Navon Infinity, a végtelenbe és tovább

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2019-01-10 05:00

Mazochista hajlamom van,ezért veszek mindig ilyen low budget készülékeket - viszont így nem kell másnak!

Kulcsszavak: . NavonInfnityGPStelefonandroid

[ Új teszt ]

Doboz, tartozékok, csomagolás előszó

A Navon név hallatán sokaknak a GPS juthat eszébe, esetleg pár felejthető ipari hulladéknak számító telefon, vagy simán egy hidegrázáshoz hasonló érzés indul el a hátukon, és az ellenszenvet libabőrré alakítva jelzi a nemtetszést a márka irányában. Megmondom őszintén, sok tapasztalatom nem volt eddig a gyártóval kapcsolatban, mert semmilyen terméküket nem használtam.

Az interneten kutakodva nem találtam róluk tetemesebb mennyiségű információt. Annyi biztos, hogy 2008-ban alakult cég teljes neve NAVON Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság. Székhelye Budapest, profilja pedig számítógép, periféria, szoftver nagykereskedelem. Leszögezhetjük a tényt, miszerint nem számít nagy öregnek a piacon és eddig sajnos a termékeik minősége sem volt az a kifejezett etalon. A bemutatómban főszerepet kapott Navon Infinity kellemes csalódás, remélem így is marad. Természetesen az árkategóriájában kell elkönyvelni, mint versenyképes szereplőt a mobilkommunikációs piacon.

Fekete karton hasáb, ízléses modern grafikával, márka és típus megjelölés. Hátoldalon technikai specifikációk, semmi bazárias képi elem, semmi gagyi hatást kölcsönző vizuális tényező nem fedezhető fel.

Leemelve a doboztetőt egy matt zacsiban található maga a telcsi, egy kis szivacskeret fogja körbe és óvja meg a fizikai behatásoktól, ezek alatt egy kis műanyag tálca választja el csomagunk további tartalmát a készüléktől. Vertikálisan haladva találunk 1 kijelző védő fóliát, majd egy töltőfejet és egy micro USB kábelt valamint egy kis füzetecskét, füles sajnos nem jár.

Fizikai dimenziók, vizuális élmény, anyaghasználat.

Kezdjük szerzeményünk méreteivel, amik a következők.

Hosszúság 146.4 mm
Szélesség 72.2 mm
Vastagság 9.1 mm
Súly 155 g

Adatok alapján és kézben tartva masszív darab, nem egy penge mobil és nem is elegánsan karcsú, inkább korrekt iparos munka.
Anyagminőséget tekintve én nem élnék negatív jelzőkkel, ismét az árcédulára hivatkozva, teljesen rendben van a fém, műanyag és az üveg triója. De részletezzük és vesézzük ki jobban kicsit ezt a három szerkezeti alkotó elemet.

Készülékünket körbezárja az említett fém keret, ami biztos, hogy nem alumínium, mert marha nehéz, telefonunk tömegének a felét tuti ez teszi ki. Én valami rozsdamentes acél ötvözetre tippelek, erős, masszív, gusztusos. Ezen kaptak helyet jobb oldalon középtájt, kissé hülye elrendezésben a tapintásra szintén fémből készült képernyőlezáró valamint hangerőszabályzó gombok.

A felső élen a 3.5mm-es jack aljzat és a micro USB található, két darab antenna csíkkal közrefogva. Bár az is lehetséges, hogy ezek csak esztétikai elemek.

Baloldalt semmi nem töri meg a hideg acél síkját, alul pedig hangszóró furatok és egy mikrofon lyukacskája látható, szintén 2db antenna csík kíséretében. Szokásos módon csak az egyik furat halmaz rejt hangszórót.

A hátlap egy selymes gumis tapintású műanyag lapocska, érzetre felettébb kellemes a kéznek, olyan, mintha kis koboldok cirógatnák gyengéden kis tollseprűkkel ujjbegyeinket, amiket Hennessy konyakba áztatták. Ez a burkolati elem leszedhető, így hozzáférhetünk az akkumulátorhoz, a SIM kártya helyhez és az SD kártya slothoz is. Ilyet sem látni manapság, habár eléggé körömszaggató ez a manőver, passzentosan és szorosan kapaszkodik, nem lötyög és kiválóan illeszkedik, ez tényleg példaértékű összeszerelés kategóriájában és a nem unibody készülékek közt is.

Kapunk itt egy ujjlenyomatszenzort, ezzel sem volt különösebb probléma, egy dupla kamerát, illetve dupla LED-et is. Ezek alatt pedig egy NAVON felirat díszeleg diszkrét fehér színben, semmi krómozott, dombornyomott, giccses rettenet.
Előlapunk ugye üveg, abból is az általam gyűlölt 2.5 D-s, ennek a világon semmi értelme, de legalább lehetetlen szépen rátenni a fóliát. Felül a beszédhangszóró, aminek hangereje és hangminősége korrekt, semmi gond nincsen vele. Van itt még előlapi kamera és egy selfi „vaku”. Értesítő LED-et nem véltem felfedezni, ez egy kis szomorúságra adhat okot, mert ugye nem egy nagy összegű alkatrész.

Jöjjön a fő attrakció, az információk és média tartalmak megjelenítésére szolgáló felület, ami gombsor, tv képernyő, és monitor, valamint touchpad is egyben. Íme az 5.3 colos, 720p-s kapacitív IPS kijelző. Horizontálisan egészen a szélekig húzott keskeny, szinte láthatatlan kávával, ami alul-felül azért már nem ilyen csecse, de mindenképp vállalható. Fényereje rendben van, a 720x1280-as felbontás sem vállalhatatlan, betekintési szögek is jók, végre eljutottunk oda, hogy egy tényleg nevetségesen olcsó telefonba is kerül normális kijelző, a színhelyesség már egy fájóbb pont. Habár helyet kapott a Miravision nevű holmi a kütyün, aminek segítségével némileg kalibrálható a kontraszt, a telítettség, a színhőmérséklet és az élesség, de ha ezeket piszkáljuk még mindig kissé fakó a kijelző. Igaz egy AMOLED kijelzős mobilt váltott a kis Navon, lehet, szoknom kell még a visszafogottabb színeket.

Hardver, szoftver, felhasználói élmény

Itt kezd izgalmas lenni a dolog, ugye mit várjon az ember 25-30e ft ért, hát egy öregedő SOC-ot tutira, vagy már öregnek számítót, amit valahonnan kukáztak vagy rengeteg megmaradt és el kell adni.
Hát nem is csalatkozunk, mivel egy lassan 3 éves ketyegő került a motorháztető alá, és akkor is belepő szintre pozicionálták, noha a Navon Infinity sem friss modell.

Esetünkben ez nem más, mint a 3 hurkapálcás céllövöldei tombolatárgyak árszintjét megidéző SOC, a jó öreg haverunk az MT6580, négymagos, Cortex-A7-es magok maximális órajele 1,3 GHz, a GPU egy Mali-400. Integrált az NFC támogatás, a 4.0-s Bluetooth és a Full HD videó kódolására is fel van készítve. Habár egy 720p-s kijelzőn ennek nincs sok értelme. De ha túltesszük magunkat azon a tényen, hogy ez egy belépő szintű chipset, és még 4G-re sem képes, akkor a továbbiakban kellemesen csalódni fogunk. Örömünk mérsékelt lesz, de az érzés hogy jó áron lett egy használható, garanciás eszközünk stabilan befészkel a lelkünkben, majd jó eséllyel nem csap át agyvérzés közeli állapotban.

Beépített médiatárolónk kapacitása 16 GB, amiből a majdnem friss Android 7.0 lecsíp sacc per kb. 5 GB ot, így marad vidám 11 GB, amit természetesen bővíthetünk, ha kedvünk úgy tartja, vagy ha a szükség úgy hozza. "Rambó", ha nem is Stallone, de legalább 2 GB került készülékünkbe, ami tényleg a szükséges elegendő. A rendszer nem dadog, nem akad, inkább lassan, de biztosan dolgozik. Vannak kisebb mélázásai, szüttyögései, de egy pörgő-forgó töltést jelző karika mindig tesz róla, hogy szemünk ne unatkozzon.
Komolyra fordítva a dolgot, akit egy pislogásnyi töltési idő is kiakaszt, na, őnekik biztos nem fog bejönni a telefon, de hétköznapi használatra megfontoltabb felhasználóknak teljesen elegendő a sebessége. Az említett töltögetés is csak YouTube videóknál fordult elő néha. Böngészésnél, e-mailezésnél nem tapasztaltam komoly akadozásokat.

Ez a kis kütyü nyilván nem játékokra lett kitalálva a szerény hardveres összetétel ezt sugallja, próbaként megnéztem, mit művel az Asphalt 8 , rosszabbra számítottam. Indításnál kicsit töltöget, kicsit a végtelenbe révedve megfeledkezik rólunk, felhasználókról, de mikor betöltődik, minden egész játszható, nem vagyok egy mobilgamer, de ment szépen folyamatosan. Elkapott a hév, nézzünk be az Optionsba hamar... hmmm... Mediumon van... nézzük Lowon... accept-restart. A betöltési idő javult egész sokat, a látvány különösebben nem romlott, és az fps mintha jobb lenne, de nem számottevően. Naná, hogy megnézzük, felfele piszkálva mit mutat, lássuk High-on.
Nem tölt többet, mint eddig, de azért érezhető az fps drop, már a menüben is ilyen furcsán darabosan animál, nem játszhatatlan diavetítés, de nem is az a nyálon csúszó kellemes sima 30-45 fps. Olyan, mintha pont a határon mozogna, nem megy olyan simán, de nem is akad. Mindenesetre a High grafikát ne erőltessük.

Pontszámok, Tesztek, Multimédia

Na essünk neki egy kis benchmarkozásnak, hadd izzadjon a proci, olvadjon a hátlap, és tudjuk meg, sírunk-e vagy nevetünk.
AnTuTu a jól ismert, de bizony nem tévedhetetlen tesztprogink közölte, hogy ő nem szeretne együttműködni ezzel az eszközzel, így marad a Geekbench.

Viszont Létezik egy Ulefone S8 Pro nevű telefon, ami teljesen ugyanaz, mint tesztünk alanya, és egész jó véleménnyel vannak róla a low budget kategóriában. Küllemre hardverben totálisan megegyezik a két eszköz. Interneten kutakodva találtam AnTuTu pontszámot ami 29-31e között mozgott, igaz, nem a 2017-es, hanem régebbi verzióval.
A hardveres egyezés miatt szerintem ezt tekinthetjük egy elkönyvelt eredménynek.
Kerestem még hasonló árban levő mobilokat a piacon, és megnéztem, mit tudnak hardveresen.

Hasonló árszinten felehető mobilokkal azért összevetettem a kis Navont.
Első áldozat ZTE gyártmány, nem, nem a Zalaegerszegi TE FC kezdett mobilgyártásba az öltözőkben üldögélve kedvtelésből, hanem rutinos, de felénk máig skarlát betűként kezelt kínai mobilkommunikációs cég terméke. Akik régóta vannak piacon és bizony vannak elég decens modelljeik is. Gondolok itt a Nubia szériára és az Axon családra . Valamiért felénk csak az olcsóbb modellek kerülnek be a köztudatba.

ZTE A512 : Snapdragon 425, Adreno 308 GPU, 2\16 GB.
Árban nagy a szórás 34.000-45.000 forintig.
Geekbench:
Single-core-Score 662
Multi-core-score 1726
Navon Infinity : MT6580, négymagos Cortex-A7, 2\16 GB Mali 400 GPU
25000-31990 forint
Geekbench
Single-core-Score 400
Multi-core-score 1140
Xiaomi Redmi Note 5A
Cortex-A53, Adreno 308. 2\16 GB
27800 forint
Geekbench
Single-core-Score 677
Multi-core-score 1887

Látszik, hogy jószágunk pontszámokat tekintve alulmarad a konkurencia hasonló árazású termékeivel szemben. Mondjuk a Xiaomi MIUI rendszere rendkívül jól optimalizált, lehet utálni vagy éppen imádni, de kétségtelenül rendben van. A ZTE pedig drágább is valamivel és a Snapi 425 is komolyabb játékos, mint az MTK 6580.

Folytassuk a kamerával illetve kamerákkal, egész pontosan 3 db van, majdnem mint a P20 Próban, csak kicsit más az elrendezés. Előlapi kameránk 5 megapixel felbontású természetesen fix fókuszos, és egy kis ledes segédfényt is kapott, ha este Skype-ozni támadna kedvünk egy sötét sikátorban, vagy akarunk egy selfie-t a szekrény mögé bújva. A hátlapon kapunk 2 db kamerát, természetesen az alsó kamu, pontosabban a MTK 6580 tudomásom szerint nem támogatja a dual kamerát, így 1 db 13 megapixelessel kell beérni.

Említettem a kellemes meglepetést, ami nem más, mint a kameránk, azon belül az elkészült képek egész jónak mondható minősége, hangsúlyozandó sokadszor az árcédulához mérten. Illetve a beállítási lehetőségek mennyisége, a képernyőképeken megtekinthető minden szükséges információ, nem írnám le külön.

De beszéljenek a tesztképek. Természetesen átméretezve, mivel a feltölthető képenkénti méret 5 MB. Teljesen automata módban készültek a felvételek. Képre kattintva tessék megnézni a produkciót, úgy kiélesedik és fokozottabb lesz a vizuális élmény.

A készüléken visszanézve teljesen rendben vannak az elkészült képek. Maximális belenagyításnál természetesen kibukik a spórolás, főleg ha városrészlet vagy tájkép kerül fotózásra, ilyenkor bizony összemosódnak a részletek és festményszerű a kép. A közeli témák megörökítése jobban fekszik a kamerának. Mint írtam, csodát ne várjunk, de használható és vállalható a produkció.

Muzikalitás, Adatkommunikáció, akkumulátor, végszó

Zenei fronton van egyszer a Google saját lejátszója – ilyet, aki járatos androidos berkekben, biztos látott már – és van egy Zene nevű alkalmazás. Képernyőképeket utóbbiról készíttetem, bár ez is elég kis egyszerű. Ha jól rémlik, ez is egy jól ismert fapados androidos zenelejátszó. Szükséges és magától értetődő információk a képeken.

Az alul elhelyezett multimédiás hangszóró minősége és hangereje érdekes kettősséget mutat, a gyári dallamok egész hangosan és szépen szólalnak meg, a komplexebb zenék viszont jóval halkabban. Nem torzít, nem recseg, de kissé erőtlen, egy jó dallam választás viszont sokat segít a bejövő hívások hangjelzésének meghallásán, pláne, ha zsebben van a készülék.

Gyárilag semmiféle fülhallgatót nem mellékeltek számunkra, egy mérsékelten gagyi 3000 forintos hallójáratban cuppantósom volt kéznél. A metálosabb, karcosabb muzsikákat kedvelem, ezek számomra megfelelően szólaltak meg, nem volt dobozhangja, mélyből is akadt, a lábdob és a basszusgitár frankón kivehető volt, a magasabb cinek, és énekhang vagy öblösebb hörgés sem fulladt recsegésbe, sercegésbe. Hogy ez a fülesem érdeme vagy a telefonban levő DAC-é, azt nem tudom.

Ugye a rossz hír, hogy nincsen 4G, ez így 2018-ban elég ciki, pontosítok, 2017-ben is az volt, amikor megjelent a készülék. Habár kétségkívül nem halálos, főleg annak, aki nem mobilneten éli az életét, és sok mindenhez elegendő a:

UMTS (3G)
WCDMA
HSDPA
HSUPA

mert ezek ugye vannak, továbbá van Wifi (802.11 b/g/n), és Bluetooth is (4.0).
Akkumulátorunk kapacitása és típusa Li-ion, 2850 mAh – szerény SOC, szerény aksi.

Összegezve a szarkasztikus hangvételű kis írásom ellenére, tényleg teljes mértékben használható készülék. Nem hibátlan korántsem, igen, ha 5-6 ezer forintot dob az ember az árhoz, ott a XIAOMI akármelyik alsókategóriás telefonja, erősebb SOC-val. De ezt engedjük el, mindig van jobb, főleg, ha drágább.

Viszont van ugyanilyen tudású készülék is drágábban. Azoknak, akik nem játszanak, nem nyomkodják napi 18 órát a mobiljukat, de egy sima nyomógombos telefont kevésnek éreznek, de nem akarnak, illetve nem tudnak 50-60 ezer forintos okostelefont venni. Akiknek jól jön a wifi, megnéznének egy-egy videót mobilon, és elég a 3G/HSDPA hálózati sebesség, mert csak híreket olvasnak, e-maileznek, esetleg telepíteni szeretnének egy pár hasznos applikációt a mobiljukra, azoknak én nyugodt szívvel ajánlom.

Tetszett
- árcímke
- jó a fogása, jól összerakott készülék.
- kategóriájában meglepően teljesítő kamera
- kategóriájában egész korrekt kijelző
- felhasználói élmény árszinthez mérten pozitív

Nem tetszett
- multimédia hangszóró kissé erőtlen
- minek a kamu második kamera, ha a SOC nem is kezeli?
- hardveresen a szükséges minimumot hozza
- valószínűleg nulla support

Köszönöm, hogy elolvastad az irományom!
A metal legyen veletek!