Moto Z Play - brutális szépség

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2017-01-04 05:00

A Z termékcsalád legolcsóbb tagja a középkategória felső szegmensébe hozza el a moduláris kiegészítőket.

Kulcsszavak: . MotorolaLenovoMotoZ Play

[ Új teszt ]

Bevezető

A Lenovo felügyelete alatt működő Moto ez év júniusában bemutatta a moduláris készülékekből álló "Z" termékvonalat. A bejelentést követő hónapban az egyik legnagyobb amerikai mobilszolgáltató, a Verizon kínálatában volt először elérhető az egyik, vagy talán a jelenlegi legvékonyabb - mindössze 5,19 mm vastagságú - felső kategóriás Z és a 2. generációs Moto ShatterShield™ kijelzővel szerelt Z Force. A Verizon esetében a korábbi termékvonalnál használt "Droid" szavacskát biggyesztik a készülékek megnevezése mellé és a szokásos bloatware-ükkel szórják tele. A Droid Edition-ös Z 624, a Z Force pedig 720 dolláros nyitó árakon kezdtek.

2 hónappal később, augusztus 31.-én - a korábbi szivárogtatásoknak megfelelően - megérkezett a Z-hez képest közel 200 dollárral olcsóbb variáns is - a Z Play. A készüléket a "nagyobb akkumulátor, korlátlan lehetőségek"-nek fordítható szlogennel dobták be a piacra a Hasselblad kamera modullal egyszerre. Nem kevesebb, mint két napos üzemidőt ígértek az új variánsnál. Ténylegesen szeptemberben indult meg a hivatalos forgalmazása a telefonnak.


[Moto Z Play]

Az olcsóbb Z-ben már nem kapjuk meg a Z, illetve a Z Force-ban található Snapdragon 820-as processzort, 4GB LPDDR4-3188-as memóriát, az UFS 2.0-as háttértárolót, a 2560x1440 képpont felbontású SAMOLED kijelzőt. Helyette az MSM8953 kódjelű Snapdragon 625-el kell beérnünk. A hardvert tekintve is világossá válik, hogy a középkategóriás lapka miatt kell kevesebbet fizetnünk. A 8 darab 2.0GHz -es Cortex-A53-as magot a 650MHz-en ketyegő Adreno 506-os grafikus chip segíti. Memóriából nincs nagy választék, csak a 3GB LPDDR3-1866-os RAM-ot kapjuk. Háttértárolót tekintve pedig be kell érnünk egy eMMC 5.1 típusú egységgel, ám itt egyes régiókban a 32GB-os alapmodell mellett elérhető 64 GB-os verzió is. A Z család legfontosabb újítását a Moto Mods-okkal való kompatibilitást azonban szerencsére meghagyták.


[Moto Mods]

A június 9-i Lenovo Tech World 2016-os eseményen az elnök-vezérigazgató Yang Yuanqing ígérete szerint az elkövetkező 3 évben kiadásra kerülő Z-k garantáltan kompatibilisek lesznek a jelenleg forgalomban lévő Modokkal. Tőlük évente hivatalosan legalább három moduláris kiegészítőre számíthatunk.


[Hypercharge concept]


[Onecompute concept]


[Smartcast concept]

A fenti eseményen a Moto labs 3 koncepciót is a közönség elé tárt. Ezek közül a számítógépes dokkolót várom a legjobban, mivel korábban az androidos Atrix és Razr készülékeken volt egy webtop rendszernek nevezett linuxos felület, ami a dokkolóba vagy a Lapdockba való bepattintáskor aktiválódott. Az Ice Cream Sandwich frissítésekkel, azonban ez a rendszer megszűnt és az android tabletekre tervezett rendszerét használták a továbbiakban.


[Pinek a hátlapon]

A hátlap alsó szegmensében kerül elhelyezésre a tizenhat pinből és egy mágnesből álló csatlakozó felület. Jelenleg felpattinthatunk rá JBL hangszórót, Insta-Share projektort, sima, vagy vezeték nélküli töltést is támogató plusz akkumulátort, Hasselblad TrueZoom kamerát. Decemberben pedig megjelent egy autós tartó, valamint egy usb type-c csatlakozós, 3150 mAh-os, gyors töltésre képes mophie akkumulátor is.


[Moto Mods Development Kit]

Azonban a lehetőség bárki számára nyitva áll. Tehát, ha valaki úgy érzi, akkor a Moto Mods Development Kit-et (MDK) megvásárolva elkészítheti hozzá a saját kiegészítőjét. Halvány lila gőzöm sincs, hogy működik, így olvassátok el hozzá ezt a leírást.

Decemberben tartották az első "Moto Mod Hackathon" versenyt 17 nevezővel, ahol az MDk-t felhasználva különböző moduláris ötleteket illetve elkészített kiegészítőket mutathattak be a külső fejlesztők. Az alábbi 3 projekt nyert:

"Advanced Audio” – az USB MDK kapcsolódás segítségével "jobb minőségű" DAC és ADC audió hang ki- és bemenet.

Sidepad”– egy gamepad, ami lehetővé teszi, hogy fizikai gombokkal irányíthassuk a játékokat a képernyőn lévő szoftveres gombok helyett.

Bella” – egészségügyi felhasználásra szánták. Valós idejű adatgyűjtést tesz lehetővé a bőrödről és az arra ható környezeti változókról, mint az UV sugárzás és levegő szennyezettségi szintje.

A következő megmérettetést január 21-ei hétvégén San Franciscóban tartják. Az első helyezettek más-más nyereménnyel távozhatnak és esélyt kapnak, hogy a találkozva a Moto vezetőségével meggyőzzék őket az általuk megálmodott kiegészítő piaci létjogosultságáról.

Doboz, külső

Egy szép nagy dobozt kapunk fehér-zöld színösszeállításban. Kibontva vegyes érzelmekkel küszködve kell túltennünk magunkat azon az egyszerű tényen, hogy nem kapunk a telefonhoz USB-C típusú adatkábelt vagy legalább egy adaptert, ugyanis a töltőről csak ollóval, vagy késsel lehetséges a kábel eltávolítása, amivel lesz egy használhatatlan töltőnk és egy értéktelen kábelünk. Filléres tétel, de jobb lett volna vagy egy csatlakoztatható adatkábelt, vagy egy plusz adatkábelt belerakni a dobozba. A töltő Qualcomm Quick Charge 3.0 kompatibilis Moto TurboCharger 15-ös, ami Standard: 5V / 1.67A (8W), TurboPower: 9V / 1.67A (15W), TurboPower: 12V / 1.2A (15W) értékekkel tudja az energiát pumpálni a készülékekbe. Lefordítva ez 90-95 perc töltést jelentett, ami közben nem langyos, hanem forró volt a telefon. A rápakolt hátlapot is szépen felmelegítette. Én biztonságosabbnak ítélem meg a lassú töltést, így inkább normál töltőt fogok használni a jövőben, mert nem szimpatikus számomra, hogy töltés közben lazán felmegy az akkumulátor hőmérséklete 39 fokra és az egész hátlap felforrósodik. Normál 2A-s töltővel is fel lehet tölteni 2-2,5 óra alatt az akkumulátort.


[doboz]

A töltő mellett kapunk egy olcsó minőségű fülest, egy SIM tűt, némi leírást és egy Style Shell Mod-ot. Én a "Herringbone Nylon" fantázianév alatt futó fekete ballisztikus nejlonból készült hátlapot kaptam. A Ballistic Neylon-t ugyanaz a DuPont nevezetű cég fejlesztette ki, akik később a kevlárt is széles felhasználási körben elterjesztette a világpiacon. A ballisztikus nejlon nagyon jó becsapódást csökkentő, energiaelnyelő tulajdonságokkal bír és elsődlegesen a II. világháborúban a golyóálló mellények anyagaként került felhasználásra. Sajnálatos módon azonban nem nyújtotta a leghatékonyabb védelmet a különféle lövedékek ellen, így viszonylag hamar, 1966-an leváltotta a Stephanie Kwolek találmányaként szabadalmaztatott kevlár. Ma a ballisztikus nejlont nagy ellenállási képessége és szakítószilárdsága miatt használják hegymászó, barlangász eszközök alapanyagaként, valamint rendőrségi övek, motoros kabátok, késhüvelyek, kenuk gyártása során.


[Herringbone Nylon Style Shell]

Több fajta hátlap is elérhető. Van például piros színű Ballistic Nylon, fekete bőr és 3 különböző típusú fa hátlap is - sima és ezüst tölgy valamint egy kőrisfa. Emellett más gyártók is készítenek hozzá hátlapokat (Incipio). A hátlapok a mágnes segítségével kapcsolódnak és a kamera körüli sziget segíti a pontos elhelyezkedésüket. 1-2 tized milliméternyi mozgást tapasztalhatunk, ha erősen lenyomva fel-le, vagy oldalirányba akarjuk tesztelni a hátlap rögzítésének erősségét. A széleken körömheggyel alányúlva a hátoldal és a hátlap közötti minimális résbe tudjuk lepattintani a hátlapot. Magától viszont biztosan nem fog leesni. A ballisztikus nejlon nagyon kellemes, rusztikus, farmerszerű anyagnak tűnik, amit jó érzés a kézben tartani, de vizes tenyérnél már csúszós lesz.


[Style Shells]

A hátoldal üvegből készült. Több külföldi tesztelő is felhívja a figyelmet arra, hogy picit lágyra sikeredett és ezért nem annyira bírja a karcokat, mint az előlapi Gorilla Glass 4-es panel. A hátoldali karcok megjelenésének elkerülése érdekében ajánlom egy dbrand karbon hatású fólia beszerzését (Külön nincs a Z Play-hez, de youtube videó alapján + a kommentelők szerint is jó a Z Forcehoz való fólia, de a Z-é már nem! + Magyarországra is szállítanak és így 13,95 dollárba kerül.), vagy csak pattintsuk fel a hátlapot, esetleg rakjuk tokba a telefont. Az üveg egyhangúságát alul egy zajszűrő mikrofon, felette a pinek, középtájon egy Moto denevérszárny logó valamint a kamera töri meg.


[Hátoldal]

Az oldalsó keret alumíniumból van, ami "csak" hét milliméter vastag, de elképesztő masszivitást kölcsönöz a telefonnak. Az alsó-felső széleken lekerekítették így a gömbölyded kialakítás is segíti a megfelelő komfortérzetet. A kereten alul középen egy C típusú USB csatlakozó, valamint jobb oldalt egy 3,5 milliméteres jack csatlakozó található. A telefon bal oldalán semmit, jobb oldalt fent pedig három gombot találunk. A ki-bekapcsoló gomb recézett kialakítása megkülönbözteti a hangerő gomboktól, elkerülve így az összetévesztésüket. A gombok nem lötyögnek, stabilan kerültek beépítésre. A telefon tetején bal oldalt találunk egy SIM tálcát. A bemutatott verzió dual SIM-es, de a két darab nano SIM mellett nem kell lemondanunk a bővítés lehetőségéről sem, hiszen a tálca hátoldalára vígan belerakhatunk 256 GB-os microSD kártyát is a készülékbe.


[Sim tálca]

Az előlapon alul bal oldalt találhatunk egy mikrofont, mellette középen pedig az ujjlenyomat-olvasót. Az érzékelő ugyanaz a szögletes, kis kocka, ámde hibátlanul működő panel, mint a G4 Plus és a Z, Z Force esetén. A G4 Plusszal összehasonlítva jobb hatásfokkal működik, ott csak 90 százalékos volt, itt már közel 100 százalék az azonosítás sikeressége. 10 mintát lehet eltárolni az ujjlenyomat felismeréséhez. Home gombként nem működik, de immár bekapcsolt képernyőnél hosszan nyomva ki is kapcsolja a kijelzőt - minimális használatra szorítva ezzel a ki-bekapcsoló gomb szerepét.

Az ujjlenyomat olvasó felett találjuk az 5,5 colos full HD, azaz 1080x1920 képpont felbontású, 403 ppi pixelsűrűségű Super Amoled kijelzőt. A panel maximális fehér fényereje az Android Authority mérése szerint 517 nit, így erős napsütésben is látható marad a megjelenített tartalom. A kijelző felett középen egy Moto logó, bal oldalt a szelfi kamerát támogató előlapi vakut, középen a hangszóró nyílását, közvetlenül mellette pedig a szenzorokat és egy öt megapixeles szelfi kamerát találunk. LED van, de a Moto Display mellett nem használják értesítésekre való figyelmeztetésként itt sem. Boatloader unlock és rootolás kell, hogy működjön, addig csak akkor fog felvillani, ha túlságosan lemerült és úgy rakja rá az ember a töltőre. Először és eddig utoljára csak a Droid Mini-n lehetett találkozni a LED és az akkori Active Display kombinációjával. A Moto M-en azonban a bal felső sarokban újra megjelenik majd a LED, de elhagyják majd a Moto displayt és a Moto appokat.


[Előlap]

A telefon IP52-es védelmet kapott. Ez lényegében a Moto telefonoknál megszokott nano vízlepergető burkolatot jelenti.

Fizikai méretei (156.4 x 76.4 x 7 mm ) ellenére is jó érzés kézbe venni a telefont. A vékonysága egy picit csalóka, mert a kamerasziget kiemelkedik 1-2 milliméterre a hátoldalból, így ténylegesen nem 7mm, hanem a felpattintott hátlappal együtt már közel 9 mm lesz a vastagsága. Érdekes még, hogy a Moto G4 Plus vastagabb ugyan a számok alapján, de ott a fém oldalsó keret és a hátlap kombinációja miatt mégis vékonyabbnak érződik a készülék. A két telefont kézbe véve a G4 Plus mintha egy játék telefon lenne a Z Playhez viszonyítva. Sokkal komolyabb minőséget kapunk immár.

Hardver, UI

A telefon hardveres szempontból egy középkategóriás Qualcomm processzort kapott. A Snapdragon 625-ös chipnek 3 GB memóriával, a szinte teljesen gyári Marshmallow rendszerrel és a remek optimalizációval azonban nincs szégyenkezni valója a kategóriájában. Több külföldi teszt is leírta, hogy ha egymás mellé rakták a Z-t és Z Play-t, akkor a rendszer sebességén nem lehetett észre venni, hogy melyik az erősebb processzorral ellátott modell.


[Teszteredmények]

A Z Play használatakor hasonló érzés fogott el, mint az első generációs Moto X esetében. Nevezetesen: kapunk egy szoftveresen nagyon jól összerakott, ugyanakkor nem csúcskategóriás hardverrel szerelt eszközt, ami döccenésmentesen látja el a mindennapi feladatokat. Átlagos felhasználóként a stock rendszer és a 3 GB RAM mindenre elég. A korábban használt Xiaomi Mi 5s-ben lévő Snapdragon 821-hez képest nem éreztem, hogy kevésbé lenne reszponzívabb a rendszer. Egyedül csak a játékok megnyitásakor lehetett érezni, hogy lassabban történik a betöltés.

Kipróbáltam maximum grafikára állítva a Dead Trigger 2-t, az Asphalt Extreme-t és a Modern Combat 5-t. A hosszabb indítást leszámítva nem volt játék közben képkocka eldobálás, belassulás. Egyhuzamban harminc perc játék alatt a hátoldalon nemhogy melegedés, de még langyosodás is alig volt érezhető. A 625-ös Snapdragon chip a 820/821-es hasonlóan szintén 14 nanométeres gyártási technológiával készült és a kedvezőbb energiafogyasztás mellett a hőelvezetését is jobbnak éreztem a Motoban, mint a Mi 5s-ben - persze ebben közre játszhat az is, hogy a belső komponensek milyen elrendezést kaptak, és a többi.


[Eszköz infók]

A készüléken egy módosítatlan gyári 6.0.1-es Android rendszert találhatunk kiegészítve a Moto gesztus- és hangvezérlést tartalmazó Moto alkalmazásával és a moduláris kiegészítőket vezérlő appal. A telefon beüzemelését követően a júniusi biztonsági hibajavító csomaggal ellátott rendszer jelezte, hogy elérhető egy újabb frissítés, ami tartalmazta az augusztusi csomagot.
Ezzel még nem volt vége a frissítéseknek, mert utána leszedte a második frissítést is, ami az októberi patch-et tartalmazta. A Z család tagjai valószínűleg elsőbbséget élveznek, mert a G4 Plusra 4 és fél hónap alatt csak 1 nagy frissítési csomag érkezett és hibajavító csomagok nem igazán. Az interneten keringő kósza információk szerint januárban jön a Nougat is. Ha tippelnem kell, akkor már a 7.1.1-es verziót kapjuk.


[Moto app]

Végre elmondható, hogy nem egy teljesen kiherélt Moto alkalmazás fut a telefonon, mint anno az X Play esetében, ahol ugyanis nem szerepelt az összes Moto X Style-ban lévő lehetőség. A Moto Z-ben megtalálható funkciók ugyanúgy elérhetőek a Z Play-en is a "Figyelmes Kijelző" kivételével. Van hangvezérlés, bár jelenleg még magyar nyelven nem tud, így csak a Google asszisztens keresőjét tudjuk aktiválni a hangunkkal. Itt egy elmentett hangparancsot kimondva - pl.: oké moto zé - akár lezárt képernyőn is aktiválható a keresés.

Megy a Moto tulajok körében csak "Jedi touch"-nak hívott, a kijelző aktiválásra alkalmas mozdulat, bár az alsó káván nincsenek meg a nagy testvérek érzékelői, hiszen csak felül szorítottak nekik helyett. Hogy mi is ez pontosan? - A telefon előlapi érzékelői egy bizonyos távolságon (10-15 cm) belül érzékelik a mozgást és megjelenítik az alapvető információkat, illetve az értesítéseket 1 sorban a kijelzőn. Persze ez zavaró lehetne táskában, vezetés közben, de a mozgást és a gyorsulást érzékelve ott lekapcsol a kijelző. Autóban azért műszerfalon elhelyezve megérzi a kátyúkat.

Amoled panel esetén a pixelek külön kapcsolhatósága miatt ez az értesítési mód kifejezetten előnyös és kevés energiát is fogyaszt, hiszen nem kell bekapcsolni az egész kijelzőt. Meghatározott időközönként, illetve mozgásra is felvillantja az értesítést a készülék, addig amíg rábökve felfelé húzva meg nem nyitjuk, vagy lefelé történő mozdulattal ignoráljuk azt. Korábban az IPS panellal szerelt modellek a telefon feletti hadonászást nem tudták, ott inkább a telefon elmozdítása, vagy az asztalba rúgás segített. Az ujjlenyomat azonosítás miatt biztonsági opcióként be lehet állítani, hogy minden értesítés megjelenjen a kijelzőn korlátozott tartalommal (ki küldte, tárgy), vagy csak az az ikon jelenjen meg, amihez tartozik az értesítés, vagy ne jelenjen meg semmi. Viszont a megnyitás és megtekintéshez a készülék feloldásához ugyanúgy kell az elmentett ujjminta, vagy a beállított kód, jelszó, vonalminta.


[zsugorítás]

Új opcióként bekerült a képernyő zsugorítás, amellyel a kijelzőn megjelenített képi tartalom egy 4 colos méretre csökken. Aktiválása a bekapcsolt kijelző alatti területről indítva egy felfele történő enyhe simító mozdulattal történik. Kikapcsolásához pedig az üres területre kell bökni. Valószínűleg, ha csak zsugorított módba használnánk a telefont, akkor a jelenleginél is magasabb kijelző időt lehetne elérni az AMOLED panel miatt.


[Moto Mods app]

Beépített súgót is kapunk a Moduláris kiegészítőkhöz. Ez azonban csak angol nyelven érhető el jelen pillanatban. Alapvető információkat tudunk meg itt az adott modulokról.

Multimédia

A kamerát tekintve a Moto megint élt a szokásos megoldásaival és egy már korábban piacra került modellben használt szenzort kapta a Z Play. A képkészítéshez ugyanaz a 16 megapixeles felbontású OmniVision OV16860 szenzor szolgál 1.3µm pixelmérettel, mint a G4 Plus esetében. Egy optikai képstabilizációt azonban kaphatott volna a Z Play, bár így is eléggé jól teljesít a kamera. Videónál kivették a G4 Plusnál meglévő hardveres limitációt és tudja a 4K-t is, de az elektronikus stabilizáció 1080p-ben jobban működik.

A beállítások nem túl bonyolultak. A kamera alkalmazásban egy könnyed balról-jobbra történő vízszintes húzással tudjuk előcsalni az alap lehetőségeket. Kikapcsolhatjuk az exponálóhangot, változtathatunk a kép vagy a videó felbontásán. Bepipálhatjuk, hogy mentse a GPS pozíciónkat is a kép elkészültekor valamint a gyors rögzítést is használhatjuk, azaz bármikor, ha teszünk egy határozott függőleges csuklórázó mozdulatot akkor elindul a kamera. Második csuklórázásra pedig vált a főegységről a szelfi kamerára.

Ha a kamera alkalmazásban a jobb alsó kamera ikonra bökünk akkor választhatunk a kamera módok közül. Itt találjuk a fényképező mellett a manuális beállításokat takaró profi módot, lassított felvétel készítési lehetőséget (720p felbontásban, másodpercenként 120 kép) panorámaképet és videót is. Fura, hogy jelenleg csak 30fps-t tud az 1080p-s felvételi lehetőség, mivel a szenzor többre képes. A kamera képes beolvasni a QR és Bar kódokat is külön beállítás, engedélyezés nélkül. Egy kis gömb segítségével állítható a fókusz és a fényerő is.

Az alább látható képek automata módban készültek. A kamera appra még ráférne egy kis finomítás, mert a szoftver néha nem találja el a megfelelő beállításokat, sokszor túlexponál és beégnek a képek szélei főleg a HDR képeknél. A beteg fatörzset megörökítő kép bal felső sarkánál lehet ezt a legjobban megfigyelni. Ilyet a G4 Plus esetében nem tapasztaltam. Az is igaz, hogy gyönyörű téli és ködös időjárásban készültek a fotók nagy része, így a szitáló köd cseppek is bezavarhattak. Mivel oda szoktak figyelni a kamera alkalmazásra is, remélhetőleg egy app frissítés, vagy a közelgő Nougatban lévő kamera majd megoldja ezeket az anomáliákat.


[kamera képek]

[Moto Z Play Kamera képek]

A Camera2 API alapból nem támogatott.


[zene beállítások]

A zenelejátszó a Play Zene alkalmazása, amelyben állítható equalizer. Kihangosítva a monó hangszóró ellenére is remekül szól a telefon. Eddig nem hallottam még ilyen jó monó hangszórót Motorolában. Fülhallgatón keresztül szokás szerint kapjuk az elvárt remek minőséget, megfelelőek a hangszínek, nem érezhető torzítás vagy mellékzaj.

Telefonáláskor átlag feletti minőséget kapunk, tisztán, érthetően hallanak és hallhatóak a beszélgetések annak ellenére is, hogy a nagy tesókhoz képest nem négy, hanem csak három mikrofon van a készülékben aktív zajszűréssel kiegészítve. A készülék a Qualcomm beépített DAC-ját használja, nincs külön hardverelem erre a feladatra. FM rádió a külföldi tesztekben leírtakkal ellentétben nincs - ezen meglepődtem. Nem használok rádiót, de fura, mert sok helyen írják, hogy van benne.

Specifikációk, akkumulátor, Összegzés

Specifikációk:


[specifikációs tábla]

Ahogy fent látható, 4G van, ami tartalmazza a B20-as sávot. A két SIM közül egy időben csak a kiválasztott kártya fog 4G adatkapcsolat segítségével kommunikálni, a másik kártyán ilyenkor maximum 3G érhető el - persze menet közben, kártyacsere nélkül is át lehet váltani, hogy mely kártya legyen az elsődleges adatkapcsolat tekintetében és ilyenkor azon lesz elérhető a 4G.

Budapesten tesztelve a készüléket, észre vettem, hogy immár a 4G+ hálózati lefedettséget is elérhetjük a telefonnal, hiszen Cat. 7-es 300/150 Mb sebesség elérésére képes LTE modult kapott. Alapböngésző a Chrome böngésző.
A GPS pontos és gyorsan talál jelet. OTG, Giroszkóp, NFC, iránytű is megtalálható a fedélzeten pár alábbi szenzor mellett.Infra nincs.


[érzékelők, gps]

A SIM kártyák kezelőfelülete egyszerű, ugyanaz, mint a G4 Plus esetében. Be lehet állítani, hogy a szoftver tanulja meg használat alapján a SIM-kártya kiválasztását adott hívásokhoz, vagy manuálisan használjuk. Tanulási üzemmódban például ha az adott személyt a 2-es SIM-ről hívod, amit manuálisan a hívás indítása előtt kijelölsz, azt a telefon már az ötödik hívás után automatikusan a 2-esről fogja indítani. Ki lehet választani, hogy adatkapcsolatra melyik SIM-et használja és hogy melyik kártya legyen az alap SMS-ek küldésekor is. Dual Standby van, de egy antennával a Dual Active módra (mindkét kártya elérhető hívások alatt is) ne számítsunk.

Akkumulátor:

A készülék egy 3510 mAh teljesítményű telepet kapott. Üzemidő tekintetében messze átlagon felül teljesít a Z Play. Nálam ez az első 48 órában elért használat adatainak eredményei:

Az első 2 napban 100%-ról 1%-ra merítve 8 óra 41 perc kijelző időt sikerült elérnie a telefonnak. Ebben volt 1 óra MindigTV HD teszt 50%-os fényerőn, ami 6-7%-ot csípett le az akksiból. 1 óra 14 perc Waze navigáció, pár gigabyte adat letöltése, Antutu + 1-2 teszt háromszori lefuttatása, 30 perc játék maximum grafikán, YouTube, Chrome, emailek, 30 kép, egy rövid videó, 1 óra 9 perc telefon beszélgetés, 2 SIM kártyával és a 48 órában 2x8 órányi 4G adatkapcsolattal, mert a Wifi rossz volt bent a munkahelyen.

Úgy érzem az akkumulátor az energiatakarékos processzorral és a jó optimalizációval kitűnő választás volt a Moto részéről. Átlagos felhasználással simán megvan a 2 nap. Eddig egy telefonom se volt képes még csak meg se közelíteni ezt az értéket.

Összegzés:

Itthon hivatalos forgalmazásban még nem elérhető a készülék, de ez 2017 első negyedévében változni fog. Hivatalosan is kapható lesz a Moto Z és a Moto M mellett. Árat még csak a Moto M esetén láttam - ott 279 euróért - nagyságrendileg 87 ezer forintért lesz elérhető a 3/32-es változat. Szlovákiában például december 16-án egy sajtóeseményen már be is mutatták az M-et.

Sok tesztben az ára miatt az OnePlus 3-al hasonlították össze a Z Play-t, amit a specifikációkat tekintve egyenlőtlen küzdelemnek éreztem, egyszerűen magasabb ligában játszik az OnePlus.

A Z Play-t a felső közép kategóriába szánta a Moto, oda ahol a Honor 8, az 5,5 colos Asus Zenfone 3 és a Lenovo P2 is található. A felsoroltak mindegyike remek készülék. A P2 a hatalmas aksijával csábító ajánlat, a Honor a dupla kamerarendszerével, a Zenfone pedig a jó kamerájával hívhatja fel a figyelmet. De mit ad a Moto? Bruttó 120 ezer forintért egy kiválóan optimalizált, stabil, stock rendszert, gyors frissítést, nagyon jól használható gesztus-, és hangvezérlést, valamint a kiváló minőség mellé még elérhetővé teszi a 2016-os év mobilvilágának egyik legjobban használható innovációját: a moduláris kiegészítőket.

A készülék az Expansys webáruházból lett rendelve. Vásárláskor figyeljetek oda, hogy ha dual SIM kell, akkor az EU verziót válasszátok. Az áruház oldalán nem került feltüntetésre, de az EAN/SM számok alapján beazonosíthatóak, hogy mindegyik EU verziós G4 play, Z play és a Z is dual SIM-es. Ha az SM szám utolsó 5 jegye AE7E1, akkor az dual SIM-es francia retail verziós Moto-t takar.

Az én részemről a Moto Z Play