2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Megfizethető napelemes mobiltöltés

Ebben a cikkemben egy megfizethető árú napelemes mobiltöltőt mutatok be.

[ ÚJ TESZT ]

A napelemes mobiltöltésről általában

Manapság egyre inkább előtérbe kerülnek a környezetbarát technológiák az élet minden területén, egyre több szél-, és naperőmű épül világszerte, a hagyományos izzókat is szépen-lassan betiltják Európában, de a napjaink háztartási cikkeit, és természetesen a mobiltelefonokat sem kerüli el ez a tendencia. Azonban a napelemes töltése nem igazából a környezetvédésről szól, ezt a cikket nem a legtöbb környezetvédő szemszögéből írom, nem is értek egyet velük, hogy ez környezetbarát lenne.

Miért nem környezetbarát?

A válasz egyszerű. A napelemes töltő jóval nagyobb, mint egy mai hagyományos mobiltöltő, és több szén-dioxid kerül a levegőbe a gyártási folyamat során, nem beszélve a több nyersanyagról, egyszóval: A napelem előállítása nem éppen környezetbarát, sokkal jobban védhetjük környezetünket azzal, ha a mobiltöltőt csak addig dugjuk be a konnektorba, amíg azt használjuk. Magyarországon a jelenlegi technológiák többségével egyenlőre nincs értelme, és nincs is rá lehetőség, hogy folyton napenergiát használjunk, ugyanis télen nincsen megfelelő erősségű és mennyiségű napsütés. A napelemes töltés a legtöbb esetben lassabb is, így nem ajánlom mindenkinek.

Kiknek érdemes napelemes töltőt vásárolni?

- Hegymászóknak. (Rengeteg hegymászó életét a mobil mentette meg!)
- Akik olyan helyen élnek, ahol nincs áram, de a nap mindig erősen süt
- Akik gyakran mennek több napos, akár több hetes vándortáborba, túrára, zarándoklatra.

És akiknek nem...

- Elfogult környezetvédőknek. (Okát előbb leírtam)
- Északon élőknek. (Ez kevés magyar olvasót érinthet)
- Akiknek szűkös az idő: A napelemes töltés, mint említettem, több időt vesz igénybe!

A napelemes mobiltöltés lehetőségei

A mai mobiloknak csak elenyésző része rendelkezik napelemes hátlappal, ezek többsége kínai készülék. Jelenleg a Samsung Blue Earth az egyetlen márkás készülék, ami az európai piacon is jelen van.



Samsung Blue Earth

Sajnos nem építhető minden mobiltelefon hátuljára napelem, meg nem is szerencsés, ugyanis nagyon felmelegszik, ami nem tesz jót az alatta elhelyezkedő akkumulátornak. A többletvastagságról, és tömegről már nem is beszélve.
A másik lehetőség, ami gyakran jobb is, a különálló napelem beszerzése, ugyanis ezek általában sokkal nagyobb felülettel rendelkeznek, és jelentős részük nem csak közvetlenül tölt, hanem először a behelyezhető telepeket, majd az ezekben tárolt energiával a telefont akár éjjel is feltölthetjük. A legnagyobb előnye a különálló töltőnek az, hogy gyakorlatilag bármilyen készülékkel működik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.