2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Moto Z Play - brutális szépség

A Z termékcsalád legolcsóbb tagja a középkategória felső szegmensébe hozza el a moduláris kiegészítőket.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, UI

A telefon hardveres szempontból egy középkategóriás Qualcomm processzort kapott. A Snapdragon 625-ös chipnek 3 GB memóriával, a szinte teljesen gyári Marshmallow rendszerrel és a remek optimalizációval azonban nincs szégyenkezni valója a kategóriájában. Több külföldi teszt is leírta, hogy ha egymás mellé rakták a Z-t és Z Play-t, akkor a rendszer sebességén nem lehetett észre venni, hogy melyik az erősebb processzorral ellátott modell.


[Teszteredmények]

A Z Play használatakor hasonló érzés fogott el, mint az első generációs Moto X esetében. Nevezetesen: kapunk egy szoftveresen nagyon jól összerakott, ugyanakkor nem csúcskategóriás hardverrel szerelt eszközt, ami döccenésmentesen látja el a mindennapi feladatokat. Átlagos felhasználóként a stock rendszer és a 3 GB RAM mindenre elég. A korábban használt Xiaomi Mi 5s-ben lévő Snapdragon 821-hez képest nem éreztem, hogy kevésbé lenne reszponzívabb a rendszer. Egyedül csak a játékok megnyitásakor lehetett érezni, hogy lassabban történik a betöltés.

Kipróbáltam maximum grafikára állítva a Dead Trigger 2-t, az Asphalt Extreme-t és a Modern Combat 5-t. A hosszabb indítást leszámítva nem volt játék közben képkocka eldobálás, belassulás. Egyhuzamban harminc perc játék alatt a hátoldalon nemhogy melegedés, de még langyosodás is alig volt érezhető. A 625-ös Snapdragon chip a 820/821-es hasonlóan szintén 14 nanométeres gyártási technológiával készült és a kedvezőbb energiafogyasztás mellett a hőelvezetését is jobbnak éreztem a Motoban, mint a Mi 5s-ben - persze ebben közre játszhat az is, hogy a belső komponensek milyen elrendezést kaptak, és a többi.


[Eszköz infók]

A készüléken egy módosítatlan gyári 6.0.1-es Android rendszert találhatunk kiegészítve a Moto gesztus- és hangvezérlést tartalmazó Moto alkalmazásával és a moduláris kiegészítőket vezérlő appal. A telefon beüzemelését követően a júniusi biztonsági hibajavító csomaggal ellátott rendszer jelezte, hogy elérhető egy újabb frissítés, ami tartalmazta az augusztusi csomagot.
Ezzel még nem volt vége a frissítéseknek, mert utána leszedte a második frissítést is, ami az októberi patch-et tartalmazta. A Z család tagjai valószínűleg elsőbbséget élveznek, mert a G4 Plusra 4 és fél hónap alatt csak 1 nagy frissítési csomag érkezett és hibajavító csomagok nem igazán. Az interneten keringő kósza információk szerint januárban jön a Nougat is. Ha tippelnem kell, akkor már a 7.1.1-es verziót kapjuk.


[Moto app]

Végre elmondható, hogy nem egy teljesen kiherélt Moto alkalmazás fut a telefonon, mint anno az X Play esetében, ahol ugyanis nem szerepelt az összes Moto X Style-ban lévő lehetőség. A Moto Z-ben megtalálható funkciók ugyanúgy elérhetőek a Z Play-en is a "Figyelmes Kijelző" kivételével. Van hangvezérlés, bár jelenleg még magyar nyelven nem tud, így csak a Google asszisztens keresőjét tudjuk aktiválni a hangunkkal. Itt egy elmentett hangparancsot kimondva - pl.: oké moto zé - akár lezárt képernyőn is aktiválható a keresés.

Megy a Moto tulajok körében csak "Jedi touch"-nak hívott, a kijelző aktiválásra alkalmas mozdulat, bár az alsó káván nincsenek meg a nagy testvérek érzékelői, hiszen csak felül szorítottak nekik helyett. Hogy mi is ez pontosan? - A telefon előlapi érzékelői egy bizonyos távolságon (10-15 cm) belül érzékelik a mozgást és megjelenítik az alapvető információkat, illetve az értesítéseket 1 sorban a kijelzőn. Persze ez zavaró lehetne táskában, vezetés közben, de a mozgást és a gyorsulást érzékelve ott lekapcsol a kijelző. Autóban azért műszerfalon elhelyezve megérzi a kátyúkat.

Amoled panel esetén a pixelek külön kapcsolhatósága miatt ez az értesítési mód kifejezetten előnyös és kevés energiát is fogyaszt, hiszen nem kell bekapcsolni az egész kijelzőt. Meghatározott időközönként, illetve mozgásra is felvillantja az értesítést a készülék, addig amíg rábökve felfelé húzva meg nem nyitjuk, vagy lefelé történő mozdulattal ignoráljuk azt. Korábban az IPS panellal szerelt modellek a telefon feletti hadonászást nem tudták, ott inkább a telefon elmozdítása, vagy az asztalba rúgás segített. Az ujjlenyomat azonosítás miatt biztonsági opcióként be lehet állítani, hogy minden értesítés megjelenjen a kijelzőn korlátozott tartalommal (ki küldte, tárgy), vagy csak az az ikon jelenjen meg, amihez tartozik az értesítés, vagy ne jelenjen meg semmi. Viszont a megnyitás és megtekintéshez a készülék feloldásához ugyanúgy kell az elmentett ujjminta, vagy a beállított kód, jelszó, vonalminta.


[zsugorítás]

Új opcióként bekerült a képernyő zsugorítás, amellyel a kijelzőn megjelenített képi tartalom egy 4 colos méretre csökken. Aktiválása a bekapcsolt kijelző alatti területről indítva egy felfele történő enyhe simító mozdulattal történik. Kikapcsolásához pedig az üres területre kell bökni. Valószínűleg, ha csak zsugorított módba használnánk a telefont, akkor a jelenleginél is magasabb kijelző időt lehetne elérni az AMOLED panel miatt.


[Moto Mods app]

Beépített súgót is kapunk a Moduláris kiegészítőkhöz. Ez azonban csak angol nyelven érhető el jelen pillanatban. Alapvető információkat tudunk meg itt az adott modulokról.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.