2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

MSI M673X – vélemény

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Macka cikke ( [link] ) motivált, hogy leírjam, miért választottam a címben említett laptopot,...

[ ÚJ TESZT ]

Macka cikke ([link]) motivált, hogy leírjam, miért választottam a címben említett laptopot, illetve mi a véleményem róla.

Már jó 2 hónapja tervezgettem laptop vásárlást, de sajnos anyagi okok miatt nem tudtam korábban megvenni, szerencsére február elseje óta aktív tagja vagyok a munkások körének, így első havi fizetésem, még meglévő spórolt diákmelós fizumból, diákhitelből, s az első havi fizetésemből vettem meg a laptopot. Ára 236.000 Ft volt Szegeden vettem egy elég kis korrekt boltban, másik boltban 6000-rel olcsóbb lett volna, de ott parasztok az eladók .

Sok laptopot átbogarásztam mire sikerült kiválasztanom az igényemnek megfelelőt. Olyan laptopot kerestem, mely ár/teljesítmény tekintetében jóknak mondhatóak. Sokat néztem Fujitsu-Siemens laptopokat, de valahogy nem nyerték el a tetszésemet. Köszönhetően annak is, hogy az ismerőseim között vannak, akiket szívatnak a laptopjuk. Másik ismerős panaszkodott az Acerjára hogy aksiról szinte 1 órát sem bír, s minimum elvárás nálam egy laptopnál a 1,5-2 órás üzemidők. (őszintén megvalva először egy Dell laptopot néztem ki, de jóval drágábbak az azonos kategóriás laptopjaik mint az MSI-nek vagy a HP-nek.
A rostán két típus maradt fent. Az egyik, amit megvettem (milyen meglepő ) a másik egy HP nx7400-as gépecske volt, de a gma950-es integrált „videókártya” elég halovány teljesítménye miatt döntöttem az MSI mellett.


Kicsomagolás

Sajnos ennek mozdulatairól nem tudok képeket csatolni, mivel már kicsomagoltam rég . De azért a diszkréten díszített dobozt csak lefényképeztem:


[kép]


A csomag tartalma:
- MSI M673X laptop
- 4400 mAH-s aksi
- Töltő
- Driver és Util CD
- Angol nyelvű manual
- S egy MSI egér


Első bekapcsolás, telepítés

Hát nem lepődtem, meg mert már jó előre tájékozódtam, s tudtam, hogy a gép csak egy szimpla FreeDost tartalmaz, semmi más extra nincs alapból rajta. (még jó hogy vista compatible ). Szerencsére egyetemista és programozó mivoltomnak köszönhetően, msdnaa-n keresztül ki tudtam kérni a Windows XP sp2-t s máris telepítettem fel a gépemre, röpke 3 óra alatt minden üzemképes volt, s minden driver simán felment. Egyedül a bluetooth nem működött mint azóta kiderítettem mert nincs is benne a laptopban, pedig mindenhol azt írják hogy van benne . Mondjuk az gyanús volt hogy az www.msi.com.tw oldalon csak opcionális volt . S ami opcionális az kis hazánkban tuti nincs benne .

Hazafelé menet a vonaton még állítgattam ezt azt, meg kíváncsi voltam mennyi időt bír ki. Hát alig használtam ki a gép teljesítményét s kb 1,5 órát bírt kicsit elszomorodtam, de aztán mikor mindenhol beállítottam hogy aksiról energiatakarékos legyen, akkor legközelebb már 2,5 órát írt ki php programozásnál.


Külcsin

Az anyaghasználat bár nem tökéletes, de azért az lowend laptopokhoz képest nagyon kellemes. Matt hatású műanyag borítás jellemzi. Sajnos a használt műanyagon jól látszódik kézről rákerült zsír, de miután már rendesen bezsírosodott akkor már nem gáz. A gépet a touch pad kellemes ezüstös hatása töri csak meg a laptopot. A billentyűzet felett egy picur beépített mikrofont is találunk. Sok embert zavar a nagy power gomb, de szerintem nem vészes. A billentyűzettől először infarktust kaptam, de könnyen és gyorsan megszoktam. Talán lehetnének a gombjai kicsit lágyabbak. (azért a Logitech UltraX Desktop azért klasszisokkal jobb) Ami még manapság is zavar az í betű helye, melyet valamilyen elvetemült designer az enter alá pakolt, de hát csak szokás kérdése. Ergonómia szempontjából a billentyűzettel nincs gond, kis idő kell megszokni a nyilak körüli pici gombokat.


[kép]


Jobb oldal: PCMCIA, ExpressCard, FireWire, Svideo, DVI, táp csatlakozó, s két darab USB port található.


[kép]


Bal oldalon: gigabites lan, modem, két USB csatlakozó, illetve a supermulti DVD-Író található.


[kép]


Elöl: kártyaolvasó (SD/MMC/XD/SM/MS/MSPRO), és az 5.1-es hangkártya kimenete.


[kép]


Nagyon impozáns hatása van a laptopon található MSI feliratnak, mely bekapcsolt állapotban világít. Először megijedtem, hogy plusz áramforrást eszik, de hamar rájöttem, hogy csak a tft háttérvilágításának fényét használták eme future-höz.

Kijelző, manapság sajnos trenddé kezd válni, hogy csillogó tft-vel szerelik a laptopokat, mert így szebbnek hatnak a panel színei, bár a tükröződésnek köszönhetően a használat eleinte kicsit talán kellemetlenebb. A kijelző felett egy 1.3 megapixeles webcamera található.


[kép]


[kép]



Belbecs

A gép egy Turion X2-es processzort tartalmaz mely 1,6 GHz-en ketyeg, aksiról használva az órajelet visszaveszi, 800 MHz-re. A beépített winchester 120 Gigabájtos, mely 5400-on járt sajnos még így is elég jól fűt. Sajnos érezhető hogy nem egy csúcssebességű winchesterről beszélünk. A laptop alapból 1 giga ramot tartalmaz mely mellé még egy modul is behelyezhető. A videókártya 256 megás Nvidia Geforce GO 7400.


Konkluzió

Teljes mértékben azt vártam, amit kaptam, leszámítva a bluetoothot, amit már azóta orvosoltam egy Conceptronic PCMCIA-s bluetooth adóvevővel, melyet itt a prohardveren szereztem be, 2800 plusz postaköltség fejében. A gép teljesítménye kielégítő számomra, ha tápegységről használom néha meg is feledkezem hogy laptopot használok. Mondjuk a tényekhez, hozzátartozik, hogy aksiról nem egy villámgyors gép, persze ennek legfőbb oka, hogy mindent power save-re állítottam. A géphez tartozó cd-n van egy egyszerű jól használható Dual CoreCell nevezetű program, melyet a gép teljesítményének állításához használhatunk. Ha most vennék laptopot szintén e mellett, döntenék, s szívből ajánlom mindenkinek. Fórumon 1-2 embernek 1 hónap után előjött billentyűzet probléma, eddig nálam nem jelentkezett (kopp-kopp-kopp), pedig napi 10 órát használom körülbelül, de remélem, nem jelentkezik ez a hiba nálam.


[kép]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.