Hirdetés

2020. december 3., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Moto Z2 Force Edition - az Erő vele van?

A Motorola múlt évben bemutatott moduláris csúcsmodellje a kis aksi ellenére meglepően jól bírja szuflával.

[ ÚJ TESZT ]

Kamera, multimédia

A Z2 Force-ban duál kamerarendszert kapott helyet. 2017-ben a Motoroláknál háromféle kettős kamerarendszerrel is kísérleteztek:
1. A Z2 Force-ban 1 normál és 1 monokróm,
2. a G5s Plusban 1 normál és 1 mélységérzékelésre alkalmas, míg
3. az X4 esetében 1 normál és egy 120 fokos széles látószögű lencsepáros kapott helyett.

Minőség tekintetében mindhárom kipróbált készülék után a Force monokróm 2. lencséje tűnik a legjobb megoldásnak. 2 darab - a színfeldolgozás kivételével - megegyező tulajdonságokkal rendelkező - f/2.0 rekeszértékű, 1/2.9", 1.25µ - SONY IMX386-os szenzort építettek be fázisdetekciós és lézeres autófókusszal, valamint kéttónusú LED-del megtámogatva.

Hirdetés

A képek készítésekor a gyári kamera alkalmazás mindkét lencsével elkészíti a megörökítendő képet, és az így nyert adatokat feldolgozva készül el az 1 darab kép. Optikai képstabilizáció kimaradt, az EIS viszont minden videó módban rendelkezésre áll. Maximum 4K felbontás érhető el 30 képkocka/másodperc rögzítési lehetőséggel. A szelfikamera 5 megapixel felbontásban, 85 fokos szögben készíti el a képeket. Itt is van egy kéttónusú LED, ami segít rossz fényviszonyok mellett. A Beauty mód pedig a ráncokat is kisimítja.


[kamerarendszer]

A kameránál változott a menü pár hónapja. Balról vízszintes elhúzással változatlanul elérhető a beállítások menü, de az exponálógomb feletti piktogramokra rábökve is ide ugorhatunk. Lehetőségünk van Portré fotók készítésére, Kivágásra, Fekete-fehér kép, festékszínezés és panorámakép rögzítésére is. Emellett jelenleg csak angol nyelvű nyomtatott dokumentumok esetén elérhető a szövegbeolvasó is.
Videó módok esetén 1080p 120 fps és 720p 240fps lassított felvétel is elérhető, valamint fekete-fehér videókat is készíthetünk. A Z3 Play bemutatását követően pedig a kamera megkapta a Youtube Live integrációt is.

Videók - 4k30fps - dongó, 4k30fps – vízesés, 1080p – 60fps séta, 1080p – slowmo.

Ha bővebben belemegyünk a beállításokba, akkor kikapcsolható az exponálóhang, változtatható a kép, vagy a videó felbontása. Beállítható, hogy mentse a GPS pozíciónkat is a kép elkészültekor, és a gyors rögzítést is használhatjuk, azaz bármikor, ha teszünk egy határozott csuklórázó mozdulatot, akkor elindul a kamera. Második csuklórázásra a szoftver vált a főegységről a szelfikamerára. A kamera képes beolvasni a QR és Bar kódokat is. Egy kis gömb segítségével állítható a fókusz és a fényerő is.


[kamera beállítások]

A mélységérzékelés engedélyezésekor először a szoftver felhívja a figyelmünket, hogy 1,5 méteren belül tartózkodjunk a fotózni kívánt személytől vagy tárgytól, és az így készített képeket a későbbiekben is módosíthatjuk, vagyis változtathatunk a fókuszon és kicserélhetőek a színek is .


[mélység mód]

A Z3 Play bemutatását követően a frissített kamera alkalmazásban a Moto X4-nél is alkalmazott CloudSighht szervereinek segítségével elérhető landmark detection helyét átvette az integrált Google Lens-féle tárgyfelismerés. Először csak angol nyelven, de miután pár nappal később frissült a Google Fotók, így a magyar nyelvű beállításoknál is felbukkant az exponálógomb bal oldalán.


Google Lens a gyakorlatban

Alább látható pár kép. Normál fényviszonyok mellett végre jó minőségű képeket kapunk. A kezdeti tesztekhez képest az Oreo rendszerfrissítés, valamint a kameraszoftver fejlesztésével minőségben is sikerült előrelépniük a Motorola szoftverfejlesztőinek. Megfelelőnek tűnik az élesség, és a szín is valósághű.

[kamera képek]

Kamera Képek vegyesen

FM rádió kimaradt. Az alap zenelejátszó a Play Zene alkalmazása, amelyben a hanghatások alatt jó pár beállítási lehetőséget érhetünk el, és külön állíthatóak az előlapi hangszórón, illetve a Bluetooth, vagy az adapter segítségével vezetékes fülhallgatón keresztül lejátszott hangszínek is. Sztereó hangszóró nincs, így változatlanul mono hangszórót kapunk, ami összehasonlítva a Z2 Play-jel és az X4-gyel tisztábban szól, bár magas hangerőn a mélyek annyira már nem jönnek át. Az adapteres megoldástól kicsit ódzkodtam, de elfogadható minőséget kapunk. AptX HD Bluetooth VerveLoop+ fülessel kipróbálva jobb minőséget kaptam, mint a gyári átalakító + Xiaomi Piston 2 esetén. Komolyabb fülhallgatóim sajnos nincsenek. Adapterek közül egy Vention márkájút szereztem tartalékba, de mintha jobb minőséget produkálna a gyári átalakítónál.


[Hanghatások]

A Google Fotók az alapértelmezett kép- és videomegjelenítő alkalmazás. Feltelepített Mx Playerrel nem gond a különböző kódolású videók lejátszása.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.