2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

iPhone-totó: második rész!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Elérkezett az idő, tessék tippelni a hamarosan bemutatásra kerülő iPhone újdonságaira!

[ ÚJ TESZT ]

A cikk első részében szemügyre vettük az okostelefonok, azokon belül is a csúcskészülékek piacát, majd belecsaptunk a totóba. Az ott megkezdett tippsort most folytathatjátok a 13+1 pontos totó második felével, és

várjuk a tipposzlopaitokat a kommentekben!

Ne feledjétek: egy tipp azt jelenti, hogy az adott pontban felsorolt képességek legalább felével bírni fog a következő iPhone.

7 - Kamera, felépítés:

a hátlapi kamera paraméterei: a képalkotás fő mutatószámai, amikből együttesen lehet következtetni a kép várható minőségére. külön-külön nem alkalmasak a kamerák összehasonlítására, és más paraméterek is befolyásolhatják a végeredményt, de mi leginkább ezek alapján tudunk tájékozódni. Itt a tipp azt jelenti, hogy az új iPhone kamerája a megadottal megegyező vagy jobb értékkel bír majd.

12Mp: a megapixel a kamerák esetén a leginkább hangsúlyozott adat, ami a képérzékelőn lévő képpontok számát jelöli milliós nagyságban. minél nagyobb az értéke, annál részletesebb a kapott kép.

f/2.0: a rekesznyílás vagy apertúra mutatószámának minél kisebb az értéke, annál nagyobb a nyílás, annál több fény jut az optikába.

1/2": régről maradt nem hivatalos, de fontos paramétert jelölő kvázi-szabvány. értéke a képérzékelő méretére, vagyis a fényt felfogó terület nagyságára utal. a képérzékelő átlójának nagyjából másfélszeresét jelenti, vagyis – azonos oldalarányú érzékelők esetén – az érték négyzete arányos a képérzékelő méretével. a felső kategóriában ezidáig az ⅓”-os érték volt a jellemző, de a Nokia ennél jelentősen nagyobb képérzékelőkkel rendelkező kameratelefonokat is piacra dobott már (Nokia 808 PureView: 1/1.2").

2.0µm: egy fényérzékeny képpont nagyságára utaló érték, itt is a szám négyzetét érdemes figyelembe venni az összehasonlításkor, hiszen az adja ki a képpont területét. a jelenlegi telefonok 1µm és 2µm közötti értékekkel rendelkeznek. A HTC One 2µm-os pixeleinek 2-3-szoros területi értéke kiemelkedőnek számít (UltraPixel néven hivatkoznak rá), így megelégszenek 4 megapixellel az akár kétszer-háromszor több képponttal rendelkező hagyományos telefonkameráknál jobb képet ígérve.

8 - Kamera, ügyesség:

RAW - digitális negatív, tömörítetlen képformátum. az érzékelőről jövő összes adatot eltárolja, kizárólag az ISO adatok módosíthatók. bár az Omnivision már bejelentette a saját megoldását, eddig egy okostelefon sem támogatta ezt a formátumot. nem csoda, hisz az átlag felhasználó számára nincs jelentősége.

lencseszám: a 4S óta öt lencsével dolgozik az iPhone, akárcsak a HTC One, viszont a Nokia Lumia 925 és a Nokia Lumia 1020 már hattal, ami elvileg tisztább élesebb képet eredményez.

OIS: az optikai képstabilizátor nem szoftveresen, hanem az optikába épített hardver segítségével csökkenti a kép rázkódását videófelvétel közben, így hatékonyabb védelmet nyújt a kép remegése ellen. a HTC One-ban és az LG G2-ben két-, míg a Nokia készülékeiben háromtengelyes OIS lapul.

optikai zoom: általa veszteségmentesen lehet ráközelíteni a kiszemelt célpontra

fejlettebb villanó és/vagy mechanikus zár: sötétben történő fényképezés esetén jól jön a xenon vaku, azonban ezt néhány Nokia vagy Sony készüléket leszámítva nemigen alkalmazták eddig a gyártók. ez esetben különösen előnyös, ha a kamera mechanikus zárral rendelkezik, ami közvetlenül szabályozza, hogy mennyi ideig jut fény az érzékelőre. felmerült az is, hogy két – akár eltérő színű – LED segédfénnyel javítanák a kép fényességét, színgazdagságát.

HDR video: idén már elterjedtnek számító technológia: a készülék egy időben, de eltérő beállításokkal készít felvételeket, és ezekből rakja össze az ideális eredményt.

9 - Kamera, gyorsaság:

sorozatfelvétel: másodpercenként több teljes felbontású felvétel készítése. kiválasztható a legjobban sikerült darab, vagy az elmozdulás egyes fázisai akár egy fotón is megjeleníthetők.

lassított felvétel: gyors mozgások rögzítésére és látványos lassú visszajátszására alkalmas módszer. A videó a szokásos másodpercenkénti 30 képkocka helyett legalább 120 képkockát tartalmaz. az iOS 7 már biztosan támogatni fogja a 60 képkockás videórögzítést, de ennél több kell egy jó minőségű lassított felvételhez.

4K felbontású videó rögzítése: a 4K a kisebbik Ultra HD (UHD) felbontás, amit a nemrég bejelentett HDMI 2.0 szabvány már teljes körűen támogat. Úgy kapjuk, hogy a Full HD (FHD, 1920x1080) vertikális és horizontális részletességét egyaránt megduplázzuk, így mindjárt négyszer annyi képponttal rendelkezünk. Emiatt ezt a 8 Megapixeles szabványt szokták volt Quad HD-nek (QHD) is hívni, de a sok rokonértelmű kifejezésből adódó kavarodást elkerülendő egyértelműsítették a rendszert, így jelenleg a 3840x2160 (2160p) felbontást nevezik 4K-nak, esetenként még a 4096x2160 felbontást is jelentheti, míg a QHD-re mostanság a 2560x1440 felbontás esetén hivatkoznak, ami a viszont HD Ready (1280x720) 2x2-szerese. Nem elhanyagolható szempont, hogy minél magasabb felbontású egy képanyag, annál nagyobb tárolási (jelen esetben több száz megabyte percenként) és számítási kapacitás szükséges hozzá. Ez viszont növeli a készülék fogyasztását, ami ettől jobban melegszik, és hamarabb merül le az akkumulátora.

Az idei berlini IFA kiállításon bemutatott Acer Liquid S2 és a Samsung Galaxy Note 3 készülékek a világ két első (pár nap eltéréssel alig 30 hónappal az első FHD rögzítős telefon megjelenése után bejelentett) 4K felbontásban rögzíteni képes mobiltelefonjai. Azonban az ultramagas felbontás támogatottsága még igen alacsony, néhány cég kínál csupán 4K kijelzőket vagy kamerákat, millión feletti összegekért.

1080p előlapi kamera: elképzelhető, hogy követve a trendeket az előlapi kamera Full HD (1920x1080) felbontásban lesz képes képet továbbítani, illetve felvételeket készíteni.

10 - Hangminőség:

VoLTE: az iPhone 5 már HD Voice támogatással bír (amit épp mostanság aktiválnak a magyarországi szolgáltatók a hálózatokban), de az LTE alapú hangátvitel további jelentős javulást ígér a beszélgetések hangminőségében, viszont ezt a formátumot még csak néhány szolgáltató támogatja.

aptX: veszteségmentes tömörített hangátvitel Bluetooth eszközök, pl. fejhallgatók számára. lassan, de biztosan terjedő audiofil szabvány.

sztereó hangszórók: a zene vagy éppen a filmek hangja jobb minőségben szólal meg két hangszórón keresztül. jó példa rá a HTC One a két előlapi hangszórójával.

Hi-Fi minőségű hang: a legújabb előrelépés a minőségi hangzás terén a mobilok világában: 24 bites 192 kHz mintavételezésű hangot szolgáltat az LG G2 és a Samsung Galaxy Note 3 mobilja. az iPhone-ban az iTunes-szal kombinálva ez egészen kecsegtető ajánlat lehet.

sztereó hangfelvétel videóhoz: fura mód ezt az iPhone 5 sem tudja, pedig annak már három mikrofonja is van.

térhatású hang: egyes készülékek, mint pl. a Nokia N8 a digitális videókimenetükön keresztül támogatják a sokcsatornás hangkezelést, míg mások a 3.5" jack aljzaton keresztül szólaltatnak meg térhatású hangot.

11 - Túratempó:

új szenzor: az Samsung Galaxy S4 számos új szenzort vonultatott fel: hőmérő, páratartalom mérő és a kézmozdulatok érzékelése végett infravörös érzékelő is található a készülékben, illetve a korábbról már ismert barométer, ami pontosabb helymeghatározás mellett a siklóernyősöknek szánt applikációkat is segíti (nagyon várom az első beépített halradarral rendelkező telefont). Ügyes húzás lenne egy barometrikus magasságmérő, más néven altiméter, ami amellett, hogy kuriózum lenne az okostelefonok közt, tudását tekintve fejlettebb, mint a hasonló képességekkel bíró “androidos” barométer. Egy kis plusz amúgy sem ártana az Apple nehézkesen indult térképszolgáltatása számára.

víz- és porálló: az IP szabvány a víz- és porállóságot jelzi, legjobb értéke az IP68 – ahol az első szám a porállóság szintjét a második szám a vízállóság szintjét jelenti –, de a gyártók ennél kisebb értékkel is be szokták érni (Sony Xperia Z1: IP58; Samsung S4 Active: IP67). érdekes újítás lehet a víz alatti fényképezés lehetősége.

12 - Akkumulátor:

megnövelt üzemidő: kiemelten fontos szempont, hogy meddig bírja a telefonunk akkumulátora ellátni árammal a készüléket. A gyártók által megadott értékek alapján az iPhone eléggé lemaradt az üzemidő tekintetében a versenytársak mögött, ezért érdemes lenne hangsúlyt fektetni erre is. Már az se lenne rossz, ha sikerülne legalább a korábbi készülékek szintjére visszatornázni az értékeket. irányadó alsó határértékek (3G): készenlét / beszélgetés -> 12 nap / 12 óra.

vezetéknélküli töltés / napelemes töltés: mindkettő ősrégi technológia. míg az előbbi mostanában kezd elterjedni az okostelefonok világában, az utóbbi egy-két próbálkozástól eltekintve nem terjedt el ezen a piacon. Ennek egyik oka az lehet, hogy egy akkumulátor napenergiával történő feltöltése egy teljes napot igényel, és bár a napelemek hatásfoka növekszik, igaz ez az akkumulátorok kapacitására is. Lehetséges irány a kijelzőbe épített napelem használata.

13 - Kezelés:

kesztyűs kéz: az újabb érintőképernyős készülékek nagyon jól érzékelik az ujjainkat, de csak mezítelen bőrfelülettel vagy speciálisan erre fejlesztett eszközökkel hajlandók együttműködni. Korábban a Sony Xperia Sola-t és újabban a Nokia és a Samsung a csúcskészülékeiket olyan kijelzőkkel hozták forgalomba, amiket akár kesztyűben vagy akár közönséges ceruzával is tudunk irányítani.

közvetett "érintés": az imént említett Sola (floating touch) illetve a Samsung Galaxy S4 (air touch) újítása az érintés nélküli vezérlés: ujjunkkal elég csak megközelíteni a képernyőt, és pl. megtekinthetjük a képernyő adott részén lévő fotó vagy videó előnézetét kattintás illetve annak megnyitása nélkül.

hatékonyabb szövegbevitel: az első iPhone forradalminak számító képernyőbillentyűzete felett is eljárt már az idő, de a hangfelismerés korlátai miatt a továbbiakban is szükségünk lesz a jól megszokott QWERTY alapú szövegbevitelre. Számos megoldás született a képernyőn történő gépírás egyszerűsítésére, felgyorsítására. ezek egyik legnépszerűbb változatát a SWYPE jelenti, ami képes felismerni a bevinni kívánt szavakat úgy, hogy az első és utolsó betű közt nem emelem fel az ujjamat, hanem sorban végighúzom a betűkön.
Egy másik lehetséges irány a Tactus Technology fejlesztése, ami jelenleg még prototípus formában létezik: a képernyő felületén a képernyőbillentyűzet gombjai felett kiemelkedő apró dudorok ujjbeggyel jól követhető gombokként, fizikai érzettel segítik a szövegbevitelt.

gesztusvezérlés: a Galaxy S4 egyik büszkén mutogatott képessége (az infraszenzorral támogatott) gesztusérzékelés, ami lehetőséget ad arra, hogy a készülék előtt hadonászva irányítsuk azt.

+1 - Meglepetés:

egyebek: olyan más mobilkészülékekben létező ill. feltörekvő technológiák, amiket vagy túlzottan korai lenne felvenni a készülék tudáslistájára a technológiai fejlettség ezen szakaszán (a támogatás jelenlegi alacsony foka vagy jelentős energia- ill. helyigény miatt), vagy várhatóan sosem kerülnek bele egy Apple mobilkészülékbe (koncepcióidegen funkció, üzleti érdekellentét vagy kompatibilitási nehézség miatt): 64-bites processzor – szénszálas/kevlár/liquidmetal készülékváz – Home gomb nélküli kialakítás nagyobb kijelző – ívelt kijelző – szemüveg nélküli 3D kijelző – 3D ikerkamera – FM-rádió/FM-transzmitter – digitális TV-vevő – készülékbe rejthető érintőceruza (stylus) – több SIM-kártya párhuzamos kezelése – microSD kártyaolvasó – hátlapi kitámasztó – USB On-The-Go – beépített QWERTY billentyűzet (pl. fizikai vagy lézervetített) – laptoppá vagy tabletté dokkolható.

ergonómia: a cikk első részének elején említettük, hogy az iPhone 5 a csúcskategóriás készülékek között kuriózumnak számít a méreteit tekintve, hiszen ilyen tudással más gyártók nem készítenek ekkora méretben telefont. Ezt számos fórumon sérelmezik a felhasználók, az egyik legnagyobb okostelefonos oldal még egy petíciót is indított annak érdekében, hogy a gyártók készítsenek közepesen nagy méretben is nagy tudású készülékeket.

Íme hát egy játékos, ám mégis reális paraméterlista, amiből néhányat már teljesített is az iPhone 5. Az értékek felső illetve alsó határok értelemszerűen, hibahatáron belül:

0.1 kg, méret: 2.3" x 4.5" , IP67 védettség, 8.9 mm vastag és 10 cm képátló

Tehát egy maximum 100 grammos, legfeljebb 59 mm széles és 115 mm magas, víz- és porálló, legfeljebb 8.9 mm vastag és legalább 4"-os készülékről van szó. itt jegyezzük meg, hogy 4”-os vagy nagyobb kijelzővel rendelkező telefon még nem ment 100 gramm alá, viszont az Apple néha odafigyel az ilyen “álomhatárokra” is, például az iPhone 5 súlyát és vastagságát is úgy lőtték be, hogy épp egy-egy jól mutató érték, a 4 uncia illetve a 0.3 inch alá kerüljenek.

Mielőtt szavaztok, érdemes több szempontot is mérlegelni. Egyrészt az iPhone technológiailag még mindig fejlettnek számít ugyan, viszont ha most nem érkezik egy nagyobb csomag újdonság, akkor már nem fogja tudni felvenni a versenyt a többi gyártó közvetlenül előtte vagy rögtön utána érkező termékeivel.
Másrészt viszont a mértékkel és fokozatosan adagolt újítások elve szerint, illetve hogy emlékeztessen az utód az elődre, a felsoroltak közül nem lehet egyszerre sok nagy horderejű fejlesztéssel előrukkolni. Hagyni kell jövőre is belőlük, illetve tartogatni kell későbbre olyanokat is, amik kis költséggel, könnyedén beilleszthetők a repertoárba, és felmutathatók, mint új, felhasználói élményt gazdagító elemek.

A fenti felsorolásban egész biztos található olyan összetevő, amit már a tavaly bemutatott készülékbe is beletehettek volna, de még a jövő évibe sem fog belekerülni sőt, egy-kettő közülük talán sohasem lesz része a koncepciónak.
Keressétek azokat a fejlesztéseket (és kombóikat), amiket muszáj meglépni, és azokat is, amik forradalmivá tehetik az új iPhone-t. Ne a reményeitek vagy a cégről alkotott véleményetek vezessen, ezek könnyen félrevezetők lehetnek, főként figyelembe véve azt, hogy az Apple-t nagyrészt a marketingbeli tehetsége különbözteti meg a többi gyártótól. Ennek része a külcsíny és a belbecs is, de a tervezőasztalra csak azok az összetevők kerülnek, amik adott időben a legtöbb vásárlót tudják a szolgáltatások és a termékek szintjén mozgósítani.

Jó tippelést, és sok szerencsét hozzá!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.