2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Motorola Moto G 5G Plus – az eddigi legerősebb G

A Motorola ezzel a készülékkel a 400 eurós ársáv alatt is elérhetővé tette az 5G-t.

[ ÚJ TESZT ]

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Adatkommunikáció:

Az európai modellnél 5G esetében az alábbi frekvenciák érhetőek el: 1 / 3 / 7 / 8 / 28 / 38 / 41 / 77 / 78. Integrált X52-es Snapdragon 5G modem található a telefonban, ami a SUB-6-os tartományokat részesíti előnyben. 4G-nél pedig 20 frekvenciasáv van. Annak ellenére, hogy nálunk egyik szolgáltató sem forgalmazza a készüléket, megtalálható a VoLTE és a VoWIFI elérés is.

A készülék dual SIM - dual stand-by elven kezeli a 2 SIM kártyát, így ha az egyik hívószámunkra befut egy hívás, akkor a másik kártya lekapcsolódik a hálózatról. Telefonálási hangminőség nem olyan, mint korábban megszokhattunk ebben a kategóriában, páran panaszkodtak, hogy nem hallanak olyan jól és én sem voltam teljesen megelégedve a hívó fél hangminőségével. Ezt a valószínűleg a 2 mikrofonnak és a gyengébb hangszórónak köszönhetjük. Az antenna jelerőssége jó.

[GPS és szenzorok]

A Bluetooth® 5.1, valamint A2DP, LE protokoll van. A Qualcomm® aptX™ Adaptive Audio, Qualcomm TrueWireless™ Stereo szabványok támogatottak a Snapdragon 765G esetén, de erre vonatkozóan konkrét infót nem találtam a G 5G Plusnál. A Wi-Fi 2.4 GHz + 5 GHz 802.11a / b / g / n / ac, Wifi Direct, hotspot, Chromecast támogatással rendelkezik.

A pozicionáláskor GPS (L1 + L5), A-GPS, LTEEP, SUPL, GLONASS, Galileo támogatást kapunk. Viszonylag gyors és pontos a helymeghatározás. A C típusú USB csatlakozó 2.0-es, OTG, NFC, gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű van, barométer, infra nincs.

Akkumulátor:

A készülékben egy 5000 mAh teljesítményű akkumulátor van. Az első merítési ciklusban lefuttattam pár tesztet – Antutu, Geekbench 4, 5, 3D Mark. Kipróbáltam a fent említett játékokat kb. egy órán keresztül. A HBO Go és a Telekom TV Go 50%-os fényerő mellett összesen több, mint két órát ment. Waze segítségével 43 percet használtam a GPS-t. Internet Opera böngészővel, YouTube, Reddit, Telegram stb. nyomkodással 23 óra alatt 1%-ra merítve 10 óra kijelző időt sikerült elérni.

[akkumulátor statisztika]

Összegzés:

A Motorola Moto G 5G Plus nem egy rossz telefon, hiszen kapunk egy nagy kapacitású akkumulátort, ami eléggé sokáig bírja, és az átlag felhasználónak nem szükséges csak 2 naponta töltenie. Kapunk egy relatíve erős processzort és 6 GB RAM-ot, ami döccenés nélkül teszi a dolgát a jól optimalizált, szinte stock Androiddal, és simán használható lesz a telefon akár 2-3 évig is. Kapunk 5G támogatást. Kapunk egy pontos és megbízható fizikai ujjlenyomat olvasót. Kapunk 6 kamerát, ha fontosak a számok is. Van 3,5-es jack csatlakozónk is. Nagyon jól használhatóak a Moto gesztusai. Végül pedig ötletes és jól működik a Moto kijelző is.

DE van pár hiányossága, illetve hibája a készüléknek, ami mellett nem mehetünk el:
- A kameraszoftver nem az igazi, az ultraszéles lencsével készült képek rettenetesek.
- Hiányzik az optikai képstabilizálás.
- Ilyen minőségért felesleges 4 szenzort rakni a hátlapra, vagy használhatták volna a One Zoom háromszoros optikailag stabilizált lencséjét és az ottani ultraszéles lencsét is.
- A hangszóróból kipréselt hang gyengébb, mint a korábbi évek 4-500 eurós Motoroláinál megszokottak. Mély hangokat alig lehet felfedezni.

A telefon kétféle verzióban érhető el. A 4 GB RAM-mal és 64 GB háttértárral szerelt alapverzió 349 eurón nyitott, az erősebb, tesztemben is szereplő 6 / 128-as pedig 399 eurós áron vásárolható meg. Ebben az árban ott a kicsit gyengébb, „csak” 1 hátlapi kamerával szerelt és „csak” 4G képes Pixel 4a. Azonban a Pixel tovább lesz támogatva szoftveres oldalról – +2 főverzió a Motóhoz képest – és bár egy kamerával rendelkezik, de a szoftver megbízhatóan teszi a dolgát. A Pixel mellett van még pár versenyző, amelyek szintén 5G képesek, így például a Xiaomi Mi 10 Lite 5G, Realme X50 és OnePlus Nord is.

Alapvetően tetszett a telefon, de egyre erősebb a mezőny, amiben versenyeznie kell.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.