2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Moto Z3 Play - harmadszor és talán utoljára?

A Lenovo által 2016-ban beígért 3. modellév elérkezett és a középkategóriás Moto Z3 Play forgalmazása elindult.

[ ÚJ TESZT ]

Specifikációk, akkumulátor, összegzés

Specifikációk:

4G tekintetében az elviekben elérhető maximális letöltési sebesség 600 Mb/sec. A feltöltési sebesség 100 Mb/sec. A dual SIM nem duál aktív, hanem csak dual standby képes, így híváskor a nem használt kártya lecsatlakozik a hálózatról. A készülék nano SIM kártyákat kezel, és mindkét foglalatban elérhető a 4G, de egyszerre csak az egyik kártya képes 4G kapcsolatra, a másik kártya ilyenkor maximum 3G képes. Telefonálási hangminőség kiváló, tisztán, érthetően hallanak és hallhatóak a beszélgetések a négy mikrofon és az aktív zajszűrés jóvoltából. Az antenna jelerőssége remek.


[GPS és szenzorok]

Bluetooth® 5.0, A2DP, EDR, LE és aptX szabványok is támogatottak. A Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, kétcsatornás, Wifi Direct, hotspot, Chromecast támogatással rendelkezik. A GPS, AGPS, GLONASS, BDS és Galileo (bár nincs feltüntetve, de elvileg támogatott) műholdak jelei alapján megoldott a gyors pozicionálás. A C típúsú USB csatlakozó 3.1-es, OTG, NFC, gyorsulásmérő, giroszkóp van, infra nincs, valamint orientációs szenzort, barométert és hőmérőt sem találunk. A rendszer 14 GB-ot foglal a tárhelyből. Átlagos memóriahasználatra 2,8 GB-ot ír a 4-ből.

Akkumulátor:

A készülék 3000 mAh teljesítményű akkumulátort kapott. Az első merítési ciklusban 2 SIM-kártyával lefuttattam pár tesztet - Antutu, Geekbench, PCMark performance. Kipróbáltam maximum grafikán négy játékot kb. egy órán keresztül. Letöltöttem pár giga adatot. 11 giga képet, videót, zenét felmásoltam a Type-C pendrive-ról 330 másodperc alatt. Kamerát próbálgattam 15-20 kép erejéig. MindigTV 50%-os fényerő mellett kicsivel több, mint egy órát ment és kb. 10%-ot harapott. Hallgattam egy kevés zenét Bluetooth fülesen, Chrome, YouTube, stb. és így 24 óra alatt 2%-ra merítve majdnem 8 óra kijelző időt sikerült elérni.


[akkumulátor statisztika]

A dobozban megtalálható a 4.99 milliméter vastagságú és 72 gramm súlyú 2200 mAh-s akkumulátor mod kétféleképpen tudja tölteni a telefont. Alapértelmezetten 100%-os töltöttségen tartja a telefon akkumulátorát, de ilyenkor a mod gyorsabban merül. A másik lehetőség a gazdaságos üzemmód, amikor a mod csak a telefon 80 százalékos töltöttségén kapcsol be és ezen a szinten tartja a telefon akkumulátorát. Itt azért egy picit csalóka a helyzet, mert első próbálkozásomnál 1 óra 36 perc körüli kijelző idővel értem el a 80%-ot és kapcsolt a mod. A pótaksi teljes lemerítése után 3 óra 14 percet mutatott a kijelző idő, mivel nem számolja hozzá azt az idő amikor ténylegesen töltötte a mod és onnan működött a kijelző. Tehát eléri a 80%-ot és bekapcsol a rendszer. Ha merülne 79%-ra, akkor visszatölt és leáll, majd újra és újra, apró ciklusokban tölt, leáll, tölt, leáll. Alább látható a közel 2 nap kijelző ideje, amihez még 3 óra 27 percet kell hozzászámolunk, hogy megkapjuk a tényleges eredményt a 3000 + 2200-as akkumulátoroktól.


[Power Pack Mod és akkumulátor statisztika]

Összegzés:

A 6 GB RAM-os Snapdragon 835-ös Z2 Force után is nyugodtan kijelenthető, hogy a telefon gyors, alapvetően nincsenek akadások. Azért alapvetően, mert a processzort jobban igénybe vevő alkalmazások azért megakaszthatnak bármit, ne legyünk elfogultak. A kijelzője remek minőségű, nincs Jelly effekt sem. Z2 Force-nál ugyanis előfordult, itt már nem. Frissítések terén - Android Enterprise tanúsítvánnyal rendelkező eszközt kapunk, így 2018 júniusától három évig kapja a biztonsági frissítéseket, legalább egy főverzió váltás biztosított és a Google által kiadott security patch-ek 90 napon belül megérkeznek a készülékre. Mivel Z termék így a két főverzió frissítés garantált, tehát Q is lesz, vagy amelyik főverzió a P után jön majd.

Van 1-2 dolog, ami lehetett volna jobb:
– elférhetett volna egy Snapdragon 660 is kijelző alatt (bár akkor mi lenne az egyik következő modellben, ami nemsokára megjelenik),
- a 3,5-es jack-et meghagyhatták volna,
- az üveg hátlap helyett maradhatott volna alumínium hátlap,
- EIS működhetne a gyári szoftverben 4K-nál is,
- OIS megint kimaradt.
499 USD illetve 499 EUR a nyitóár, ami a Z1 és a Z2 Play esetén is hasonlóan kezdett. Ez soknak tűnik, de 399 euróért, amiért a zöld űrlényes áruház kínálja a csomagban lévő power pack moddal és az ajándék JBL Soundboost 2 hangszóró moddal már rögtön jobb ajánlatot kapunk. Igazság szerint, ha a modok miatt döntünk a készülék megvásárlása mellett, akkor az egyetlen ellenfele csak a német Saturn-ban és néha a Media Markt-ban akciósan kiszórt Z2 Force 279 eurós áron. Ott erősebb processzort, több RAM-ot és jobb videós képességeket kapunk betörhetetlen kijelző és hagyományos 16:9-es panel mellett. Ha az eredeti 499 eurós áron nézzük és más készülékekkel összehasonlítjuk akkor már nem olyan jó a helyzete a Z3 Playnek – mivel pár eurót hozzátesz az ember és már tud venni egy OnePlus 6-ot is. Azonban amíg az OP6 nem fog veszíteni az árából addig a Z3 Play már egy-két helyen eredetileg is akciósan nyitott és a német MM is 349-re akciózza néha-néha.

A magam részéről a Moto Z3 Play 399 eurós áron a 2 moddal, vagy 349 euróért a power pack moddal.

499 eurós áron egy moddal maximum csak tetszettet kapna, de vásárlás előtt nézzünk szét alaposan.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.