2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Nagy használt VGA vásárlási tanácsadó

Avagy megateszt GeForce 8500 GT-től GTX 980 Ti-ig, mert a nagy videókártyás cikkem után 3 évvel újra kedvet kaptam!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Üdvözlök minden érdeklődőt!

Tavasszal már három éve lesz, hogy a nagy videokártyás cikkem megjelent, és most újból kedvet kaptam a VGA teszteléshez. Elhatároztam tehát, hogy két kiegészítő cikkel bővítem ki az abban olvasható információkat, melyek közül az elsőben a legerősebb AGP-s kártyákat hajtottam meg komolyabb kihívást jelentő tesztekkel, míg a mostani írásban a PCI Express-es kártyák közötti választásban adnék egy kis segítséget az olvasóknak.

Nyakunkon egy forradalminak kikiáltott paradigmaváltás, hiszen mostanában a csapból is a DirectX 12, na meg a vele kéz a kézben járó virtuális valóság témaköre folyik, ám a hazai kereseti viszonyokat ismerve, az emberek többsége nem engedheti meg magának az új generációs fejlesztések azonnali megvásárolását, hanem inkább a használtpiacon keresgél játékra is alkalmas VGA után. Érdemes tehát egy korszak alkonyán a DirectX 10-es és 11-es típusokat még egyszer górcső alá venni, és megvizsgálni, hogy a mai vagy közelmúltbeli játékok elvárásainak mennyire képesek megfelelni.

Ez az írás tehát a használtpiacon kapható típusok közötti labirintushoz próbál egy kis útmutatót nyújtani, ezért cikkeim közül elsőként nem csak a nyers erősorrendet mutatja meg, hanem ár/teljesítmény arány szempontjából is vizsgálja a kártyákat.

Ehhez az átlagos használtpiaci árakat vettem alapul, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy fillérre pontosan ennyibe kerülnének az adott típusok, csak nagyságrendi információként szolgál. Természetesen nyilvánvaló az is, hogy az árak folyamatos változása miatt ez a sorrend csak a cikkírás pillanatában igaz, aki később olvassa az írást, annak tehát érdemes lehet utánanézni az aktuális áraknak, és annak megfelelően korrigálni az eredményt.

A kártyák kiválasztásakor ezúttal nem törekedtem arra, hogy az összes létező típus szerepeljen a tesztben (aki erre kíváncsi, az a nagycikkben úgyis megtalálja), így a játékra alkalmatlan low-end típusok, a nagyon ritka, szinte csak papíron létező modellek, és a dupla GPU-s kártyák ezúttal kimaradtak a szórásból, de így is sikerült 88 versenyzőt a rajtvonalhoz állítani.

További változás, hogy korábbi írásaimmal ellentétben, ezúttal nem állítottam vissza referencia órajelre a gyári tuningos kártyákat, hiszen manapság már szinte kizárólag ilyeneket kapni, így a referencia órajelek csak tájékoztató jellegűek. Minden modell bemutatásakor meg lesz adva, hogy a referencia ajánláshoz képest hány százalékos tuningot kaptak.

Jó szórakozást kívánok tehát legújabb írásomhoz, és remélem, hogy lesznek olyanok is, akik számára hasznos információkkal fog szolgálni a cikk. Egyúttal a dátumra való tekintettel itt ragadnám meg az alkalmat arra is, hogy minden kedves olvasómnak kellemes ünnepeket kívánjak!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.