2022. május 29., vasárnap

Gyorskeresés

MSN a GTalk-ban

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kísérletező kedvű emberként körülbelül fél éve bukkantam rá egy olyan információra és...

[ ÚJ TESZT ]

Kísérletező kedvű emberként körülbelül fél éve bukkantam rá egy olyan információra és némi útmutatásra, amely felkeltette az érdeklődésemet: MSN-t, ICQ-t és AIM-et is használhatunk Google Talk-ból. Sokan most értetlenül néznek rám, hogy miről is beszélek. No akkor lássunk is neki a dolgok tisztázásnak:

Mi is az a Google Talk?

A Google Talk egy, a Google által rendelkezésünkre bocsátott, XMPP alapokon nyugvó csevegőfelület, amely gyakorlatilag szinte csak arra jó, hogy két ember írásban tudjon kommunikálni egymással. Cserébe viszont viszonylag stabil, letisztult, sőt, még a logokat is online tárolja, a Gmailes postafiókunkban. További előnye, hogy egyszerre több helyről is bejelentkezhetünk rá, a webes felület teljes funkcionalitást nyújt, illetve a XMPP-alapok.

Mi is az az XMPP?

Hirdetés

Az XMPP (korábban Jabber) egy nyílt forrású csevegőprotokoll. A nyílt forrás előnyeibe nem mennék bele, csak annyit kell tudni róla, hogy gyakorlatilag bárki testreszabhatja, fejlesztheti kellő tudással. Így tudhat magának egy igen érdekes sajátosságot: lehet róla csatlakozni más protokollokra is. A dolog egy kicsit részletesebben kifejtve úgy néz ki, hogy léteznek különböző XMPP-serverek (magán-, publikus vagy privátserverek egyaránt), s ezeknek az üzemeltetői saját szájuk íze szerint eldöntik, hogy milyen funkcionalitással ruházzák fel a servereket. Ebből következik természetesen, hogy az embernek keresnie kell a számára megfelelő server(eke)t, hiszen a szolgáltatásokat, stabilitást, készenlétet, sebességet és egyéb paramétereket tekintve erősen változóak. Kellő eltökéltséggel és idővel azonban rátalálhatunk a nekünk megfelelő(ek)re.

Mire is számítsak akkor én tulajdonképpen?

A dolognak vannak előnyei és hátrányai is. Íme egy rövid lista a legszembetűnőbb dolgokról:

• online chatlog (a gmail-fiókban)
• egyszerre több helyről, kliensből is bejelentkezhetünk
• nem kapunk vírust, mert nincs file-átvitel
• gyakorlatilag bármilyen rendszer elé leülve azonnal tudjuk használni, ha van böngésző

• csak szöveges átvitelre korlátozódnak a csevegések
• nincs file-küldés és fogadás
• csak egy xmpp-t (is) ismerő klienssel, gtalk-klienssel vagy webes felületet használva tudunk így csevegni (persze bejelentkezhetünk hagyományos klienssel is, csak akkor nincsenek meg az imént említett előnyök, hátrányok)

Sokakat elrettent ez a dolog, sokaknak viszont felcsillanhat a szeme. Ami miatt nekem nagyon fontos, és megéri a többi dolog feláldozását, az az online log, illetve a több helyről bejelentkezés így együtt. Mivel nagyon sokszor kell elmennem a saját gépemtől hosszabb időkre, megtörténhet, hogy pont akkor keresnek, amikor nem vagyok otthon. Ilyenkor hagy(nak) egy (vagy sok) üzenetet, amit én máshonnan bejelentkezve is meg tudok nézni a logból. Kényelmes dolog továbbá a gmail keresőjét használva kutatni a logokban. Nekem bevált. :)

Térjünk a lényegre!

Ahhoz, hogy integrálni tudjuk a többi protokoll partnereit a GTalkunkba, két dolog kell:

- Egy jó XMPP-kliens. Személyes kedvencem: Gajim, de egyesek a Psi mellett teszik le a voksukat.
- Amennyiben nem tudunk egy biztosan jó servert: Publikus XMPP serverek címei

A dolgok mikéntjét Gajim-ot használva fogom bemutatni. Psi-vel is hasonlóan megy, csak esetenként más egy-egy menüpont neve.

Feltételezzük, hogy már regisztráltunk Gmailre és tudjuk a jelszavát is az adott postafióknak.

Indítsuk el a Gajimot. Amennyiben először indítottuk, és még nincs fiókunk regisztrálva, fel fogja kínálni, hogy hozzuk létre a fiókunkat, vagy csatlakozzunk egy már meglévőhöz.
Válasszuk az előbbit (fenti opció):

Majd töltsük ki a következő ablakot értelemszerűen:

Továbbmenve kattintsunk az Advanced gombra:

Töltsük ki a következőképp a Connection fülnél található mezőket:

Egy mentést nyomva már csatlakozhatunk is.

----

Körülbelül ekkor érdemes megejteni azt a beállítást, amely révén nem kell okézgatnunk a nagy mennyiségű partnernél egyenként, hogy igen, fel akarjuk venni őket, igen, engedélyezni akarjuk, hogy lássanak minket (s miután végeztünk az importálással, érdemes visszakapcsolni).

GMail: Settings (Beállítások) -- Chat (Beszélgetés)
A megfelelő opciót válasszuk ki. Mentés.

Gajim: Edit -- Preferences
A felugró ablakban keressük meg az Advanced fülön az Open gombot, bökjünk rá.
Duplaklikk az alwaysauth sorra, hogy activated-en álljon. Bezár-bezár.

Most pedig lépjünk ki mind a Gmail-ből/GTalk-ból, mind az integrálandó protokollból.

----

Kattintsunk jobb gombbal a csatlakoztatott accountunkra, majd a Discover Services-re.

A felugró ablakban kapunk egy reklamációt, hogy a gmail.com nem ajánl fel további finomságokat számunkra. Viszont amennyiben beírjuk egy olyan server címét a helyére, amit már leellenőriztünk, és tudjuk, hogy jó, máris változik a helyzet.
(itt jegyezném meg, hogy azt a servert nem ajánlom - amit jelenleg használok: tuff.org.uk)
Válasszuk ki a nekünk kellő protokollt, majd bökjünk a Registerre.

Kis idő múlva az arcunkba is kapjuk az ablakot, ami az adott protokollhoz tartozó loginunk és jelszavunk iránt érdeklődik.

Az ok-ra bökve el is indul a csudacsoda, partnereink számától függően hosszabb-rövidebb ideig eltarthat a móka, ez alatt nem nagyon tudunk majd bejelentkezni sem GTalk-ra, sem az adott protokollra (utóbbira ne is próbáljunk, mert félbemaradhat a partnerek importálása!).
Ezen a ponton már nem kell semmit sem csinálnunk, a Google szinkronizálja az átjátszón keresztül az adott protokoll adatbázisát a sajátjával, így amint elküldtük a kérést, akár ki is jelentkezhetünk a fiókunkból, amíg a két server elmókázik egymással, s tesztelgethetjük, hogy vajon vissza tudunk-e csatlakozni. Amikor sikerül, akkor már majdnem teljes a siker.

Utómunkálatok

Előfordul, hogy valamilyen hiba folytán a GTalk servere nem kapta meg az információt, miszerint adott partnernek láthatjuk az állapotát. Ezen a következőképpen lehet segíteni:
A Gajim-on belül engedélyezzük az offline partnerek mutatását

View -- Show Offline Contacts - Pipa

Kicsit el fog vele szöszölni a partnerek számától függően, így elsőre azt hihetjük, lefagyott, de nem valószínű. Amikor újra miénk az irányítás, érdemes végiggörgetni a partnerlistán, és minden olyan partnernél, akiknek kérdőjeles figura van az állapotikonja helyén, alkalmazzuk a következő módszert:

Névre jobbklikk -- Subscription -- Ask to see his/her status

Érdemes ki- és újra bejelentkezni egy-két alkalommal, hogy ezeket az anomáliákat végleg felszámoljuk. Ezután tetszőlegesen ki is kapcsolhatjuk újra a nem elérhető partnerek megjelenítését.

----

Megesik, hogy néha a GTalk elveszti a kapcsolatot az átjátszóval. Ilyenkor érdemes ki- és bejelentkezni, legtöbbször ez megoldja a problémát. Amennyiben nem, úgy érdemes másikat keresni.

----

Amennyiben mégsem tetszik nekünk ez a móka, és szeretnénk visszacsinálni, csak a következőt kell tennünk:

View -- Show Transports - Pipa

Görgessünk le addig, amíg meg nem találjuk a Trasports csoportban az átjátszót.

Átjátszóra jobbklikk -- Remove from Roster

Ezzel töröljük az átjátszót. Érdemes ilyenkor ki- és bejelentkezni (megintcsak elképzelhető, hogy pár percig szöszölni fog vele a Gmail). Amennyiben újbóli bejelentkezés után még mindig látjuk nem elérhető partnerként azokat, akiket felvettünk, érdemes egyenként szépen kitörölgetni őket.

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.