2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Műveleti erősítők II. rész

Egy konkrét példán keresztül ismertetem a műveleti erősítős kapcsolások tervezésének alapjait, számításait.

[ ÚJ TESZT ]

Mérések

A nyákterv és a végeredmény:

A méréseket egy olcsó Audigy kártyán végeztem 16bit/48kHz-es módban, RMAA 6.2.5-tel.
Először magát a kártyát mértem meg, majd közbeiktattam a fejhallgató erősítőt és 32, 55, 100Ω-os terhelések mellett is elvégeztem a mérést. Az alábbi táblázatban láthatjátok ezeket. Mivel az erősítő mérésekor megkerülhetetlenül belemérem a hangkártyát is, pirossal feltüntettem, hogy milyen torzítási értékeket kapunk, ha az eredményeket megtisztítjuk az Audigy torzításaitól.

Ilyen jó zajszintre nem számítottam, főleg mivel aszimmetrikus felépítésű az erősítő. Egy gyors fejszámolás után -115dB-re jön ki a zaj.
Torzításban viszont kicsit jobbat vártam, de így sem kell "kikukázni".
A kimeneti kis terhelő ellenállás okozza a vártnál nagyobb torzítást /32-55-100ohm/, mert látszik, hogy ahogy nő a terhelő ellenállás értéke, úgy csökken a torzítás. Ha megnézzük az alábbi spektrumokat az erősítő szinte kizárólag páros harmonikusokat termel, ami a tervezőt dicséri. Mármint az IC tervezőjét.

Érdekesen alakult a frekvencia-átvitel is a terhelés függvényében. Ez főleg annak tudható be, hogy megépítéskor válogattam a 220nF-os kondenzátorokat. A nagyobb értékűek kerültek a bemenetekre, a kisebbek pedig a visszacsatoló körbe. Így kb 0,6Hz-cel előbb kezdődik a visszacsatoló kör emelése, mint a bemeneti kör vágása.

Az Audigy szólóban

32Ω

55Ω

100Ω

A műveleti erősítő átlagostól kicsit eltérő alkalmazása megtette hatását. Szinte olyan, mintha a kimenet DC-csatolt lenne.

- Köszönöm, hogy elolvastad -

ELP

-------------------------------------

A-osztályú fejhallgató erősítő építése

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.