eseményt, hozzáférés, csatlakozás, admin belépés stb.
Blokkolni tudunk az oldalakhoz való hozzáféréseket, IP és DNS –el egyaránt (napi, óra, perc szinten).
A WLan –os bejelentkezést korlátozni tudjuk MAC cím alapján. Lehetőségünk van az eszközt repeaterként is használni!
Portokat nyithatunk a tűzfalon és ezekhez neveket is rendelhetünk, továbbá megadhatjuk, hogy melyik IP címre továbbítsa.
Konfigurálhatunk Demilitarizált zónát is, így minden port nyitva lesz a megadott IP címen.
Kikapcsolhatjuk az SPI tűzfalat ( google a legjobb barátod, ott megnézheted mit is rejt az SPI)
Statikus és dinamikus IP kiosztásra is lehetőség van ( szintén nevet is rendelhetünk hozzá)
QoS csomagkezelésre is ad lehetőséget a cucc, mégpedig úgy, hogy sorba rendezhetjük egy tábla szerint, hogy mely szolgáltatások fontosak számunkra (low, normail, high, highest), Pl: ha torrentezünk, és az elviszi a sávszél egészét akkor annak normál prioritást adunk a http-nek pedig high-ot vagy highest-et. De meghatározható az is hogy melyik LAN port legyen a legmagasabb prioritású a 4-ből). Kipróbáltam és tényleg működik.
Az antennák hatótávjával nincs gond, van bőven erő benne. Az 54Mbit-es teljesítmény tekintetében a router felveszi a legjobbakkal a versenyt. A 802.11n-es szabványnál nincs igazán viszonyítási pont, hogy mennyire jó a többihez képest, mivel alig láttunk még tesztet róla, és még én sem próbáltam igazán, hogy mit tud, még eléggé gyerekcipőben jár a dolog. Mivel laptopom van így a HDD szab határt a gigabitnek. 38.16MB/s -al sikerült az asztali gépre másolni egy közel 4 gigás iso-t. Nagyobb teljesítményű HDD-nél gondolom elérhető 50MB/s feletti érték is.

Pro: Gyors gigabit, könnyű konfigurálható, áttekinthető menü, beépített antennák, Gyönyörű szép design, Kikapcsolható antenna-státusz ledek. Friss firmware.

Kontra: ár, kiforratlan 802.11n- szabvány. 5 perc után zavaróak lehetnek a ledek a tetején.

Összességében elmondhatom, hogy jó routert vásároltam, az elvárásoknak megfelel, kicsit az ára(külföldön nem olyan magas az ár sem) és a magyar útmutató, amit negatívumként felhozhatok, viszont van magyar telefonszám, amit hiba esetén felhívhatok, ez dicséretes, remélem hamarosan magyar weboldal is lesz!!!

Néhány kép:

1. link.

2. link.

3. link.

4. link.

5. link.

6. link.

7. link.

8. link.

9. link.

10. link.

11. link.

12. link.

13. link.

2 video:

1. link.

2. link.

1.

Azóta történt

  • Wifi Csere-bere

    Üdv kedves logout közösség! Az az ötletem támadt (biztos nem nekem először), hogy mi lenne ha minden tag,...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.