2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

MOTORM4X demo

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Off-road játékokból sajnos kicsi a választék, talán a legismertebb a magyar fejlesztésű Screamer 4x4 és...

[ ÚJ TESZT ]

Off-road játékokból sajnos kicsi a választék, talán a legismertebb a magyar fejlesztésű Screamer 4x4 és az Insane. Az előbbi még a mai játékos számára is egy játszható, és korához képest szép grafikával rendelkező játék, de sokan már egy újabb ilyen játékra vágynak, erre ajánlanám mindenkinek a MOTORM4X nevű játékot.

Körülbelül még egy éve láttam talán a PC Guru magazin egyik oldalán erről a játékról egy rövid cikket, akkor már volt róla néhány kép. Mondanom se kell, nagyon megtetszett és vártam a megjelenését, ami akkor 2008 első negyedévében volt várható.



Néhány ízelítő kép

A játékot The Easy Company fejleszti 2007 óta. Nem ismert a játékfejlesztő cég, de ígéretesnek tűnnek így együtt. Egyenlőre még csak a demo jelent meg, de egyenlőre én ezzel is beérem, mivel a játék lényegesebb dolgaira már fény derül, mint például a fizika. (Demo Letöltése). A teljes verzió megjelenése bizonytalan, mivel nincsen pontos dátum, sőt egyáltalán semmilyen időpont sincs, az utolsó kiírt megjelenési időpont 2008 második negyedéve.
A játékban látszólag rendesen ki vannak dolgozva az időjárási elemek (sajnos ez videókból derült még csak ki számomra). Ezen felül a grafikai megjelenés szerintem a mai játékok átlagát megüti (sajnos csak minimum grafikán indult el a gépemen, de neten látott képek alapján állítom ezt), és nem is kell hozzá egy gigafps masina (ati mobility 9700-el elfut nekem), ha a minimum videókártyát kellene megadni, akkor én a GeForce 6200-re tippelnék.



Videó - Areas and weather

Három fajta pályán törhetjük össze autónkat, az Alpokban, Alaszkában, és tipikus amerikai köves sivatagban.



A három táj

A játékban összesen 10 autó közül választhatunk (a demoban csak kettő van).



A demoban szereplő két autó (az utóbbit már összepiszkoltam)

A fizika nagyon élethű, egy-két dolgot leszámítva. Borulásnál nincs gomb helyreállításra, egyszerűen csak nyomni kell a gázt, ésforgatni a kormányt. A jármű törése azonban inkább csak mutatólagos, tehát elég komony szaltók és bukfencek után is csak kicsit volt összetörve, és majdnem ugyanúgy ment a terepjáró.



Videó - Cars and physics

A játékban van egy nagy terület, a demoban ez a köves sivatagos, ahol szabadon lehet mászkálni, ennek a módnak Free Run a neve. A pályán van egy garázs egy benzinkúttal együtt, bizony, oda kell figyelni a tankmutatóra is! A garázsban lehet tuningolni (gumi, felni, felfüggesztés, stb…), autót mosni, festeni, és kocsit eladni illetve venni. Pénzt természetesen a különböző versenyeken lehet nyerni, amennyiben benne vagyunk az első három helyezett között. A versenyek megtalálásához Free Run módban a fapados GPS-ünk segít, csak annyit mutat, hogy melyik irányban van a cél, az utat már mi választjuk meg (persze, hogy az ember a legnehezebbet választja, hiszen az a kihívás, és addig jól széttörheti az ember a kocsit is :D ).



A garázs és a benzinkút, illetve a tuningmenü

A következő négy versenytípus van, Race, amely egy normális verseny, ahol nem az idő ellen megyünk, hanem ellenfelekkel kell versenyeznünk, Longrun, rally stílusú időmérő, Pathfinder, meg kell találni a leggyorsabb utat az adott célponthoz és a Trial, ahol veszélyes terepen méri föl a játék a vezetési tudásunkat. A demoban csak az utóbbi verseny szerepel, de elég izgalmas egy pálya (már vagy 20x végigmentem rajta), ha checkpoint(ellenőrzőpont)-ot jelölő két rúd közül az egyiket kivisszük, 10 másodperc büntetést kapunk, illetve ha a szalagon, a pályán kívül megyünk néhány másodpercen belül vissza kell térnünk a pályára, különben vége a versenyünknek.



A Trial játékmód

Élveztem a vezetést kormánnyal, csak sajnos a kormányzásra picit későn reagál más szimulátoros játékokhoz képest (csak kár, hogy nem találtam meg a force feedback tápját vagy mijét). Szokásos dolgokat megkapjuk: differenciálmű állítás, meghajtás (mely kerekeket hajtsa meg a motor), felező. Ezeken felül kapunk még egy érdekes dolgot, ami nekem kifejezetten tetszik, ezt alapesetben a q betűvel tudjuk előcsalogatni, és a kocsi dőlésszögét mutatja mind a négyirányba, és ha az egyik vonal piros, valószínűsítem azt jelenti, hogy borulásveszély van.



A dőlésszög mutató

Sajnos nincsen belső kamerás nézet, helyette van motorháztetős. Van egy olyan funkció, amit e betűvel lehet aktiválni, hogy úgymond a vezető kiszáll az autóból, és meg lehet így nézni az autót. Később rájöttem, hogy ennek szerintem nincs sok értelme, mert az 5-ös megnyomásával majdnem ugyanezt értem el, szabad autónézet az egér segítségével.




Még néhány kép a játékból

A demo kipróbálását mindenkinek ajánlom, jól sikerült játék (igaz, hogy kétszer lefagyott, de remélem orvosolni fogják), a teljes verzió is szerintem pár hónapon belül megjelenik.

Demo letöltése
Hivatalos honlap

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.