2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Mobil töltőállomás

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kifogyott a benzin? Semmi gond, létezik a benzineskanna! Alkoholista vagy és a semmi közepén találod...

[ ÚJ TESZT ]

Kifogyott a benzin? Semmi gond, létezik a benzineskanna! Alkoholista vagy és a semmi közepén találod magad józanul és sehol egy kocsma? Semmi gond, hiszen számtalan kis üvegbe töltött pia létezik ami zsebben is elfér! Kifogyott a digitális fényképezőből a szufla? Csak kicseréljük az elemeket vagy veszünk a boltba és fotózunk tovább! Na de mi a helyzet, ha merülőben van a telefonunk és égetően szükségünk lenne rá? Nem sok ember rohangál tartalék akkumulátorral a zsebében, és nincs bolt, ahol gyorsan tudnánk venni egy ceruzaelemet, hogy tovább működjön a masinánk! Vagy mégis?

Napjaink okostelefonjai egyre energiaéhesebbek és egyre kevesebb ideig bírják, egy egy hosszabb kirándulás vagy hosszabb utazás alkalmával pedig a helyzetünk könnyen az lehet, hogy lemerül a telefonunk és hoppon maradunk, és bámulhatjuk a tájat mert más nem nagyon maradt nekünk. Ezen felhasználókra gondolhatott a Nokia, amikor kifejlesztette DC-8 típusjelzésű hordozható töltőjét. Lássuk is, hogy mi ez:
Leegyszerűsítve a Nokia DC-8 hordozható töltő nem más, mint hogy ezzel a kütyüvel a benne lévő energiát (némi veszteséggel) átpumpáljuk telefonunk akksijába, ezzel hosszabbítván meg az üzemidőt bárhol, bármikor!

Picit bővebben kifejtve a kb. 6000Ft-ért beszerezhető 74 x 22 x 22 mm méretű kütyü zsebünkben kényelmesen elfér, alig vastagabb mint néhány termetesebb mobiltelefon, de lényegesen véknyabb nála, tehát a hordozhatósággal nincs semmi gond, a súllyal sem lesz probléma, egy apróval megrakott pénztárca nehezebb nála, és saját tapasztalatom szerint az N82-nél egy hajszállal könnyebb.

Töltő & tartozékai
Teljes kép

Tartozékok: maga a töltő, 1db Energizer márkájú lithium elem (nem LI-ION és nem is LI-Polymer, tehát nem újratölthető! alkáli elemről van szó), 1db rövidke kábel ami a telefon és a töltő közötti kraft átpumpálásáért felelős (és a Nokia leírása alapján ez nem adatkommunikációs kábel), 2db harmonikaszerűen összehajtogatott rengeteg nyelvű használati útmutató (magyar is, belefért a választékba) és 1 db kis fekete-piros hordtáska, ilyen a Nokia E65 gyári tartozéka is.

Nézzük magát az eszközt: a közhiedelemmel ellentétben, és a Nokia hivatalos magyar oldalán található leírással ellentétben is (no meg a kütyü fizikai paramétereit is figyelembe véve) 1db AA elemmel vagy aksival működik. Az elem típusa lehet alkáli vagy lítium típusú, az akkumulátor pedig NiMH típusú lehet.

Használat: alkáli elem esetén csak bele kell tenni a kütyübe, az "adatkommunikációs kábelt" csatlakoztassuk a töltőhöz és a telefonhoz, és a töltés beindul. A töltés befejeztével az elem eldobható, és jöhet a következő. A kicsit környezetbarátabban és spórolósabb emberkék pedig aksit raknak a készülékbe, és itt is van az első eltérés! A telefonra valótöltés teljes mértékben megegyezik, na de a töltés végén nem vesszük ki az elemet, hanem a Nokia töltőjével feltölthetjük, és újra használhatjuk, és igen, akinek nem esett volna le a kütyü tölteni is tudja az aksit!

A telefon töltés közben
Teljes kép

Töltési energia, idő: bemutatásomhoz egy GP 2300mAh NiMH akkumulátort használtam, értelemszerűen más típusú aksi vagy szárazelem esetén az értékek eltérhetnek. A telefont legelőször lemerítettem, filmlejátszás + GPS + wifi (ad-hoc) + zenelejátszás hamar megtette a maga áldásos hatását. Annyira sikerült fokoznom a hatást, hogy a telefon kikapcsolt. Ekkor rádugtam a töltőt, és láss csodát, nem működik! Annyi szufla sem maradt a telefonban, hogy a kijelző felvillanjon, és jelezze a töltést. És valóban így van, nem is tölt! Ha lehet kerüljük a teljes lemerülést, mert ilyen állapotból nem tud elég energiát leadni, hogy észhez térjen a telefonunk. A gyári töltőre való rácsatlakoztatás után sikerült elindítanom a telefont, rajtahagytam ~1 percig, majd levettem, és azonnal írta is, hogy lemerült, ekkor rácsatlakoztattam a DC-8at, és a töltés innentől kezdve a megszokott módon történt.

A töltés kb. 2 óra és 15 percet vett igénybe, mire lemerült a töltőben lévő aksi. Ekkor a telefon töltési jelzője 4/7 állásban volt, ami saját tapasztalataim szerint úgy a teljes telep 1/3-át jelenti - a kiírt értékekkel ellentétben. A töltés közben a telefont nem használtam. Aktív használat mellett (pl. filmnézés, GPS) szerintem a töltés végén nem is marad plusz energia, vagy csak minimális, mindenesetre arra tökéletes, hogy megnézzünk rajta még egy hosszú filmet (bár a Titanic -ot így biztos nem tudjuk végignézni), vagy hallgassunk még pár óra zenét, vagy navigáljunk még egy kicsit, vagy hogy még kihúzzuk pár óráig, mindegy hogy miért.
A lemerült GP aksi feltöltését én a jól bevált töltőmre bíztam.

Összegzés, eredmény: mint bevezetőmben is olvasható, a benzineskanna is csak addig elég, amíg elgurulunk a következő töltőállomásig, az alkoholistánál lévő pia is csak addig elég, míg be nem téved a következő kocsmába, úgy ennél a töltőnél is ugyanez a helyzet, azaz annyi ideig elég csak, míg normál módon fel tudjuk tölteni telefonunkat.
Ha azt nézzük, hogy zsebben is elfér, bárhol használható, ráadásul talán a legkisebb aksitöltőként is használhatjuk (igaz egyszerre csak 1 elemmel), akkor talán egyedül az árát sokalhatjuk egy kicsit, de ha azt nézzük, hogy eredeti Nokia és nem egy utángyártott valami, akkor az én szememben az ára a pont elfogadhatóba esik, azaz nem drága és nem is olcsó, de pénzemért egy picivel többet kapok, mint egy mobilhoz való "vésztöltőt".

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.