2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Műholdas helymeghatározás

Ebben a cikkben a műholdas helymeghatározásról és rendszerének felépítéséről tudhattok meg többet.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés a műholdas helymeghatározás világába

Az alább olvasható cikkben többet megtudhattok magáról a műholdas helymeghatározásról, műholdas helymeghatározási rendszerekről illetve annak alapjairól. Véleményem szerint ezt a témát több megközelítésből is fel lehet dolgozni. Biztos vagyok benne, hogy lehetett volna ennél jobbat is csinálni. Ez az évfolyamdolgozatom (nem a szakdolgozatom!) rövidített mása. Én már akkor örülök, ha legalább néhányotoknak sikerült azért felkeltenem vele az érdeklődését! Igyekeztem a dolgozatomból a legérdekesebbeket/legfontosabbakat kiírni, szerintem nem lett olyan vészesen hosszú! (Ha valaki kíváncsi az eredetire, akkor szóljon és elküldöm neki, mert egyenlőre nem akarom az "egész világ" számára közzétenni.)
Akkor vágjunk is bele! :)

A rendszer alapja

Alapjának a háromszögelést tekinthetjük. Ez egy olyan művelet, amellyel egy háromszög két csúcsának koordinátáit, valamint a belső szögeket ismerve meghatározhatóak a harmadik csúcs koordinátái. Minden háromszög oldala teljes mértékben osztozik két másik háromszög oldalával. Ennek egy kifinomultabb elvén a magasság meghatározása is lehetséges. Korábban, a GPS megjelenése előtt ez volt az egyetlen lehetséges módszer a földmérésre illetve a térképészetben való pontosításokra. Jelenleg minden ország rendelkezik olyan viszonyítási pontokkal, amelyekhez képest a mérések elvégezhetővé válnak. Ezeknek az úgynevezett referenciapontoknak a hálózati térképéhez a hozzáférés egy átlagos felhasználó számára nem lehetséges.

Háromszögelés

Alapvető információk megléte

A műholdas helymeghatározáshoz elengedhetetlen a műholdak vevőtől való távolságának az ismerete és a pontos időmeghatározás (időmérés), amely a negyedik műhold megléte nélkül nem lehetséges. Az űrben elhelyezkedő műholdak pontos elhelyezkedése és a különböző jelek korrekciójának ismerete mind-mind szükséges a műholdakkal való helymeghatározáshoz. A műholdtól való távolság meghatározása a műholdról érkező rádiójelek segítségével történik, amelyet a vevőkészülék dolgoz fel. A méréskor az időjárási körülmények elhanyagolhatóak, nem befolyásolják (jelentősen) magát a mérést.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.