2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

NBA Bennfentes - Keleti Konferencia

  • (f)
  • (p)
Írta: |

NBA Bennfentes - Keleti Konferencia Flash visszatért Dwyane Wade, azaz „Flash”, a Miami Heat csapatának...

[ ÚJ TESZT ]

NBA Bennfentes - Keleti Konferencia

Flash visszatért

Dwyane Wade, azaz „Flash”, a Miami Heat csapatának kosarasa visszatért. Sejthettük ezt már a pekingi olimpia után is, amikor is 16.0 pontos meccsenkénti átlagával vezette aranyéremre az amerikai kosárlabda válogatottat. Bizonyossá azonban mostanra vált, amikor Wade vezeti az NBA-t pontátlagával, s így természetesen csapata, a Miami Heat legjobbja is.

A 2003-as draft 5. választottja, Dwyane Tyrone Wade Chicago-ban született, s a Marquette egyetemről, 2 évi játék után jutott el az NBA-be. Pat Riley igazgató egy viszontagságos első év után cserélte Wade mellé a Lakers-ből Shaquille O’Neal-t, a korábban háromszoros bajnok centert, aki a liga történetének 50 legjobb játékosa között is szerepel, s ezzel elindította a Miami-t a dicsőség útján. A 2005-2006-os szezonban fel is került a korona a csapatra, Wade hihetetlen rájátszásbeli teljesítményével a döntőben 0-2-ről felállva, 4 meccset nyerve sorozatban 4-2-vel búcsúztatta a Dallas Mavericks csapatát, a klub első bajnoki címét elhódítva. Furcsának tűnhet ezek után, hogy tavaly a Miami gárdája a liga utolsó helyén tanyázott. Mi történt? Kulcsfontosságú cserejátékosok hagyták el a csapatot, Wade több mint a szezon felét kihagyta, s ezért a „Diesel”, Shaq is a cseréjét kérte, ami meg is történt, és érkezett Shawn Marion és Marcus Banks a Phoenix-től. A kilátástalanságból kifelé azonban Wade egyedül viszi a csapatot idén.

Wade idei szezoncsúcsa 43 pont, amit a Phoenix ellen dobott, nemrég pedig a Golden State Warriors csapatát szórta meg 37 ponttal, mellékelve még 13 asszisztot a Miami hosszabbításos győzelmekor. Azonban ezek csak egy-egy állomásai Wade egész szezont átívelő kitűnő formájának. De jobb-e mint valaha? Valószínűleg igen, ha megnézzük, hogy hogyan is tartja a Heat csapatát playoff-harcban. Nem csak a támadásokban teszi oda magát, hanem a pálya mindkét végén irányítja a játékot. 193 cm magasként elképesztő, 1.7-es blokkátlaga van, 31 blokkjával 7. a ligában, s ő az egyedüli a top30 blokkoló között, aki védő, megelőzve így olyan centereket, mint Chris Kaman, Andris Biedrins, Ben Wallace vagy Yao Ming. Ezen felül 2.4 labdalopást átlagol meccsenként, amivel jelenleg 2. a ligában Chris Paul mögött.

Idén Wade egy újabb fegyvert helyezett az arzenáljába: a tempódobást. Így voltaképpen a térfél bármely szegmenséből veszélyes, és ezt ki is használja. A tempódobás egy fontos előnye még, hogy távol tartja Wade-et a faultoktól. Így, kevesebb eséssel, könnyebb egészségesen maradni, s talán ez az egészség az, ami a fő különbség a múlthoz képest. Flash soha nem játszott többet 77 meccsnél egy szezon során, és az elmúlt két szezonban összesen 62 meccset kényszerült kihagyni térd- és vállfájdalmakkal, köztük a Heat utolsó 21 mérkőzését a csúfos mérleggel végződő 2007-2008-as szezonban. De ne gondoljuk, hogy Wade játékából kivesztek stílusának jelképei, a lendületesség, gyorsaság, a hirtelen irányváltások és az ellenfél számára halálos betörések, ziccerek, zsákolások. A tempódobással csak teljessé tette játékát, lehetetlenebbé a védői dolgát. S ha esetleg mégis faultot kapna, a büntető vonaláról akkor sem kegyelmez. Wade 177-szer büntetőzhetett eddig 18 meccs alatt, s ezzel második a ligában. Mindezek miatt érthető tehát, hogy ő vezeti az NBA-t 28.7 pont/meccsel. De nem csak egyéni produkciójában jeleskedik, hanem a tavalyi utolsó Miami csapatát 50% fölött (jelenleg 10 győzelem, 9 vereség) tartja, s ezzel esélyes a szezon legjobb játékosának járó címre, az MVP-re.

Wade eddig a Miami 19 meccsén játszott, de vajon megússza-e sérülés nélkül még legalább 63 meccsen át? Be bírja-e juttatni a Miami-t ismét a rájátszásba, s tud-e megint csodát tenni, mint tette azt a 2006-os playoffban, amikor is a Miami Heat bajnok lett? Tavasszal megtudjuk a választ.

Forrás:
Rob Peterson, NBA.COM

Előzmények

  • NBA Nagydöntő 2008

    NBA Nagydöntő 2008 Az NBA nagydöntőjében évről évre a nyugati és a keleti főcsoport legjobb csapatai...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.