2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

NEC LT15 táp nélkül

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Elég sok bolt árlistáján szerepel ez a tétel. Amúgy egy 15"-os LCD monitorról van...

[ ÚJ TESZT ]

Elég sok bolt árlistáján szerepel ez a tétel. Amúgy egy 15"-os LCD monitorról van szó, ami ugyan nem túl jó (betekintési szögek, válaszidő, stb. tekintetében), de eléggé olcsó. (Én 12000+postáért vettem.) Ahova olcsó LCD kell, jó lehet, de gondolom nem sokan állnak neki tápot alkotni bekötés nélkül, és a bekötése az egész neten nem lelhető fel. Ezért én most leírom jól :-)

Úgy voltam vele hogy a múltkori cikkben leírt gányolt gépem monitora (akkor még az a 14"-os CRT volt az otthoni monitor) feleslegesen foglalja el a fél asztalt. Kell egy LCD. Olcsón. Láttam ezeket az LT15-öket, gondoltam tápot tudok hozzá építeni, egyéb igények meg nem nagyon voltak, nagyobb legyen 14"-nál, és lapos. Arra hogy anyám e-mailezzen + netezzen rajta, tökéletes, akármi is ez, gondoltam.

Hát ez az LT15

Elfojtottam a röhögést amikor a webshopban érdeklődtem, hogy milyen moncsi is ez, mondták, hogy "de biztos kérem-e, mert ennek
bonyolult tápja van, mert 12 és 5V -os feszültségeket is igényel..." ...és ebben mi a bonyolult, gondoltam...

Megjött a monitor, nézegettem a tápcsatit, elég borzasztó volt, mert egy PS/2 aljzat van rajta tápcsatinak. Körülötte semmi felirat hogy hova milyen fesz. A csati a monitor talpán van. Monitor szétszed, hátha a nyákon van valami feilrat, hogy melyik lába melyik feszültség. Nincs...

Ha már lebontottam a káváig a borítást, és ott volt a képfeldolgozó áramkör, elkezdtem mérgetni. Azért műszerész a műszerész (vagy az volt valamikor :-) )

A logika : A föld megvan, a csavarok és az árnyékolás földelve vannak. A kijelzővilágítás invertere szokott 12V-ról menni. Reméltem. Az inverter csatijáról ha az egyik láb zárlatban van a feszstabilizátorokra akkor az a 12V. A képfeldolgozó áramkör 5V-ról megy. Melyik az a láb a tápcsatin ami nem 12V-os, és nem föld, de be van kötve... Hát, adjuk meg neki egy AT-s tápról... Erős imádkozás...

És az eredmény nem füst volt, hanem kiírta a moncsi hogy "No signal." A VGA kábel bedugása után meg még képet is adott. :-D

Gondolkodás, hogy hogy kéne megoldani, hogy anyámnak ne kelljen a külön tápegységet is bekapcsolni. ami különben is zajos... Így a monitort az otthoni PC tápjára kötöttem egy teljességgel szokásos IDE tápcsatlakozóval, a monitorba dugott csatlakozó meg egy PS/2-es egér kábeléből van... (A képen a béta verzió, szigetelőszalaggal szigetelve :-) ) A 300W-os Mercury szépen elbírja a 2,6GHz-es Athlont + 2 winyót, DVD-t + a monitort, és így a géppel együtt kapcsolódik be a monitor is.
(A monitor amúgy 5V-on és 12V-on is 2A -t fogyaszt; simán megoldható a táp egy unverzális laptoptápból is, két stabilizátorral.)

Na szóval akkor tulajdonképp amiért te itt végigszenvedted az írást, az az LT15 tápcsati kiosztása (piros +5V, sárga +12V, fekete a föld; a csatik szemből nézve) :

...és a béta verziós kábel :-) :

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.