2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mire képes egy non-K i7-3770?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kiderítem néhány teszttel, hogy mit tud egy ilyen, nem éppen tuningra termett chip.

[ ÚJ TESZT ]

Az utóbbi időben többen is hozzám fordultak azzal a kérdéssel, hogy mit tud egy 3770 (K nélküli verzió), illetve milyen alaplapban érdemes futtatni?
Gondoltam megosztom veletek a tapasztalataimat, egyúttal kitérek az Ivy Bridge „bottleneck”-jére, a hőátadás alacsony hatékonyságára.

Konfiguráció

- MB: Asus P8Z77-V [2012. augusztusi UEFI]
- CPU: Intel i7-3770
- RAM: Corsair Vengeance Low Profile [1600 MHz @ 1.5 V XMP]
- PSU: Chieftec CTG-500-80P
- CASE: Cooler Master HAF 912+
- CPU hűtés: Noctua NH-D14 (2x ventivel)
- COOLER: elöl 200-as CM, oldalt 12-es CM, hátul 12-es CM, felül 2x 12-es Noctua ventik, mindegyik 1000 RPM alá tolva, semmi zaj nincs, a hűtés elfogadható.

A többi komponens irreleváns az itteni szempontból, de ha érdekel valakit akkor itt van egy kis timeline, hogy miből mi lett, meg hogy is állok most. :)

Szerintem a gyári órajel senkit nem érdekel manapság, úgyhogy ugorjunk is egyből egyet:

4 GHz [40x100MHz]

Túl sok mindent nem kellett állítgatni, a szorzót 40x-re fel, néhány tápellátási opciót a DIGI+ vezérlőben Asus Optimizedre (csak a rend kedvéért, semmi nem változik igazából) és már megy is. A feszültségek NEM a lehető legminimálisabbak, valószínűleg ment volna lejjebb is, de így már tapasztaltan 100% stabil, nem akartam hamis, csak rövid ideig tesztelt értékekkel dobálózni.

4 GHz @ 1.024V

Érdekesség: 1.0 V-al bootolt, és 2 kör LinX le is ment, de utána a LinX hibával leállt, BSOD NEM volt, tehát szerintem olyan 1.005 - 1.01 között már elég lenne neki.

4.1 GHz [41x100 MHz]

Ezeknél a chipeknél ez a maximum, amit az Intel engedélyezett 4 magos terhelésre. Mivel minimális az eltérés, külön tesztet nem csináltam (egyébként én így használom), úgy gondolom a 4 GHz a kerek szám miatt jobban érdekel mindenkit :)

Egyébként 1.04 V-on már LinX stabil, 1.05 V-on tesztelt, 1.06 V-on használom 24/7. Minimális melegedési növekedés tapasztalható < 5 °C

És akkor jöjjön az igazi csemege, amiért talán itt vannak, akik olvassák ezt:

4.4 GHz felett

Egy kicsit csalódtam, ugyanis a célom a 4.5 GHz elérése lett volna, de sajnos bárhogy szenvedtem, ez nem jött össze. Mint ahogy már volt is róla szó, a max. szorzó 41x, és emellé egy igencsak húzós ~109.8 MHz-es BCLK kellene, hogy 4.5 GHz-et megcsíphessem. Ugye külföldi beteg embereknek mennek lapok 110 fölötti BCLK-val is, de érdemes megemlíteni, hogy én teljesen hétköznapi léghűtéssel dolgozom :)

24/7-re (talán még bench.-re se) senkinek nem ajánlom a BCLK 102-3 fölé való emelését, mert károsíthatja a PCI és SATA eszközöket! Engem hajtott a kíváncsiság, szerencsére mindenem átvészelte, és örülök a meglepően jó eredményeknek.

4428 MHz @ 1.192 V

Kicsit sok a feszültség, de a magas BCLK miatt nem szerettem volna sok időt így tölteni, hiszen nem tesz túl jót sem a PCI-os, sem a SATA-s készülékeknek, és most nem éreztem magamban az erőt, hogy hazavágjam az SSD-t vagy a VGA-t :D.
Lényeg: ment volna sokkal lejjebb is, 1.15 V-al is ment már le LinX, NEM a feszültség szabott határt a tuningnak.

Itt már azért kellett egy kicsit bűvészkedni az UEFI-ben is, a lényeges részeket láthatjátok:

Látszik, hogy az 1600 MHz-es RAM csak 1512 MHz-en fut, mivel a BCLK húzta magával a RAM-ot is, és a RAM már nem bírta volna stabilan azt a magasságot, így próbáltam a gyárihoz minél közelebb hozni.

Itt ugye az ígért 1.15 V látható VCore-nak, viszont az iszonyatos DIGI+ beállítások miatt ezt jócskán túllőte a lap. Az 1.15 V amiről beszéltem konkrét, load alatt mért végleges feszültség volt, nem BIOS-beli beállítás.

„Tójjad neki Józsi mindent maxra!”

Ivy-ról általánosan...

Ugye mindenkinek problémája van az Ivy melegedésével, illetve nem megfelelő hűtésével. Számomra teljesen elfogadható és korrekt eredmények születtek, bár nem próbálgattam még „K”-s Ivy-t. Amit el tudok mondani, hogy nekem a 2 db 2600K, 2700K, és a mostani 3770-em közül a 2700K melegedett a legkevésbé, de csak 1-2 °C-al maradt le utána a 3770, a szó szoros értelmében. Ugye 80 °C fölé nem szeretünk menni LinX alatt sem, és én az „extrém tuningnál” ott jártam. Ehhez hozzájárul, hogy közel (ha nem több) 0.05 V-al túl lett lőve a VCore, illetve egyéb, „K”-s verziónál nem szükséges feszültségek is meg lettek emelve. Szerintem egy szerencsésebb „K”-s proci vígan tudja hozni a 4.5 GHz-et egy jó léghűtéssel is akár 80 °C alatt. E fölött pedig eddig sem nagyon járt Sandy Bridge sem léggel, ha mégis, azt a gyártástechnológiának köszönhetően az Ivy hozza 4.5 GHz-en is.

http://www.cpubenchmark.net/ tesztprogival nekem a 4.1 GHz-en futó 3770 már kicsivel több pontot ért el, mint anno 4.5 GHz-en futó 2600/2700K-k.

Végszó

Továbbra sem bántam meg, hogy non-K verziót vettem, legalább nincs meg a kísértés, hogy elvben menne több is. 4.1 GHz-en bőven hozza azt, amit egy még akár szerencsésebb 2600/2700K tudna. Továbbá van egy már egészen korrekt iGP részleg, PCI-e 3.0, kisebb fogyasztás, stb... Szerintem kiváló választás lehet annak, aki nem tuning-megszállott. Akinek meg ez a 4-4.1 GHz nem elég, annak szerintem úgyis SB-E lenne való, de ez egyéni vélemény persze, semmivel nincs alátámasztva :)

Végül akkor alaplapot is ajánlanék hozzá, mindenképpen Z77-set. Itt már az Asrockkal sem volt sok gondom (konfigos bejegyzésemnél látszik, hogy járt már nálam néhány lap :) ), de én akkor is Asus-t, esetleg Gigabyte-ot javasolnék.

A cikkben minden javaslat egyéni véleményen, minden leírt feszültség / órajel egyéni tapasztalatokon alapszik, ezt kéretik figyelembe venni a leszólások előtt. A LinX csak a hőfokok szemléltetésére volt, stabilitás teszt nyilván 20-50 kör volt, illetve Prime95 is. Ez kifejezetten csak a cikkhez készült.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.