2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Mobil kijelzők tesztje

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A tesztek sokszor nem tudják visszaadni, milyen is egy-egy telefon kijelzője valójában, ezért a...

[ ÚJ TESZT ]

A tesztek sokszor nem tudják visszaadni, milyen is egy-egy telefon kijelzője valójában, ezért a "viszonylag szép", "elég jó színei vannak" és hasonló relatív megállapítások helyett számokban mérve is kifejezhető az általam tesztelt eszközök kijelzőinek tulajdonsága.

Az mérési eredmények könnyebb átláthatósága érdekében választottam a GSMArena táblázatkialakítását, aki olvasott már az oldalon teszteket, az itt is könnyen kiigazodik majd.

Íme a mért értékek:

Mivel az ő tesztjeik csak a fényerőre vonatkoznak, a színekről pedig semmilyen visszajelzést nem adnak, ezért kibővítettem a saját mérési módszeremmel. Elsőre talán nem világos, hogy mit is mértem, ehhez álljon itt egy kis segítség:

Fehér (White): Egy teljesen fehér képen mért fényerősség, minél magasabb, annál jobban látható napsütésben a kijelző.

Fekete (Black): Egy teljesen fekete képen mért fényerősség, minél alacsonyabb, annál közelebb lesz a fekete a valódi feketéhez, pl egy film sötét jelenetei valóban sötétnek látszódnak majd.

Kontrasztarány (Contrast ratio): A fenti kettő egymással elosztva, minél magasabb ez a szám, annál élénkebb, részletgazdagabb képet ad a kijelző, ~1000 körüli érték már jónak mondható ebben a kategóriában.

Fehér pont (White point): Az a pont, ahol a fehér tökéletesen fehér. Ahhoz, hogy a fehér tényleg fehér legyen és ne kékes vagy zöldes fehér, az a*-nak és a b*-nak kell 0-hoz minél közelebb lennie. Az a* a zöld-piros tartományt jelenti, ha mínuszban van az érték, akkor a fehér helyett zöldesebb képet kapunk, ha pluszban van, akkor pirosas lesz.
A b* a sárga-kék tartományt fedi, pluszban egyre sárgább, mínuszban egyre kékebb lesz megjelenített szín. (1.5 a maximális megengedett eltérés a még valóban fehér szín eléréséhez) A könnyebb megértést ez az ábra segíti:

Színhőmérséklet (Color temperature): Röviden a színek érzetét jelenti. A 6500K-t tekintjük referenciának, ez a déli napfény, a tökéletes fehér. Ha ez az érték csökken például 1850K (a gyertya lángja) akkor mondjuk, hogy egyre "melegebbek" a színek. Minél jobban növekszik, annál "hidegebbek" lesznek a színek 8000-9000K körül a fehér szín inkább kékesebb lesz, mint a jég, vagy a víz színe. Kapcsolódó Wikipédia cikk: [link] Gyakorlatilag tekinthetünk rá úgy, mint a Celsius skálára, ha mínuszban van a* és b* akkor hidegek, ha pluszban vannak, akkor melegek a színek. :)

Lássunk egy gyakorlati példát:

ZTE Blade

50%-os fényerő mellett 0.12-es feketét kaptunk, ami igen jó értéknek számít, a PC-s monitorok közül is sokan megirigyelnék ezt a feketét.

Maximum fényerő: 380.76 cd/m2, a PC-s monitorok általában 200-300 közötti fényerősséget tudnak maximálisan, ez is jó értéknek számít, napfényben jól olvasható lesz a kijelző.

Fehér pont: a* -8.02 lett, ami azt jelenti, hogy kissé zöld tartományba tolódott el a fehér, b* pedig -7.15 ami kékes tartományba húzza le, összességében a fehér pont ilyen irányú eltolódását eredményezi: [link]

Színhőmérséklet: 7950K. Az a* és b* eltolódásából már sejthettük, hogy hideg színeket kapunk, mivel mind a két érték mínuszba tolódott el.

A gyakorlatban így érvényesül a fehér pont eltolódása: A Prohardver fórum főoldala egy kalibrált monitorhoz viszonyítva:

Itt kezd körvonalazódni, hogy mit is jelent az, hogy a* -8.02, a képen látszik ugyanis, hogy erőteljesen zöldes a fórum színe, a kalibrált kijelzőhöz képest.

Elsőre elég bonyolultnak tűnhet ez a módszer, de ha sikerül megérteni, akkor egy olyan módon lehet a kijelzők tulajdonságait összevetni, ami 100%-ig kizárja a szubjektivitást.

Magánemberként a lehető legtöbb készüléket megpróbáltam belevenni a cikkben, amit csak el tudtam érni, de sajnos nem tudtam mindent beszerezni. Ez a cikk inkább mintaként szolgál, hogy mások is tudjanak ezzel a módszerrel mérni, így bővítve a tesztelt készülékek számát.

A méréshez egy Eye-One Display 2-re és a basICColor egyik programjára volt szükségem, ezzel a kettővel (vagy más kalibrálóval) bárki lemérheti a saját telefonjának kijelzőjét is. Ide kattintva olvasható a mérés folyamata.

Köszönöm, hogy elolvastad.
Üdv: TheChos3nOne

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.